Arnold se vrátí na plátno jako plačící chovatel koní

Kamil Fila Kamil Fila
6. 5. 2011 14:13
První poguvernérská role je potvrzena: film Cry Macho
Malibu, California, 1988. Slavný snímek se začal na internetu objevovat s další zprávou o Schwarzeneggerově obnovené kariéře, podle níž ztvární trenéra koní. Použití je ovšem míněno ironicky. Fotka pochází z doby, kdy skutečně šel z role do role a hrál akční hrdiny.
Malibu, California, 1988. Slavný snímek se začal na internetu objevovat s další zprávou o Schwarzeneggerově obnovené kariéře, podle níž ztvární trenéra koní. Použití je ovšem míněno ironicky. Fotka pochází z doby, kdy skutečně šel z role do role a hrál akční hrdiny. | Foto: Annie Leibovitz

Los Angeles - Herec rakouského původu a donedávna guvernér amerického státu Kalifornie Arnold Schwarzenegger záhy po odchodu z politiky oznámil, že je připravený znovu začít přijímat nabídky na filmové role. Dodal, že bude volit přiměřeně věku a pečlivě je zvažovat, poslední zprávy nicméně začínají být poměrně divoké.

Přestože o nich některá média referují jako o zaručených zprávách, většina z nich je na úrovni drbů a nebyla plně potvrzena. Trochu se až zdá, že ony informace vypouštěla do světa jako pokusné balónky Schwarzeneggerova herecká agentura, aby zjistila, nakolik je o něj na trhu ještě zájem. Posledním takovým balónkem byla zpráva, že by se Schwarzenegger měl vrátit k populární akční sci-fi sérii Terminátor.

NBA - All Star - Gene Simmons a Arnold Schwarzenegger
NBA - All Star - Gene Simmons a Arnold Schwarzenegger | Foto: Reuters
 

Nyní ovšem přišlo jedno definitivní rozhodnutí. Hollywood Reporter právě přinesl zprávu, že prvním hraným filmem, v němž se Schwarzenegger po delší pauze objeví na plátně v hlavní roli, bude titul Cry Macho  - drama o chovateli koní, který je v těžké životní situaci donucen unést devítiletého chlapce.

Budete se smát i plakat

Filmování je plánováno na začátek září. Režii by měl mít Brad Furman (který naposledy točil snímek Lincoln Lawyer). Producentem bude Al Ruddy (Kmotr, Million Dollar Baby), který se snažil uvést projekt v život už mnoho let.

"Zaručuji vám, že v tomto filmu dostanete možnost vidět Arnolda Schwarzeneggera jinak," říká Ruddy. „Arnold vždycky hrál ty velké svalnaté chlápky, ale ve skutečném životě je velmi milý, a my bychom tuto jeho stránku chtěli dostat na plátno. Teď, když se Brad s Arnoldem potkal, je přesvědčen, že chce ukázat právě jeho přístupnost a zranitelnost."

Financiér QED International by chtěl projekt nabídnout mezinárodním nákupčím už příští týden na festivalu v Cannes. Schwarzenegger bude chtít za roli 12,5 milionu dolarů plus 25 procent z tržeb. Zároveň bude spolu s Ruddym spolumajitelem negativu.

Foto: Aktuálně.cz

Spíše než na velkoformátový akční film se tedy můžeme připravovat na charakterovou studii, nicméně akční prvky budou v ději přítomny. Snímek je založen na stejnojmenné novele Cry Macho z roku 1975 od N. Richarda Nashe, autora divadelního Vyvolávače deště, jehož filmovou verzi v roce 1997 režíroval Francis Ford Coppola.

Cry Macho si Nash sám zadaptoval. V roce 2000 ovšem zemřel a od té doby se Ruddy snažil film natočit. „Nikdy bych se toho filmu nevzdal, " říká 81letý producent. Hlavní roli nabízel Burtu Lancasterovi i Pierci Brosnanovi. Jeden čas se zdálo, že film bude režírovat a hrát v něm hlavní roli Clint Eastwood. Právě do pozdní eastwoodovské polohy se přitom Schwarzenegger zřejmě pokouší a bude pokoušet stylizovat.

Podle Ruddyho má snímek šanci stát se klasikou, protože jeho emocionální linka je velmi silná. „Doufám, že na konci filmu se bude publikum smát a plakat najednou."

Příběh líčí příběh trenéra koní, jehož žena a syn zahynou a on se zároveň ocitne v těžké finanční situaci. Bývalý šéf mu nabídne, aby za 400 tisíc dolarů unesl jeho syna, který žije s exmanželkou v Mexiku. Mike chlapce najde a zjistí, že o něj matka nemá zájem. Jenomže při cestě s chlapcem do Spojených států mají v patách federální policii.

Foto: Reuters

Cry Macho tedy odkládá natáčení dalších možných filmů, které se po Schwarzeneggerově oznámení návratu z politiky do Hollywoodu zmiňovaly. Jasná je nicméně jen účast na projektu, který má originálním způsobem vytěžit obě části Arnoldovy kariéry a je postavený na akčním hrdinovi se Schwarzeneggerovou  politickou přezdívkou Guvernátor.

Být doma na oběd

Stejnojmenný TV Seriál bude pojednávat o superhrdinovi, jenž žije dvojí život - jeden obyčejný rodinný a druhý tajný, v němž bojuje se zločinem. Už vzniká dvaapadesátidílný komiks a animovaný seriál, kde herec namluví hlavní postavu; na závěr možná přijde i celovečerní film.

Producentem a spoluautorem není nikdo menší než Stan Lee, zakladatel komiksového vydavatelství Marvel, autor Spider-Mana, X-Menů, Hulka či Fantastické čtyřky. Zprávy o seriálu původně vypadaly jako aprílový žert, ale nakonec bylo vše potvrzeno.

Schwarzeneggerův dvojník bude těsně propojen se svým předobrazem a s reálným světem. Dokonce ho má pronásledovat otravný reportér jménem Larry King, který strká nos do jeho „civilní" identity. Každopádně v duchu současných komiksových počinů a adaptací nemá být Guvernátor superhrdinou ze staré školy, které sám Schwarzenegger hrával. Musí zachránit svět, ale zároveň být včas doma na oběd. 

Foto: Aktuálně.cz

Zdaleka ukončené nejsou ani spekulace ohledně snímku With Wing As Eagles (S křídly, jaké mají orli), kde by Schwarzenegger ztvárnil stárnoucího nacistického důstojníka, který se vzepře rozkazům a rozhodne se zachránit vlak s židovskými dětmi. Doposud ale existuje jen scénář a smlouva nebyla podepsána.

Jaké jsou další možnosti? Jednak účinkování ve filmu The Last Stand. Tady by měl Schwarzenegger hrát šerifa - tedy roli, o které původně uvažoval Liam Neeson. Režie se ujme jihokorejský hitmaker Kim Ji-Woon. Firma Lionsgate už jen čeká na Arnoldův podpis. Má lovit šéfa desperátů, který uteče ze soudní budovy a ujíždí na jih do Mexika.

Terminátor a šerif

V médiích kolují i zprávy, že by se měl Arnold objevit v pokračování akčního vysloužileckého filmu The Expendables 2 (účast v jedničce byla jednou z velmi mála rolí za jeho guvernérování). Jeho jméno padlo i v souvislosti s filmem The Tomb, který režíruje Antoine Fuqua. Tady by měl mít roli bezpečnostního experta na budovy, který je obviněn ze zločinu a zavřen do vězení, které sám navrhoval…

Zcela ve hvězdách je naopak nyní pokračování Terminátora, o němž se halasně spekulovalo ještě minulý týden. Podle všeho totiž neexistuje scénář, a tudíž ani jasná představa, v jaké roli by se Schwarzenegger mohl objevit.

Foto: Reuters

Je zjevné, že při herecky pokročilém věku už nemůže ztvárnit vraždícího kyborga. Při přípravě předchozího, čtvrtého dílu Salvation se mluvilo spíše o tom, že by měl hrát mentora hlavní postavy, vůdce rebelů Johna Connora, který bude ve válce unesen armádou strojů, podroben řadě experimentů a buď přeměněn na kyborga, nebo použit jako vzor pro výrobu zabijáků řady T-800.

Ve čtvrtém dílu ovšem Schwarzenegger kvůli pracovním závazkům vrcholového politika nehrál a pouze poskytl digitální scan své tváře, která byla použita pro výrobu jeho počítačové podoby, jež se objevila na pár minut ve finále. Hlavní roli kyborga dostal Sam Worthington, Johna Connora ztvárnil Christian Bale.

Zda by se k sérii v pátém díle opět vrátil k režii i James Cameron je nepravděpodobné, neboť je plně pohlcen přípravou dalších dílů Avatara.  Mluví se spíše o režiséru Justinu Linovi (Rychle a zběsile 4 a 5), který prý hodlá kromě Schwarzeneggera obsadit i Vina Diesela.

Díky úspěchu pátého dílu Rychle a zběsile má Lin zřejmě otevřené dveře. Zda ovšem svého Terminátora postaví jen na Dieselovi, nebo se mu podaří přemluvit i Schwarzeneggera, zůstává nejisté.

 

Právě se děje

Další zprávy