Green Lantern finančně zazářil, ale jinak jen poblikává

Kamil Fila Kamil Fila
20. 6. 2011 11:41
Novou komiksovou adaptaci kritika pohřbila
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Uplynulý víkend v americkém žebříčku návštěvnosti kin očekávaně zvítězil Green Lantern. Z 3816 kin si odnesl 52,7 milionu dolarů, což je kousek za letošními superhrdinskými komiksovými filmy: pátými X-Meny (55, 1 milionu) a kus za Thorem (65,7).

Je to rovněž méně, než měl v prvním týdnu The Incredible Hulk a Fantastická čtyřka. Nicméně vzhledem k tomu, že Green Lantern (v překladu Zelená lucerna) patří k méně známým comicsům a nestojí za ním vydavatelství Marvel, které je mistrem v propagaci, byla očekávání ještě menší než u jiných, méně proslulých („B-list") hrdinů jako Daredevil či Ghost Rider.

Foto: Aktuálně.cz

Nevýhodou Green Lanterna rovněž je, že se z velké části odehrává mimo planetu Zemi, čili postrádá civilní nádech a jde mimo trend mnoha jiných úspěšných komiksových filmů.

3D projekce vynesly Lanternovi 45 procent tržeb ze zhruba 2700 kin, což je špatný poměr. Lidé zjevně nevěří v přidanou hodnotu a víc než polovinu tržeb tedy přinesla kina s 2D projekcí. Například Thor shrábnul 60 procent právě z 3D představení.

Typicky nevýhodnou pozici Green Lantern prokázal rovněž u složení publika:  64 procent diváků tvořili muži (očekávatelný výsledek), ale 63 procent bylo starších 25 let (tedy spíše pamětníci) a pouze 19 procent bylo mladších 18 let - tedy cílová  skupina. Recenzenti se přitom shodují, že film svou mentalitou cílí především na 12leté.

Všechny tyto ukazatele napovídají, že snímek nemá moc šancí získat z kin zpátky 200milionový rozpočet; na to by musel utržit minimálně dvojnásobek. Poslední hřebíček do rakve pak ve vyhlídkách představují recenze. Databáze Rottentomatoes.com evidující ohlasy v angloamerických médiích napočítala pouze 25 procent kladných recenzí z celkového počtu 170. Průměrné hodnocení se pohybuje na 4,6 bodu z 10 možných.

Foto: Aktuálně.cz

Zápletka Green Lanterna se točí kolem toho, že obyvatelé různých planet dostanou kouzelné prsteny, které jim propůjčují nadpřirozené schopnostmi, díky nimž mohou své světy chránit. Jedním z nich se stane i pozemský floutek a vojenský pilot Kyle Rayner, který se s nabytou mocí musí vypořádat především změnou své osobnosti.

Do hlavní role vychloubačného hezouna byl obsazen Ryan Reynolds, který je známý z  vedlejších akčních rolí ve snímcích jako Blade: Trinity, Sejmi eso či X-Men Origins: Wolverine a zároveň z romantických komedií jako Určitě, možná nebo Návrh.

Recenzenti a recenzentky se nakonec shodují, že Reynolds má charisma a jako jeden z mála herců si může obléct přiléhavý trikot, aniž vypadá směšně, nicméně sám snímek, natožpak planetu Zemi nezachrání.

Podle Dany Stevensové z magazínu Slate je i „dle standardů průměrných comicsových filmů ohavně odfláknutý".  Lou Loumenick odstřelil Lanterna charakteristikou „neúprosně hloupoučký superhrdinský film s dialogy, nad nimiž se protáčejí panenky, odehrávající se v pustých, důvěrně známých digitálních sférách, které připomínají odmítnuté návrhy pro druhou trilogii Hvězdných válek".

Objevují se dokonce opakovaně názory, že jde o největší úlet v dějinách comicsových filmů od dob Batmana a Robina. Dalším problémem film je prý to, že stráví ohromné množství času vysvětlováním, kdo je to Green Lantern, a připravuje nás na to, že půjde o ohromnou podívanou, aniž pak propuklo něco, co bere dech. Korunu všemu nasazují ony laciné digitální efekty.

Režisér Martin Campbell, který před lety vzkřísil zapomenutého Zorra mstitele a později díky Casinu Royale i Jamese Bonda, tentokrát selhal. Slabé obhajoby, které na účet Green Lanterna zaznívají, tvrdí, že „dvanáctileté kluky to asi nezklame" či že musíme přijmout to, že spíše než o klasický komiksový film jde o sci-fi vesmírnou operu.

Podle Todda McCarthyho z magazínu Hollywood Reporter se Green Lantern navíc nebere moc vážně, tudíž bychom na něj neměli být moc přísní. V Česku můžeme míru sebeshazovačného humoru posoudit v kinech 18. srpna.

Foto: Aktuálně.cz

Druhé místo o víkendu zaujala spielbergovská pocta od JJ Abramse, sci-fi Super 8. Od minula zaznamenala 40procentní pokles zájmu a utržila 21,3 milionu dolarů. Tímto se přiblížila Distriktu 9, ale pokles je menší než u toho filmu či u Cloverfieldu (Monstra) od stejného produkčního týmu. Super 8 se v českých kinech bohužel objeví až 8. září.

Druhá novinka uplynulého víkendu, komedie s Jimem Carreym Pan Popper a jeho tučňáci, jež v Česku má premiéru už tento čtvrtek, skončila na třetím místě žebříčku s 18,2 miliony dolarů z 3339 kin.

To je prakticky stejný výsledek, jaký měla poslední Carreyho komedie Yes, Man v roce 2008. A je to podobný výsledek, jaký měl jiný tučnáčí film Divoké vlny.  Od té doby měl sice herec úspěch  v animovaném filmu Vánoční koleda (30 milionů.), ale tam šlo navíc o 3D formát a vánoční tematiku.

Při nákladech 55 milionů dolarů se tak jeho návrat s tučňáky jeví jako celkem uspokojivý. Distributor 20th Century Fox uvádí, že 56 procent víkendového publika tvořily ženy a 58 procent publika bylo mladší 25 let.

Rodinná komedie vypráví příběh pana Poppera, který je úspěšný newyorský podnikatel, jemuž se ale nedaří v osobním životě: má problémy urovnat vztahy se svou rodinou a utíká od zásadních rozhodnutí, jež by měl učinit. Jednoho dne se však mu však pošta doručí podivnou zásilku. Šest velkých krabic, ze kterých vyleze šest živých tučňáků, které pan Popper, jak se dozví, zdědil. A než se tučňáků stačí zbavit, přirostou mu k srdci.

Foto: Aktuálně.cz

Film neodpovídá příliš oblíbené dětské knížce z roku 1938, z níž vychází, zde je hlavním hrdinou malíř pokojů. A recenzenti pak dělí svou přízeň podle toho, zda jim odklon od předlohy přijde přínosný, či nikoli. Výsledek vychází zhruba půl napůl. Z 90 recenzí, které eviduje Rottentomatoes.com, je 45 procent kladných, průměrné hodnocení se pohybuje na 5,2 bodech z 10.

Hlavní problém možná vystihnul Tom Long z deníku Detroit News: „Proč by měl být legrační Jim Carrey, jak se dívá na tučňáky okolo sebe? Proč by neměl být ve filmu s Carreym legrační sám Carrey?"

Jiní publicisté naopak tvrdí, že Carrey předvádí vynikající klauniádu: nesrovnatelně více prý využívá svým komediálních schopností a nenechá za sebe hrát digitální zvířátka, tak jako to dělává Eddie Murphy.

Podle Kylea Smithe jde - v lehce ironické recenzi - spíše o „překvapivě dojemnou, uměřenou baladu o muži středního věku, která je jen maskovaná za dětinskou komedii s různými prdícími vtípky."

Zcela odmítavě se ale ke snímku staví například Eric D. Snider ze serveru Film.com. Člověk by prý „přísahal, že jde o parodii na bezostyšně pitomé rodinné filmy, jenže to bohužel není parodie".

Každopádně panuje vcelku shoda, že film si nejlépe užijí děti mladší 10 let a dospělí budou překvapeni, že Jim Carrey nepřehrává.

 

Právě se děje

Další zprávy