Autor Halloweenu se po deseti letech vrátil k hororu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 6. 2011 10:00
John Carpenter natočil snímek The Ward
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Po desetileté dobrovolné pauze se k natáčení hororů vrátil americký režisér John Carpenter, který je mimo jiné tvůrcem kultovního filmu Halloween z roku 1978.

Jeho nový snímek The Ward bude mít premiéru 8. července a představí se v něm Amber Heardová v roli mladé ženy, která se ocitá v 60. letech minulého století v tajemném ústavu pro duševně choré, aniž si pamatuje cokoli ze svého předchozího života.

"Tohle byla první příležitost na velký film, kterou jsem měl od roku 2001," řekl třiašedesátiletý Carpenter agentuře. "Se skromnou technikou, lokacemi i obsazením. Bylo to něco, co jsem mohl udělat a myslel jsem si, že by to mohla být velká zábava."

 Pauzu od natáčení si Carpenter uložil v roce 2001 po filmu Duchové Marsu, kdy se podle vlastních slov cítil vyhořelý. "Už jsem byl opravdu unavený z natáčení filmů. Myslel jsem si: 'Musím na chvilku přestat. Tohle už dál dělat nemůžu. A veřejnost se mnou souhlasila," dodal s narážkou na neúspěch u diváků a nepříznivé kritiky, které jeho poslední film sklidil.

Úplně přestat ale nedokázal. Vrátil se k vyprávění příběhů na velkém plátně a k hororu, který označuje za "univerzální emoci, jakou dokážeme všichni cítit".

"Každý člověk v každé zemi, každá živá lidská bytost cítí, má stejné strachy. Všichni jsme bratry a sestrami ve strachu," řekl Carpenter. "Pokud jde o diváky, překračuje horor mezinárodní hranice. Komedie je někdy nepřenosná. Dramata jsou někdy nepřenosná, nepřeložitelná. Ale pro horor a strach to neplatí."

 

Právě se děje

Další zprávy