Chameleon Johnny Depp okouzlil kritiky i diváky kin

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
8. 3. 2011 7:10
Nový animák Rango prý bude letos těžké překonat
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Loni touto dobou zvítězil v americkém žebříčku návštěvnosti Johnny Depp ve filmu Tima Burtona Alenka v říši divů. A letos opět bodoval na prvním místě s animákem Rango. Film natočil Gore Verbinski, s nímž herec spolupracoval již třikrát na Pirátech z Karibiku.

Rango vypráví příběh ztřeštěného, rozmazleného a bájivého chameleona, který se ze svého terária dostane kvůli nehodě do mexické pouště a objeví zde "zvířecí Divoký západ". V nálevně města Prach si vymyslí jméno Rango a pár hrdinských historek, čehož vzápětí lituje. Od domorodců totiž dostane šerifskou hvězdu a hromadu úkolů, mezi nimi nalezení zdroje vody a odstranění zabijáků.

Foto: Aktuálně.cz

Film, který přišel na 135 milionů, není překvapivě v 3D projekci, ale nabízí mimořádně detailní 3D grafiku v 2D projekci. Za víkend v USA z 3917 kin utržil 38 milionů. To není nejlepší Deppův výsledek, dokonce je to asi třetina toho, co měla za první víkend Alenka.

Ale co se týče animáků, není to špatné - rozhodně tím předčil svou předcházející Mrtvou nevěstu. A navíc to všechno za situace, kdy se začátek roku kinařům ani studiím vůbec nepovedl: ve srovnání s loňským víkendem byl prodej vstupenek i zisky o čtvrtinu nižší (loni byl v kinech kromě Alenky i Scorseseho Prokletý ostrov a své stále odváděl Cameronův Avatar).

Film má navíc výhodně našlápnuto - v anglosaském tisku získal skvělé recenze a složení publika je ideálně rozděleno půl napůl na muže a ženy a mladší i starší. Databáze Rottentomatoes.com evidující anglicky psané recenze ze stovek médií spočítala, že na Ranga vyšlo 88 procent kladných recenzí a průměr hodnocení se pohybuje kolem 7, 6 bodů z 10 možných.

Jeff Bayer z The Scorecard Review napsal například: "Je to hypnotické. Byl bych šokován, kdyby se v roce 2011 objevil lepší animovaný film." Liam Lacey z Globe and Mail přizvukuje: "Ve svém prvním animáku ukazuje režisér Gore Verbinski mnohem větší ambice, než bývá standardní u většiny dětských ´pokrmů´. Jednoduše řečeno: Rango je opravdu divně bláznivý film."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jeff Mayer pak provede výčet různých inspirací: "Skládají se tu pocty Sergio Leonovi, Carlosi Castanedovi, Hunteru S. Thompsonovi a Čínské čtvrti Romana Polanského. Takže by se měla konečně rozptýlit iluze, že to je snímek pro děti."

Další recenzenti přidávají například i staré grotesky Chucka Jonese. Nakonec jedinou výtkou je jistá rezervovanost k takto našlápnuté bizarnosti. Jak napsal například Matthew Toomey z ABC Radia: "Podivně vypadající postavy je těžké milovat."

Ze statistik Internetové filmové databáze IMDb.com vychází, že film baví o něco více Američany než obyvatele jiných států (ze světa si už film připsal 16 milionů dolarů) a o něco roztomilejší připadne ženám. Na druhou stranu se líbí skoro stejně všem generacím diváků a divaček. Do českých kin Rango dorazí již tento týden.

Foto: Aktuálně.cz

Druhou novinkou týdne je romantická sci-fi/fantasy The Adjustment Bureau (u nás již od minulého čtvrtka běží jako Správci osudu), v níž hraje hlavní roli Matt Damon. Na druhou příčku snímku stačilo 20,9 milionů dolarů z téměř 3200 kin. Pro Damona jde o lepší výsledek než u jeho předchozího filmu, záhrobního Eastwoodova dramatu Hereafter, ale na největší hity Správci osudu zdaleka nedosahují. Může za to i to, že film je určen o trochu odrostlejšímu publiku - více než 70 procent bylo starších 30 let.

Film vychází z povídky Philipa K. Dicka Adjustment Team a vypráví o politikovi, který se zamiluje do dívky v podání Emily Blunt, jež mu zmizí z očí. On se s ní snaží znovu setkat, ale zdá se, že nějaké tajemné síly tomu stále brání.  Podle některých recenzentů sice film poněkud zneužívá Dickovu mnohem provokativnější a nesentimentální předlohu, ale většina se nakonec smiřuje s tím, že Správci osudu představují "dokonale romantický film o překonávání nástrah a protivenství".

Jako sci-fi snímek poněkud selhává a v poslední třetině se stává absurdní,  ale coby film pro zamilované páry či první rande je ideální a hercům lze uvěřit. Nové Inception to ovšem není, varují recenzenti.

Foto: Aktuálně.cz

Poslední novinkou minulého týdne byla romantika pro mladší ročníky, variace na Krásku a zvíře nazvaná Beastly. Snímek za 17 milionů dolarů s Alexem Pettyferem a Vanessou Hudgens utržil 10,1 milionu z 1952 kin a skončil třetí.

Oba herci prý jistě skvěle vypadají, ale bohužel ani jeden z nich neumí příliš hrát. Film má velmi hloupé dialogy a lacinou výpravu a celkově působí asepticky. Podle mnohých recenzí svým důrazem na vzhled film popírá poselství původní Krásky a zvířete, kde naopak není důležité, jak kdo vypadá.

Ani nový Twilight z toho ovšem nebude, shodují se skoro všichni. Každopádně „být na střední škole znamená žít v prokletí" - jak ironicky poznamená Liam Lacey z Globe and Mail.

Na další dvě místa první desítky se odsunuli minulí vítězové. Komedie Týden bez závazků (Hall Pass)   s Owenem Wilsonem a Jasonem Sudeikisem o dvou mužích, kteří dostanou volno od manželek, aby nabrali novou energii. Za ním skončil o uplynulém víkendu animák Gnomeo a Julie.

Možná překvapivě se v žebříčku příliš neprojevil vliv Oscarů, kteří přinášejí vítězným snímkům prodloužení pobytu života v kinech, nebo dokonce nový impuls k růstu návštěvnosti.  Letošní kandidáti a držitelé cen patří ke komerčně velmi úspěšným titulům.  I menší snímky se už stačily zaplatit, některé z nich i několikrát. 

Za tím stojí minimálně dvě příčiny: letošní sestava „filmů sezony" byla poměrně brzy jasná, o všech se velmi dlouho a velmi pozitivně mluvilo v médiích. Navíc i menší tituly naplňují kolonku „kvalitního komerčního filmu pro širší publikum".

Nicméně v první desítce je nyní jen vítězná britská Králova řeč, jež si od minula polepšila o jedno místo z osmičky na sedmičku a získala dalších 6,5 milionu dolarů (při rozpočtu 15 milionů má nyní celkem na kontě už 278 milionů, z toho je ze Severní Ameriky 45 procent).

Fighter se dvěma hereckými Oscary za vedlejší role spadl o jedno místo na čtrnáctku, western True Grit z desítky na šestnáctku; ten byl ovšem na Oscarech velkým poraženým.

 

Právě se děje

Další zprávy