Všemocný v kinech převezl právníka i mimozemšťana

Kamil Fila Kamil Fila
21. 3. 2011 20:00
Thriller o spisovateli na chytré droze vyhrál žebříček
Foto: HCE

Los Angeles - Thriller Všemocný (Limitless) s originální zápletkou vyhrál o víkendu americký žebříček návštěvnosti. Z 2756 kin získal 19 milionů dolarů, což je při 27 milionových nákladech dobrý start.

Do kin nepřišel žádný výrazný komerční hit, takže oproti minulého roku, kdy běžela 3D Alenka v říši divů, klesly víkendové tržby v souhrnu o desetinu. Nicméně vzhledem k výši svým rozpočtů si žádná ze tří novinek nevedla špatně. A co se týče recenzního ohlasu, dohromady vytvořily silnou a vemi dobře přijatou sestavu.

Analytici, kteří předvídali cílové publikum a komerční potenciál Všemocného, přirovnávali film ke snímkům jako Wall Street: Peníze nikdy nespí, Oko bere či Social Network; ty ale byly o kousek úspěšnější.

Foto: HCE

Otázkou je, co mohl čekat snímek, kde hraje hlavní roli Bradley Cooper, jenž stále není zavedený jako velká hvězda, a navíc ztvárnil poněkud arogantního hrdinu. Zájem o titul měla vzbudit reklama vysílaná v televizi při finále Super Bowlu - tu ovšem respondenti hodnotili jako nejhorší ze všech ukázek na připravované filmy.

Každopádně žádný jiný snímek nelákal o uplynulém víkendu víc než tento paranoidní thriller, v němž se jistý spisovatel a scenárista dostane ke zvláštním pilulkám, které mu zlepšují mozkové schopnosti. Díky nim je schopný se za den naučit nový jazyk nebo napsat geniální scénář. Problém nastává, když mu pilulky dojdou a jejich dealer najednou není k nalezení.

Recenze v angloamerickém tisku vycházejí celkem příznivě: dvě třetiny jsou kladné, i když ve výsledku skládají jen mírně nadprůměrnou známku. Prakticky neustále se opakuje povzdech, že film mohl být ještě lepší.

"Všemocný používá jen 15, možná 20 procent svého mozkového potenciálu. To je ovšem pořád víc než mnoho jiných snímků," shrnul svůj názor Roger Ebert z deníku Chicago Sun-Times.

Foto: Aktuálně.cz

A. O. Scott z New York Times si všímá, že film nemixuje jen thriller a sci-fi, ale i satiru na moderní uspěchanou společnost. Bohužel právě při tom prý zůstává zbytečně povrchní. U nás scenáristické kličky a překvapivou pointu můžeme ocenit či prověřit od 24. března.

Druhá novinka týdne, právnický thriller The Lincoln Lawyer s Matthewem McConaugheym v hlavní roli, skončila čtvrtá se 13,4 miliony z 2707 kin. Nestačila tak na animák Rango ani sci-fi Světová invaze z minulých týdnů.

A otázka je, jak dlouho The Lincoln Lawyer (jenž má rozpočet 40 milionů) vydrží v žebříčku. Podobně jako Všemocný stojí na zápletce a pointě. Počet zvědavých diváků, kteří v dnešní informační době nebudou znát konec dopředu, se s každým dnem tenčí.

Losangeleský advokát (McConaughey) se zaměřuje na obhajobu největších padouchů ve městě. Je pověstný tím, že všechnu práci provádí na zadním sedadle svého nablýskaného lincolnu. Jednoho dne se chopí případu bohatého podnikatele v podání Ryana Phillippa, který je obviněn z vraždy mladé ženy.

Foto: Aktuálně.cz

A postupně ambiciózní právník zjistí, že za případem stojí daleko víc, než se na první pohled zdá, a že mu hrozí smrtelné nebezpečí. Adaptace bestselleru Michaela Connelyho z roku 2005 se dočkala ještě o něco příznivějších recenzí než Všemocný. Publicisté se shodují, že role byla napsána přesně pro McConaugheyho a znamená pro něj velký návrat po létech stagnace.

Dále si na snímku pochvalují rychlé tempo, noirovou atmosféru i výkony ostatních herců (Marissa Tomei, William H. Macy, Michael Peňa).  Jde zkrátka o nerevoluční, nicméně solidní thriller, který má na konci nečekané rozuzlení. Možná ale právě tento „twist" je až trochu násilně vymyšlený a zbytečný, shodují se ohlasy,

Poslední novinkou týdne je rozjuchaná sci-fi komedie Paul, kde hlavní role hrají komici Simon Pegg a Nick Frost; ani ne metrového a sprostého mimozemšťana, který dokonale mluví anglicky, ukazuje zadek na veřejnosti a miluje staré hitovky, pak nadaboval Seth Rogen.

Foto: Aktuálně.cz

Snímek za 40 milionů dolarů s levnými, ale účelnými triky utržil za první víkend 13,2 milionů z 2802 kin. Tím se blíží podobnému snímku Šišouni v New Yorku z 90. let; jen je příznačně pro dnešní dobu o něco ostřejší.

Kritici ho opět celkem chválí, ale znovu se objevuje tatáž výtka jako u předchozích snímků, jen tentokrát zaznívá mnohem hlasitěji. Tento film mohl být lepší; spoléhá na to, že bude senza cool, ale vlastně je to na zábavu docela líné.

Jako celek pak prý působí hlavně jako milostný dopis sci-fi fanouškům, jimž sděluje,  jak je dobře, že jsou takoví hraví blázni. Těžko říct, zda je na něj v Česku dost silná cílová skupina. Dozvíme se to od 9. června.

 

Právě se děje

Další zprávy