O krvavého fešáka Barbara Conana nikdo nestojí

Kamil Fila Kamil Fila
22. 8. 2011 13:30
Ani čtvrtý díl Spy Kids 4D se v kinech neuchytil
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Konec prázdnin patří v amerických kinech tradičně k nejslabším v roce. Takto slabý ho ale filmová studia asi nečekala. Žádná z novinek se neprobojovala vysoko a první dvě místa si udržely filmy z minulého týdne.

Na špici zůstalo retro melodrama The Help (Proti pravidlům) o vzpouře černošských služek proti bílým paničkám v 50. letech na americkém Jihu. Na vítězství mu nyní stačilo pouhých 20,5 milionu dolarů z 2690 kin. Pokles zájmu byl ovšem pouze 20procentní oproti minulému týdnu a tak se snímek s náklady 25 milionů dolarů stačil již zaplatit. Zatím má na kontě 72 milionů, a pokud si na něj vzpomenou akademici při nominacích na Oscara, může to být jeden z oněch malých nenápadných hitů roku.

Foto: Aktuálně.cz

Zrození planety opic zaznamenalo 40procentní propad zájmu oproti předchozímu (už druhému) týdnu a utržilo 16,3 milionu dolarů. Za 17 dní má nastřádáno 134 milionů při 90milionovém rozpočtu. Ohlašovaný druhý díl se tedy jeví jako velmi nadějný.

Čichací 4D

Teprve poté následují v žebříčku novinky. Čtvrtý díl dobrodružně-akční dětské série Spy Kids s podtitulem All The Time in the World ovšem utržil při premiéře pouhých 12 milionů ze 3295 kin, což znamená zhruba poloviční průměrnou návštěvnost v porovnání s The Help.

Spy Kids se snažil kromě již obligátního 3D formátu přijít i se „čtvrtým rozměrem" - vůněmi a zápachy, které diváci mohli získat ze stírání tzv. čichacích kartiček, které vyfasovali na začátku představení. Nicméně 3D promítání se uskutečnilo pouze ve 1350 kinech a z nich pocházelo 44 procent tržeb. Nyní je tedy otázkou, zda film za 27 milionů lze považovat za propadák.

Foto: Aktuálně.cz

Až čtvrtý skončil dlouho chystaný, dlouho ohlašovaný a dlouho propagovaný remake Barbara Conana (Conan the Barbarian). Tržby 10 milionů dolarů z 3015 kin jsou pro nezvládnutý „velkofilm" za 90 milionů katastrofální a zařazují ho bok propadáků jako Kull dobyvatel, Poslední legie nebo Vikingové (13th Warrior).

Fiasko je naprosto viditelné, když si uvědomíme, že původní Barbar Conan z roku 1982 měl za první víkend víceméně podobné tržby 9,6 milionu, ale při přepočtu inflace to vychází na více než trojnásobnou návštěvnost - a přitom zhruba dvoutřetinové náklady, tehdejších 20 milionů. Nepomohl ani 3D formát: z 2100 kin pochází sice 61 procent tržeb, ale to jen znamená, že v 3D sálech s vyšším vstupným byla nižší průměrná návštěvnost než na 2D projekcích.

Distribuční studio Lionsgate dále uvádí statistiku, že 65 procent publika byli muži a 69 procent bylo starších 25 let. Z toho vyplývají dvě zvláštní zjištění: jednak, že na tak mužský film chodí relativně mnoho žen, za což může obsazení hlavní role - Jason Momoa je mnohem větší fešák než Arnold Schwarzenegger. A dále z oné statistiky plyne, že na nového Conana šlo hodně pamětníků a mládež již tento hrdina moc nezajímá.

Nejhorší malí špioni

Foto: Aktuálně.cz

Pozoruhodné je, že i další novinka týdne Fright Night (Noc hrůzy) je remakem snímku z 80. let, přesněji z roku 1985. Komediální horor vypráví o mladíkovi, který podezírá nového souseda, že je upír. Namísto Chrise Sarandona se v roli upíra tentokrát objevuje Colin Farrell. Ani ten ovšem nebyl dostatečným lákadlem a snímek ze 3144 kin utržil mizerných 8,3 milionu.

Stál sice jenom 30 milionů, ale i tak se na domácí půdě těžko splatí. Originál měl za první víkend 6,1 milionů (které je kvůli započítání inflace a změny cen lístků nutné vynásobit nejméně třemi). Na tento film naopak překvapivě přišlo mnoho mužů (50 procent publika), přestože horory jsou v poslední době spíše ženský žánr, navíc měl zaúčinkovat Farrellův magnetismus. Zjevně tak nevznikne žádný další díl - na rozdíl od osmdesátkové série.

A jaké jsou ohlasy na jednotlivé filmy? Spy Kids: Stroj času - jak se bude snímek jmenovat u nás - má podle recenzentské databáze jen 23 procent kladných kritik, přičemž jich celkově vyšlo v angloamerických médiích jen 26 - z toho je patrné, jak od filmu všichni dávají ruce pryč.

Foto: Aktuálně.cz

Zatímco první díl měl na Rottentomatoes 93 procent kladných recenzí, druhý už jen 75 procent a třetí (jenž byl ve 3D) varovných 44 procent. Všechny včetně čtyřky přitom natočil „pro své děti" režisér Robert Rodriguez.

Kritici se shodují, že Spy Kids mají stále horší scénáře, a přestože některé špionské vynálezy jsou zábavné a čtvrtý díl je možná soudržnější než trojka, pořád se nedá hovořit o dobré zábavě. „Pozitivní poselství nemohou zachránit nejhorší film této série," napsala Sandie Angulo Chen pro Common Sense Media.

„Můžete považovat za požehnání, že film naplněný psím prděním, bombami v dětských plínkách a maminkovskými zvratky nepoužívá tyto zápachy na čichacích kartičkách. Nicméně, škrábání a čichání těchto kartiček aspoň něco, čím se můžete zabavit, zatímco se budete modlit, aby film už skončil," shrnula převratný čtvrtý rozměr MaryAnn Johanson na stránce Flick Filosopher.

Spy Kids 4 se zjevně nelíbí ani cílovému publiku - na uživatelské databázi IMDb.com má film pouhých 3,3 bodu z deseti, přičemž nejméně se líbí mužům mezi 18-29 lety, tedy dřívějšímu hlavnímu publiku Rodriguezových filmů (Desperado, Sin City, Grindhouse: Planeta Teror, Machete).

Hloupý letní Conan

To Barbar Conan má na internetové filmové databázi 5,7 bodu z deseti, ale jde rovněž o všeobecné zklamání. (Jinak se i zde potvrzuje, že ženy hodnotí průměrně o 1 a 2 body lépe než muži.) Na Rottentomatoes vychází z 94 recenzí jen 24 kladně, průměrné hodnocení jsou tu 4 body z deseti.

Foto: Aktuálně.cz

Konsenzus okolo nového Conana zní, že naplňuje definici hloupého a hlučného letního filmu plného speciální efektů, který má vymačkat z dětí na poslední chvíli peníze, než zas půjdou do školy. Kirk Honeycutt z vlivného oborového deníku Hollywood Reporter (který se čte v Hollywoodu k ranní kávě) napsal, že jde o „nonstop krvavou akci zaměřenou na kluky vychované počítačovými hrami a emočně zakrnělými milovníky adolescentních fantazií".

Pro někoho možná doporučení - ale zdá se, že film není uspokojující ani na této úrovni. „Zdálo se nemožné, aby postavy měly ještě méně charakterizace než v původním filmu - ale voila!" posteskla si Christy Lemire z Associated Press,kde svoji recenzi nazvala Barbarian Bore (Barbarská nuda).

Joe DeFore z deníku Washington Post si navíc povšiml, že „Jason Momoa mluví takovým tím hrozně rádoby-tvrdým  barytonem, jaký slyšíme u mladých univerzitních sportovců, jejichž největší obavou je, aby je někdo nepovažoval za gaye".
Momoův snaživý baryton mohou čeští emočně zakrnělí milovníci adolescentních fantazií poslouchat už od minulého týdne rovněž v českých kinech.

Foto: Aktuálně.cz

Nakonec jediné pozitivně vyznívající reakce má horor Fright Night, který na Rottentomatoes získal 74 procent kladných článků, nicméně hodnocení je jen mírně nadprůměrné - 6,4 bodu z deseti.

Jak shrnul Liam Lacey z Globe and Mail: „Nová Disneyho hororová komedie spadá do kategorie lepší-než-se-očekávalo." Většina chvály se pak nepřekvapivě snáší na herecký výkon Colina Farrella, který ani tentokrát nezklamal a svého upíra nepřehrává, ale dodává mu dokonalou macho-sebejistotu. Chybou je prý možná jenom přemrštěná stopáž kolem dvou hodin.

Poslední, čtvrtou novinkou týdne bylo romantické drama One Day. Skončilo až deváté s 5 miliony, což je takřka nejhorší premiérový výsledek v tomto žánru. Nepomohli ani Anne Hathawayová a Jim Sturgess v hlavních rolích, ani to, že film je natočen podle bestselleru David Nichollse, v němž se hlavní hrdinové setkávají po dvacet let vždy jeden den v roce.

 

Právě se děje

Další zprávy