Adam Sandler vyhrál s valentýnským propadákem roku

Kamil Fila Kamil Fila
14. 2. 2011 16:30
Komik v kinech těsně porazil zpěváka Justina Biebera
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - O víkendu spolu v amerických kinech svedli bitvu komik Adam Sandler a zpěvák Justin Bieber. Výsledky byly velmi vyrovnané: v pátek to vypadalo, že náctiletých zpěvákových fanynek je víc,  ale nakonec ale o fous vyhrál Sandler, který přilákal starší partnerské páry.

Sandlerova romantická komedie Just Go With It, kde hraje spolu s Jennifer Annistonovou a Nicole Kidmanovou, v pokladnách kin utržila 31 milionů dolarů z 3548 kin. Jde o trochu horší výsledek než u jednoho z předchozích Sandlerových snímku 50x a stále poprvé, kde mu byla partnerkou Drew Barrymore a  který za první víkend utržil 39 milionů.

Foto: Aktuálně.cz

Každopádně komikova značka stále funguje. Podle průzkumu studia Sony Pictures tvořilo 58 procent publika ženy a 60 procent bylo starších 25 let. Recenze má ovšem film strašné. Asi jen pětina textů v angloamerickém tisku vyznívá aspoň trochu kladně.

Žádný znak zlepšení 

Zápletka je založena na tom, že plastický chirurg, který chodí s mnohem mladší učitelkou, požádá věrnou asistentku, aby předstírala, že je jeho manželkou, s níž se hodlá rozvést. Celý tento trik mu má pomoci urovnat jednu neuváženou lež. Když se mu ale vymstí ještě několik dalších lží, vloží se do věci i její děti a všichni se společně vydávají na víkend na Havaji, který jim zcela změní život. Tolik aspoň praví distribuční list.  Pokud tomu nerozumíte, vítejte v klubu.

Známý recenzent Richard Roeper napsal: „Jde o raného účastníka klání o nejhorší film roku. Pokud ho budou hrát cestujícím v letadlech,  je na místě použít padák."  Jiný internetový prominent Coley Smithey byl jen lehce smířlivější: „Bez ohledu na to, kolik zbytečných komedií Adam Sandler udělá, nevykazuje žádný znak zlepšení své formule na průměrnost." 

Foto: Aktuálně.cz

Zhruba nejstřícnější byl Fred Topel z časopisu Screen Junkies: „Just Go With It není tak špatný jako předchozí Sandlerův film Grow-Ups (Machři). Je prostě jen stupidní."

Shoda panuje na tom, že film jen využívá komerčního potenciálu Sv. Valentýna, ale nepřichází s ničím zapamatovatelným. Na druhou stranu Sandler a Anistonová jsou spolu dobře sehraní, a když na scénu vstoupí Nicol Kidmanová, ukradne si ji pro sebe. Do českých kin tato valentýnská komedie přijde se zpožděním 14. dubna pod názvem Zkus mě rozesmát.

Rozený bavič?

Hudební dokument Justin Bieber: Never Say Never skončil o víkendovém žebříčku druhý, ale jen těsně.  Při přepočítání všech možných faktorů utržil úplně stejně jako Sandlerova komedie,  a to z 3210 kin (čili měl i vyšší průměrnou návštěvnost). Na rozdíl od ní ale nestál desítky milionů dolarů kvůli honorářům hvězd, ale pouhých 13 milionů, takže se už nyní bohatě zaplatil.

Foto: Aktuálně.cz

Svou roli kromě Bieberovy popularity mezi náctiletými děvčaty (ale téměř nikým jiným) hrál i 3D formát ve 2500 kinech - což je doposud nejvíc, jaký kdy měl hudební film. Píseň Never Say Never se již stačila stát hitem díky nedávnému remaku Karate Kida. Studio Paramount v průzkumech návštěvnosti spočítalo, že 84 procent publika tvořily dívky a ženy a 67 procent z nich bylo mladších 25 let.

Recenzenti na Biebera nakonec nebyli tak zlí, jak se dalo předpokládat. Téměř dvě třetiny recenzí, jež vyšly v angloamerických médiích, vyznívají kladně, spočítal server Rottentomatoes.com, který slouží jako databáze online dohledatelných kritik.

Shodují se hlavně v tom, že na standardy podobných koncertních filmů počin o Bieberovi vlastně dobrý, jwen se není schopný zbavit „žvýkačkovitosti" - vše působí jako velká barevná bublina. O šestnáctiletém klukovi, který se stal fenoménem díky YouTube, ani nelze natočit objevný životopis, protože toho nemá moc za sebou.  105 minut tak je zcela vyčerpávajících ve všech významech tohoto slova, přičemž 3D sekvencí je tu asi půl hodiny.

Foto: Aktuálně.cz

Na druhou stranu víceméně všichni přiznávají, že Bieber je rozený bavič a od premiéry snímku This is it o Michaelu Jacksonovi tu nebyl tak fascinující hudební portrét - byť nemusíte být fanoušky dotyčného.

Překvapil například jindy sarkastický David Edelstein z New York Přes, který tvrdí, že „film se snaží předvést napětí mezi šíleným úspěchem a Bieberovou snahou zůstat normálním šestnáctiletým klukem".

Naopak Eric Childress ze stránky eFilmCritic.com píše: „Kdyby to byla jen gigantická reklama pro fanoušky, bylo by snadné ji přejít, protože Bieberův kult se rozplyne s narůstajícím věkem. Ale tohle je spíš teleshopping v duchu ´také se můžete stát slavným, když si vás osud vylosuje´-  což je silně rozšířená mentalita v této zemi."

Trpaslíci a Elton John

Do českých kin se tento dokument zatím nechystá, čili se jeho „horečky slávy" nikdo chytat nebude. Zato již 17. února bude mít premiéru snímek, který o víkendu skončil v amerických kinech na třetím místě návštěvnosti - 3D animák Gnomeo a Juliet o zakázané lásce mezi zahradními trpaslíky. Utržil 25,5 milionu  dolarů z 2994 kin. V únoru se animáky do kin moc nenasazují, proto nebylo těžké překonat dosavadního rekordmana měsíce - loňskou Coraline s 16,8 miliony.

Foto: Aktuálně.cz

Jak napovídá název,  Gnomeo a Julie vychází ze Shakespeara, ale používá ho velmi excentricky. K dovršení záměrně zábavného kýče tu navíc máme hudbu od Eltona Johna. Recenzenti jsou ovšem mírně na rozpacích a nejsou si jisti, zda se mohou úplně uvolněně smát.  Problém je i v tom, že film napsalo osm scenáristů a je přecpaný příliš mnoha nesourodými nápady.

Jak shrnul Robert Levin pro stránku Film School Rejects: „Je to nejlepší film o živých zahradních trpaslících, jaký kdy byl natočen." V nadšení se naopak trochu krotí Stephen Witty z deníku Newark Star-Ledger: „Vážně, kolik malých dětí kdy v životě vidělo zahradního trpaslíka, aby vůbec věděly, oč jde?"

Čtvrté místo zbylo na poslední novinku, historické akční drama The Eagle, jehož děj se odehrává zhruba v polovině 2. století, v době pod nadvládou římské říše. Mladý římský centurion Marcus Aguila (Channing Tatum) se zde vydává vyřešit záhadu zmizení 9. legie a zároveň očistit jméno svého otce, který byl jejím velitelem. Na cestu za Hadriánův val do neprozkoumaného Skotska ho doprovází jen britský otrok Esca (Jamie Bell).

Foto: Aktuálně.cz

Suma 8, 6 milionu dolarů za první víkend je ale na výpravný film málo. Režisér Kevin McDonald (Poslední skotský král, YoTube film Jeden den na Zemi) tentokrát šlápnul vedle. Snímek má sice skvělou kameru Anthonyho Dod Mantela, ale působí prý, jako by nevěděl, na jakou cílovou skupinu diváků  míří.

Snímek vychází ze série knih Rosemary Sutcliffové, jež byly populární v půlce minulého století. Má docela zajímavý příběh a vztahy mezi postavami, ale bohužel je vyprávěný nepříliš přesvědčivě. Ani ne dvouhodinový film tak působí, že má téměř tři hodiny; rušivé je i herecké obsazení.

Jak napsal Michael Phillips z Chicago Tribune: „Římané jsou hráni Američany a Britové jsou hráni Brity. Channing Tatum pak příliš často přichází na plátno, jako by byl vedlejší postava, a ne hlavní."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy