Íránská herečka byla odsouzena k vězení a bičování

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 10. 2011 10:20
Snímek Můj Teherán na prodej je v Íránu zakázán
Herečka Marzía Vafamérová
Herečka Marzía Vafamérová | Foto: Aktuálně.cz

Dubaj - K ročnímu vězení a 90 ranám bičem byla odsouzena íránská herečka za to, že ztvárnila hlavní roli ve snímku kritickém vůči nekompromisní politice režimu islámské republiky. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na informaci, která se objevila na íránském opozičním webu Kalamí.

Herečka Marzía Vafamérová se objevila ve filmu My Teheran for Sale (Můj Teherán na prodej) natočeném v íránské metropoli Australankou íránského původu Granaz Moussaviovou. U nás byl snímek promítán na loňském Febiofestu.

Můj Teherán na prodej
Můj Teherán na prodej | Foto: Aktuálně.cz

Film sleduje osud svobodomyslné herečky Merzieh, která se uvnitř muslimské společnosti pokouší nalézt prostor k vlastní seberealizaci. Její život ovlivní setkání se Samanem, Íráncem, který žije v Austrálii. Vztah dvou liberálních lidí však může mít budoucnost pouze za hranicemi rigidního státu.

Recenzenty film zaujal silnou osobností, jež čiší z výkonu hlavní protagonistky, ale také pestrými obrazy a někdy až překvapivě barvitou atmosférou teheránských ulic, již dokresluje současná populární íránská hudba.

Film produkovala australská společnost. Íránská režisérka, scenáristka a autorka čtyř básnických sbírek Moussaviová žije od svých dvaadvaceti let právě v Austrálii. Film Můj Teherán na prodej je její celovečerní debut; jeho prostřednictvím prý chtěla přinést jiný pohled na svou rodnou zemi, než se běžně objevuje v médiích.

Čtěte také:
Rotterdam připomíná vězněné íránské filmaře
Íránský soud poslal režiséra Panahího na 6 let za mříže

Na osobním příběhu muslimské umělkyně spolupracovala Moussaviová i s představitelkou hlavní role Vafamérovou. Premiéru měl snímek na festivalu v Adelaide v roce 2009. V Íránu je film zakázán, ale distribuuje se ilegálně.

Obhájce odsouzené herečky se podle opozičního webu proti rozsudku odvolal. Tresty bičování nejsou v Íránu nijak neobvyklé, často ale nakonec nejsou vykonány, konstatovala AFP.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy