Video: Nebel měl pohodovou předpremiéru na místě činu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 9. 2011 14:41
Komiksový film se v distribuci objeví 29. září
Foto: Aktuálně.cz

Jeseník - Jesenické kino Pohoda se dnes v úterý zaplnilo při předpremiéře filmu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka. Po publiku na festivalech v Benátkách a Torontu se Jeseničtí stali prvními českými diváky. Snímek se v distribuci objeví 29. září. Ve čtvrtek bude v pražském Divadle Archa pokřtěn soundtrack s hudbou.

Film vznikl tzv. rotoskopií na motivy stejnojmenné komiksové trilogie výtvarníka Jaromíra 99 a spisovatele Jaroslava Rudiše. Na hudbě pracovali Jaromír 99 a Petr Kružík z kapely Priessnitz a dále Dušan Neuwerth a Jan P. Muchow.

"Dojeli jsme sem autobusem, na trati z Hanušovic je výluka," řekl divákům miovník železnic Rudiš po projekci. Kino zvítězilo v anketě, v níž lidé navrhovali, kde by se měl snímek poprvé představit. Téměř šest desítek navrhovaných kin nasbíralo 25 000 hlasů.

K prvenství Pohody jistě přispělo, že Alois Nebel se natáčel právě na Jesenicku. Kromě první veřejné projekce tak kino získalo přítomnost hlavních tvůrců na červeném koberci, navíc s odměnou 10 000 korun, podepsaným plakátem, soundtrackem, originální kresbou a desetiprocentní slevou z půjčovného všech filmů z nabídky distribuční společnosti Aerofilms na jeden rok.

Podle producenta snímku Pavla Strnada ze společnosti Negativ má filmová verze o výpravčím ze železniční stanice Bílý Potok v Jeseníkách francouzského distributora, bude uvedena u koprodukčních partnerů, tedy na Slovensku a v Německu, a jedná se s Polskem.

Foto: Aktuálně.cz

Tajemný příběh vzniklý podobnou technologií  jako izraleský Valčík s Bašírem vznikl kombinací hraného a kresleného filmu. Samotářského titulního hrdinu ztvárnil Miroslav Krobot, jemuž se v podivné mlze zjevuje sudetská Němka Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po druhé světové válce. Ve filmu si zahráli také Leoš Noha, Alois Švehlík a v úloze Němého Karel Roden, který překročí česko-polské hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace Nebela přivedou do blázince, později nalezne v Praze svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková).

Nebel je prvním komiksovým románem v moderní české historii. Nejprve v roce 2003 vyšla kniha Bílý Potok, po jejím úspěchu další díly Hlavní nádraží a Zlaté Hory. Trilogie jako celek se na trhu objevila před pěti lety. Jaromír 99 se inspiroval americkým komiksem 50. let, socialistickým realismem i  motivy papírových vystřihovánek, které jsou typickou formou lidového umění v Jeseníkách.

Foto: Reuters

Při rotoskopii se natočený materiál "překresluje" ve studiu. Výtvarník pak pracoval s každým políčkem filmu a zaměřoval se na charakteristická gesta. Důležité bylo i spojení animace s pozadím a dalšími efekty. Na úpravách se podílelo na padesát animátorů a výtvarníků. Natáčení exteriérů i scén s herci si vyžádalo 30 dní, překreslení nasnímaného obrazu trvalo téměř dva roky. Od první myšlenky k premiéře uplynulo pět let.

Inspirací tvůrcům ke stanici Bílý Potok byla Horní Lipová; snímek se natáčel v Malé Morávce na druhé straně pohoří. Rudiš s Jaromírem 99 už chystají nový komiks ze Sudet.

Jeho hrdinou bude slavný německý herec Rudolf Rittner, reálná postava a rodák ze skutečného Bílého Potoka u Jeseníku. Na počátku minulého století byl hvězdou berlínských divadel a němého filmu, ale pak vyměnil velký svět a Berlín za samotu v Bílém Potoce.

 

Právě se děje

Další zprávy