Tarantino chystá western. DiCaprio bude padouch

Kamil Fila Kamil Fila
29. 6. 2011 13:20
Django Unchained bude o otrokářství za Divokého západu
Franco Nero jako Django.
Franco Nero jako Django. | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Quentin Tarantino se po výletu do Asie (Kill Bill) a Evropy (Hanebný pancharti) vrací zpět do Ameriky. Opět půjde o poctu určitému žánru, tentokrát spaghetti westernu. A opět půjde o historickou revizi, tentokrát otrokářské éry za doby Divokého západu.

Osmačtyřicetiletý autor dopsal scénář ke snímku, jenž ponese název Django Unchained (Django odvázaný nebo osvobozený ze řetězu), jenž odkazuje na slavný béčkový snímek italského režiséra Sergia Corbucciho Django s Frankem Nerem v hlavní roli a také jako jeho parodickou japonskou verzi Sukiyaki Western Django  režiséra Takashi Miikeho - v tomto snímku dokonce Tarantino hrál malou roli nazvanou Ringo.

Quentin Tarantino a  Robert Rodriguez v Benátkách.
Quentin Tarantino a Robert Rodriguez v Benátkách. | Foto: Reuters

Pro úplnost: Franco Nero hrál roli Djanga ještě dvakrát ve filmech Adios, Django a Django se vrací. A Tarantino s Nerem počítá i do svého filmu, ovšem nikoli do hlavní role.

Django Unchained má být hotov předtím, než se Tarantino pustí do třetího dílu Kill Billa, který má plánovanou premiéru na rok 2014. Zároveň režisér připravuje gangsterku z 30. let - ovšem ohlášených a do médií vypuštěných projektů má Tarantino vždy tolik, že dokud není hotový scénář a podepsaná smlouva, je téměř zbytečné je zmiňovat.

U Djanga je potvrzeno, že hlavní roli svěří rakouskému herci Christophu Waltzovi, jehož objevil světu v Hanebných panchartech coby lovce Židů, plukovníka Hanse Landu.

Jamie Foxx.
Jamie Foxx. | Foto: Reuters

Tarantinova agentura nedávno oznámila, že „půjde o western, kde hlavní hrdina je bývalý otrok, který je uzavře pakt s německým lovcem lidí Dr. Kingem Schultzem (Waltz), aby zachránili jeho ženu z plantáže, již vlastní strašlivý zloduch Calvin Candie".

Takto nastíněná zápletka ihned vyvolala spekulace, kdo bude hrát další role, a v následujících dnech přicházely doplňující informace. Původně to vypadalo, že černošského otroka bude hrát Will Smith, Idris Elba či komik Chris Tucker. Nakonec se ale Tarantino rozhodnul pro Jamieho Foxxe - všestranně nadaného herce, který zvládá komediální, dramatické i akční polohy (Collateral, Ray, Dreamgirls, Miami Vice, Království).

Překvapením je každopádně obsazení hlavního padoucha - tím má být Leonardo DiCaprio, což by pro něj byla první úloha tohoto typu. Oblíbený Tarantinův herec Samuel L. Jackson bude hrát hlavního padouchova domácího sluhu. Manželku Djanga, Broomhildu, pak ztvární nejspíše Kerry Washingtonová, která již hrála manželku Foxxe v oscarovém snímku Ray.

Spekuluje se i o účasti Keitha Carradina, bratra nedávno zemřelého Davida Carradina, a Treata Williamse - tedy typických starých zapomenutých hvězdách, jimž Tarantino tak rád znovu oživuje slávu a křeše z nich nevídané výkony (jako Pam Grierová v Jackie Brownové).

Hanebný pancharti: plukovník Landa.
Hanebný pancharti: plukovník Landa. | Foto: Aktuálně.cz

Natáčení Djanga by mělo začít v listopadu pod hlavičkou osvědčené produkční společnosti Weinstein Company, premiéra je plánována na konec příštího roku. Předchozí Tarantinův celovečerní film Hanebný pancharti byl jeho dosud komerčně nejúspěšnějším snímkem  - v USA utržil 120 milionů a v zahraničí 313, čím překonal i kultovní Pulp Fiction (doma 108 milionů a v zahraničí 215).

Zdá se nyní, že pověst „šílence z videopůjčovny", který s každým svým filmem nutně musí šokovat násilím a vulgaritou, se pomalu rozplývá. Z Tarantina se stává spíše autor, který využívá spíše zavedené hvězdy k tomu, aby předváděly herecké koncerty. Zároveň se jeho snímky částečně odchylují od pouhých hrátek s béčkovou zábavou a nabízejí čím dál tím uměřenější, ale přitom stále sofistikované potěšení z vyprávění.

 

Právě se děje

Další zprávy