Bratři Coenové dostali v Tel Avivu milionovou cenu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 5. 2011 12:21
Univerzita jim udělila trofej Dana Davida
Bratři Ethan (vlevo) a Joel Coenovi.
Bratři Ethan (vlevo) a Joel Coenovi. | Foto: Reuters

Tel Aviv - Univerzita v Tel Avivu udělila svou výroční cenu filmovým bratrům Joelovi a Ethanu Coenovým. Trofej dotovanou částkou milion dolarů dostali při své první navštěvě Izraele.

Ještě před udělením ceny Dana Davida, kterou univerzita vyznamenává vědce i umělce, Joel Coen novinářům řekl, že jejich matka žila na někdejším britském mandátním území Palestiny ještě před tím, než v roce 1948 vznikl stát Izrael. "Naše matka mnoho, mnoho let chtěla, abychom sem přijeli. Ale víte jak to v životě chodí. Byli jsme moc zaneprázdněni," řekl starší z bratrů.

"O Izraeli toho opravdu moc nevíme," dodal Joel Coen, který vyrůstal na americkém Středozápadě. Vyhnul se tak přímé odpovědi na otázku, zda Izrael u nich vyvolal dostatečný zájem, aby tam eventuálně natočili svůj příští film.

Bratři Coenové doposud odmítli všechny výzvy k bojkotu židovského státu - na rozdíl od některých filmových kolegů, kteří tak protestují proti židovské výstavbě osad na území, na kterém chtějí Palestinci zřídit svůj stát.

Coenovi získali dva Oscary za film Fargo v roce 1996 a čtyři sošky za snímek Tahle země není pro starý v roce 2007. O Oscara se ucházel i jejich nejnovější film, velmi vstřícně přijatý western True Grit.

Cena založená filantropem Davidem se udílí ve třech kategoriích - minulost, přítomnost a budoucnost. Telavivská univerzita ocenila bratry za přítomné zásluhy - a to za "originální a tvůrčí partnerství, jež je v historii filmu unikátní". Před nimi dostali Tony ocenění v současné kategorii Blair nebo Al Gore.

 

Právě se děje

Další zprávy