Kritici nabízejí akademikům Clooneyho, Pitta a Umělce

Pavel Kroulík
13. 12. 2011 7:39
Filmový svět už čeká na nominace na Zlaté Glóby
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Sezóna filmových cen tento týden pokračuje šňůrou cen od více i méně důležitých sdružení recenzentů z různých médií. Zatím všechny výsledky se shodují na stejné sestavě nejlepších filmů uplynulé sezóny a případných čekatelů na Oscary.

Otázka ovšem je, zda se do boje o zlaté sošky v hlavních kategoriích může zapojit dosavadavní největší favorit - němý černobílý francouzský snímek The Artist (Umělec) pojatý jako oslava kinematografie.

Oscarová sezóna pokračuje ve středu, kdy své nominace oznámí vlivný herecký cech. Ve čtvrtek pak zveřejní své nominace zahraniční novináři, jejichž Zlaté Glóby jsou označované za generálku na Oscary.

Sestava krystalizuje

Foto: Aktuálně.cz

Nominace na film roku oznámili detroitští kritici: v jejich pětce je nepřekvapivě The Artist a s ním The Descendants, Hugo a jeho velký objev, Take Shelter a Strom života.

Houstonští publicisté nominují na titul roku desítku filmů: letos je v ní The Artist, The Descendants, Drive, Extremely Loud & Incredibly Close, The Help, Midnight in Paris, Take Shelter, Strom života, War Horse a Win Win. Režiséry roku může být Woody Allen - Midnight in Paris, Michel Hazanavicius - The Artist, Terrence Malick - Strom života, Alexander Payne - The Descendants a Nicholas Winding Refn - Drive.

Mezi navrženými herci jsou George Clooney, Jean Dujardin - The Artist, Michael Fassbender, Brad Pitt a Michael Shannon. Mezi herečkami Viola Davisová - The Help, Elizabeth Olsenová - Martha Marcy May Marlene, Meryl Streepová - Železná lady, Tilda Swintonová - We Need to Talk About Kevin a Michelle Williamsová - My Week with Marilyn.

Bostonští recenzenti už své vítěze zveřejnili. Filmem roku je The Artist, nejlepším režisérem Scorsese, hercem roku Brad Pitt a herečkou Michelle Williamsová za titulní roli americké ikony ve filmu My Week with Marilyn.

Premiéra filmu Strom života: Brad Pitt, Jessica Chastain a Sean Penn
Premiéra filmu Strom života: Brad Pitt, Jessica Chastain a Sean Penn | Foto: Reuters

Sdružení ze San Franciska už přiřklo cenu za film roku Stromu života, režiserem roku je jeho autor Terrence Malick. Herci v hlavních rolích jsou Gary Oldman (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) a Tilda Swintonová (We Need to Talk About Kevin).

Fassbender měl výjimečný rok

Šňůru už o víknedu zahájilo vlivné sdružení losangeleských kritiků. Vyhlásilo filmem roku The Descendants v hlavní roli s Georgem Clooneym. V novince autora Bokovky Alexandera Payna - doslovný překlad Potomci, do českých kin přijde pod názvem Děti moje - ztvárnil herec velkostatkáře, jehož žena upadne po nehodě do kómatu a on se snaží navázat vztah se svými dvěma vzpurnými dcerami.

Na druhém místě se umístila vizuální poéma Terrence Mallicka Strom života s Bradem Pittem a Seanem Pennem. Sdružení tradičně vyhlašuje i ty, kdo v hlasování dýchali vítězům na záda, aby upozornilo na další výjimečné filmy či výkony.

Foto: Aktuálně.cz

Nejlepším hercem je podle kritiků z LA Michael Fassbender, který měl letos výjimečný rok. Zabodoval s filmem Shame (Hanba) jako třicátník závislý na sexu, cenu dostal i za výkon ve snímku X-Men: První třída, za roli Carla Gustava Junga v Cronenbergově dramatu Nebezpečná metoda a za postavu Rochestera v Jane Eyre.

Za ním skončil Michael Shannon ohodnocený za Take Shelter, kde hraje muže sužovaného apokalyptickými vizemi. V ženské kategorii naopak kritici z LA zcela pominuli Meryl Streepovou, doposud nejčastěji vyzdvihovanou herečku za roli Margaret Thatcherové ve filmu Železná lady. Hlavní ženskou cenu sdružení recenzentů přiřklo Jun Jung-hee z jihokorejského dramatu Poezie (mělo světovou premiéru již loni, ale v USA se hrálo až letos).

Hraje tu ženu sužovanou nemocemi, která chce na stará kolena napsat báseň - jejím motivem ale není umělecká ambice, nýbrž potřeba vypsat se ze šoku, když zjistí, že její vnuk úkladně zabil svou spolužačku. Za více než sedmdesátiletou Jun Jung-hee skončila Kirsten Dunst za výkon v Trierově Melancholii.

Foto: Festival de Cannes

Terrence Malick byl za Strom života jmenován nejlepším režisérem před Martinem Scorsesem, který zaujal kritiky svým prvním 3D filmem Hugo a jeho velký objev. Jessica Chastainová dostala cenu pro herečku ve vedlejší roli za Strom života a dalších pět filmů, v mužské kategorii má tuto cenu osmdesátiletý Christopher Plummer za komedii Beginners (Začátky), kde na sklonku života přizná, že je gay. 

Je Umělec zahraniční film?

Animákem roku je Rango s Johnny Deppem coby hlasem a předobrazem mimózního chameleona, za ním skončila Tintinova dobrodružství od Stevena Spielberga. Elektronické duo Chemical Brothers složilo nejlepší hudbu k  thrilleru Hanna, stříbro bral Cliff Martinez za hudbu ke snímku Drive, který si rovněž „umělecky" pohrává s formou akčních filmů.

Nejlepší scénář napsal íránský režisér Asghar Farhadi ke svému filmu A Separation (Rozchod Nádera a Simin). Film je považovaný za jasného favorita na cizojazyčného Oscara, ale kritici z LA ho dali až na druhé místo. Zahraničním filmem roku je podle nich City of Life and Death. Čínské drama o dobytí Nankingu je sice už z roku 2009, ale do zámořské distribuce rovněž přišlo až nyní.

Foto: Aktuálně.cz

Největším překvapením bylo, že losangeleští kritici pominuli černobílý němý snímek The Artist (Umělec), jenž doposud dominoval většině anket. Za snímkem stojí v USA jako distributoři mocní bratři Weinsteinovi. Je však možné, že už bylo rozhodnuto to, o čem se spekulovalo - tedy zda francouzský snímek může soutěžit v hlavních oscarových kategoriích, nebo bude považován za zahraniční film. A kritici z LA mají k akademii blízko.

Jiná sdružení ho stále berou za "domácí film", opačný názor má Tradiční anketa, ve které Americký filmový institut (AFI) vyhlašuje desítku filmů roku bez nároků na pořadí. Na Umělce se nedostalo s vysvětlením, že AFI hodnotí jen americké filmy. Jeho režisér Michel Hazanavicius tak dostal zvláštní cenu.

Tím nejlepším jsou letos podle AFI filmy Bridesmaids (Ženy sobě), The Descendants (Děti moje), The Girl with the Dragon Tattoo (Muži, kteří nenávidí ženy), The Help (Černobílý svět),  Hugo a jeho velký objev,  J. Edgar, Půlnoc v Paříži, Moneyball, Strom života a War Horse.

Foto: Aktuálně.cz

Posledně jmenovaná (už druhá letošní) novinka Stevena Spielberga přitom ještě neměla distribuční premiéru; stejně jako Muži, kteří nenávidí ženy.

Nejvíc se nyní čeká na nominace na Zlaté Glóby označované za generálku na Oscary. Ceny jsou sice udělované sdružením zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu, které mnozí označují za poněkud obskurní. Ve svých tipech nejsou nijak výrazně úspěšnější než jiná sdružení, která se účastní hry "Uhodni oscara". Navíc loni propukl skandál, že se členové nechávají při nominacích uplácet.

Nicméně jejich popularita těží zejména z toho, že se vysílají v přímém přenosu a neformální atmosféře za přítomnosti mnoha hvězd, kterým navíc zatápějí moderátoři jako třeba loni Rick Gervais. Pro studia a distributory je to tedy velká mediální šance, jak na své filmy upozornit diváky i akademiky.

Čtěte také:
O filmové ceny si zatím nejhlasitěji říká němý Umělec

 

Právě se děje

Další zprávy