2012: Titanic si připomene ztroskotání ve 3D verzi

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
23. 5. 2011 8:30
I letní sezona zůstane bez opravdových 3D filmů
Foto: Reuters

Los Angeles - Společnosti Paramount Pictures, Twentieth Century Fox spolu s Lightstorm Entertainment oznámily, že velkofilm Titanic znovu celosvětově vpluje do kin 6. dubna 2012 ve 3D verzi.  O ni se postará sám tvůrce filmu James Cameron, který mezitím natočil 3D sci-fi Avatar, jež rozpoutala trojrozměrnou horečku.

Obnovená premiéra filmu připadá na 100. výročí vyplutí Titanicu - „nepotopitelná loď" vyplula z přístavu Southampton 10. dubna  1912.  Titanic, který Cameron napsal, režíroval i produkoval, byl ve své době  nejdražší film; stál přes 200 milionů dolarů, podle některých údajů až 280 milionů.

Je druhým nejúspěšnějším snímkem všech dob s kino tržbami 1,8 miliardy. Je také jedním z tří filmů, které obdržely jedenáct Oscarů včetně sošky za nejlepší film a nejlepší režii. Zahájil hvězdné kariéry Leonarda DiCapria a Kate Winsletové.

Popularita melodramatu

Foto: Bontonfilm

„Existuje celá generace, která nikdy nezažila Titanic, tak jak má být viděn, tedy na velkém plátně. A bude to Titanic, jaký jste ještě nikdy nespatřili, digitálně upravený na rozlišení 4K a pečlivě převedený do 3D projekce. V nezmenšené emocionální síle a v obraze silnějším než kdy jindy. Bude to epický zážitek pro fanoušky i začátečníky," prohlásil Cameron. Sám přitom patří ke kritikům 3D konverze až po natáčení, neboť to v očích diváků může poškodit celý trend. Ale na Titaniku si prý dali záležet a nic neuspěchali.

V roce 2012 studio Paramount slaví 100. výročí od založení a hodlá tak představit divákům některé z klasických filmů vzniklých během tohoto století; prvním má být právě Titanic.  Film může vyvolávat kontroverze ohledně své umělecké hodnoty, případně rozpoutat debatu nad kritérii udílení Oscarů, ale jeho místo ve filmových dějinách zůstává nezpochybnitelné.

Šlo o snímek, který znovuoživil popularitu melodramatu jako žánru a především se mu podařilo zaujmout jak ženské, tak mužské publikum - ženské bylo nalákáno na romantiku, mužské publikum na akci a technické atrakce. Film navíc důmyslně dával možnost oběma hrdinům být střídavě nositeli emocí i akce, střídal i perspektivu intimního vztahu s nadosobní perspektivou katastrofy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Cameronovi se také podařilo zapojit digitální efekty do děje tak, že jsou v zásadě nepostřehnutelné (hlavně vyplouvání lodi a pak samozřejmě ztroskotání). Počítačově generované objekty odpovídající standardům fotografického realismu do té doby nikdy nebyly použity v tak velkém měřítku;  většina efektů se naopak snaží být viditelná.

Pod mořem a ve vesmíru

Cameron nyní pilně připravuje Avatara 2. Jednička byla a zatím podle všeho zůstává jediným filmem, kde je 3D začleněno do vyprávění, resp. je přímo jedním z jeho nositelů, nikoli jen "ozdobou" a atrakcí.  Jistě je to dáno také tím, že režisér sám se dlouhodobě podílí na rozvoji a testování 3D technologií, které pak použil i při natáčení nejziskovějšího filmu všech dob,  jenž jen z pokladen kin přinesl 2,7 miliardy dolarů.

Foto: Falcon

A vylepšování techniky se účastní dál. Výsledky chce použít pro druhý díl, jenž by se měl zřejmě odehrávat v mořích mimozemského měsíce Pandora. Za Cameronovy účasti vzniká miniponorka pro zkoumání Mariánského příkopu. S ní by měly vznikat a zřejmě již vznikají záběry pro využití ve filmu i jako základy pro počítačovou tvorbu podmořského světa.

Režisér se podílí i na vývoj kamerového systému pro marsovské vozítko Curiosity - což by podle některých spekluací mohlo napovídat, kde se bude odehrávat třetí pokračování. Tedy i ve vesmíru, potažmo na dalších měsících tamního planetárního systému.

Nedávno Cameron také oznámil, že by při pokračování Avatara chtěl využít nejméně dvojnásobný počet snímků za vteřinu, než je současný standard; hollywoodské filmy od 20. let využívají 24 snímků za vteřinu. Slibuje si od toho značné zlepšení obrazu, resp. redukci rozmazaného efektu.

Současně řekl, že už pracuje na scénáři dvojky, ale od filmování ho prý dělí ještě 18 měsíců. Nicméně už si spolu s 20th Century Fox pro natáčení a výrobku triků pronajali prostory jihokalifornských Manhattan Beach Studios.

Foto: Aktuálně.cz

Zatím není známo, kde by měly vzniknout případné živě točené "nadvodní" exteriéry. Jednička se točila na Novém Zélandu, kde si Cameron najal firmu WETA, již částečně vlastní tolkienovský Peter Jackson. Ten právě natáčí na Zélandu dvoudílného Hobita, a to přímo ve 3D a rovněž rychlostí 48 okének za vteřinu.

Jackson a Cameron tak budou technickými průkopníků nové vizuální kvality filmů. Hobbit navíc bude v kinech dříve než Avatar 2. První půle dvojfilmu v prosinci 2012; druhý díl bude mít premiéru za rok; s Avatarem 2 se počítá až v roce 2014.

Panda, Auta, komiksy

Kromě toho jsou ale premiéry velkých hraných 3D filmů točených přímo ve formátu 3D zatím daleko. Což potvrzuje i výhled letní sezony blockbusterů. Do kin se dostanou především klasické animované snímky pro celou rodinu (kde není 3D tak náročné) a potom hrané, nebo napůl hrané a napůl animované film, které byly do 3D převedeny až v postprodukci (případně se prostorové efekty týkají jen velmi malé části filmu a často nejsou ani příliš invenční). 

3D se zdánlivě stalo technickým standardem, ale kina a studia ho využívají spíš ke zvyšování zisků a jako marketingové lákadlo. Pravé „real 3D" se zatím týká velmi malého množství filmů (kromě Avatara snad jen Resident Evil a Tron).

Letošní letní sezonu zahájil komiksový Thor, v červnu můžeme počítat s Kung Fu Pandou 2 a Transformers 3 (Michael Bay točil ve 3D asi třetinu filmu, zbytek vznikl v postprodukci).  S odklady bude uveden do kin první český celovečerní vysokorozpočtový hraný 3D film V peřině (doposud existuje pouze nízkorozpočtový hraný Heart Beat 3D a loutkové Fimfárum - Do třetice všeho dobrého 3D).

Foto: Aktuálně.cz

V červenci pak přijde do kin celého světa poslední díl Harryho Pottera, který by konečně měl mít 3D formát, jejž sliboval již minule, ale nakonec na něj nedošlo. Jako povinnost se trojrozměrný kabátek bere u nového animovaného filmu od studia Pixar - Auta 2.

V srpnu na nás zaútočí zmrtvýchvstalí Šmoulové - a bude to pravděpodobně film ve stylu Garfielda, Chipmunků či zajíce Hopa. Nemůžou chybět ani 3D horory (Nezvratný osud 5) a dětské filmy (Spy Kids 4: All the Time in the World).

3D konvertovanými velkorozpočtovými hranými trháky mají byt comicsy Green Lantern a Captain America. Rovněž v srpnu bude startovat další remake Planety opic.

 

Právě se děje

Další zprávy