Hulk: Kolik lásky potřebuje duše obludy

Michal Šobr
11. 2. 2011 13:49
11.2. - Bontonfilm vydává na DVD zelenou obludu
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Stačí pochopit imunitní systém medúzy, vyvolat zelenou bioluminiscenci, zkrotit vynucenou migraci, definovat podle DNA genetický základ regenerace - a vědec David Banner je u cíle. Jenomže v armádní laborce jsou - na rozdíl od jiných filmových příběhů - úchylným vědcům nesmyslně zakázány pokusy na lidech, a tak začne experimentovat sám na sobě.

Náhoda, či bádáním přetažené libido tomu chtěly, že poté, co zaznamenal první příznaky genetické modifikace, zplodil syna Bruce - a předal mu cosi výjimečného, děsivého a nesmírně silného, pro co ho svět nebude mít rád. Věděl, že by ho měl neprodleně sprovodit ze světa, ale také byl zvědavý, co se stane, až se v něm probudí monstrum.

Po létech se z domnělého sirotka Bruce stal elitní vědec zamilovaný do kolegyně Betty a badatelské práce v Institutu nukleární biotechnologie v Berkeley. Jenže pak do téhle idyly vpadl hamižný Talbot, který šel po Betty i po projektu a překvapivě živém, tátovi (mutanty sešle posedlý Nick Nolte). A tohle Bruce již neustál, děsně se naštval, a nakopnut navíc koňskou dávkou gama záření vzteky zezelenal a proměnil se v rozzuřenou megabestii, která si to se všemi rozdá.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Nevyzpytatelný běžec mezi žánry režisér Ang Lee (Ledová bouře, Tygr a drak) si počkal, až na to trikoví mágové od ILM budou mít a pak zalovil v repertoáru marvelovské komiksové produkce. Na plátno pak přivedl počítačem vygenerovanou, vzteklou zelenou CGI bestii Hulka, jehož kůže je desetkrát silnější než kevlar, okolo krku má dva metry, jediným skokem dokáže překonat pět kilometrů a do čenichu (nebo co z něj pak zbude) vás může praštit silou dvě tuny na centimetr čtvereční.

Podle klasického hesla „když mě naštvete, dostanete do držky" se pohledný stoosmdesáticentimetrový sympaťák Bruce Banner (Eric Bana) v tohle monstrum promění vždycky, když mu jde něco hodně na nervy. Ale nebyl by to Ang Lee, kdyby za komiksovou story nehledal psychologický backround, nepátral po tom, zda regenerace znamená nesmrtelnost a kolik lásky potřebuje duše obludy, aby se vrátila do lidského těla - byť tenhle přístup poněkud natahuje stopáž a redukuje akci.

Hulk je stylově vyprávěná komiksová fantasy střihnutá psychologickým dramatem, se kterou Ang Lee lavíruje mezi King Kongem a Frankensteinem, a tak trochu i Godzillou, Jekyllem a Hydem a Kráskou a zvířetem.

Nepřepisuje mechanicky to, co pro Marvel vymyslel před půl stoletím Stan Lee. Vypráví za sebe a po svém příběh o síle, vzteku a svobodě, které k sobě mají někdy blíž, než si cholerik připouští a flegmatik uvědomuje.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy