Oscarové nominace ovládl koktavý král a jednooký šerif

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
25. 1. 2011 15:55
Snímek King's Speech má 12 šancí na zlaté sošky
Prezident akademiků Tom Sherak a herečka Mo'Nique vyhlašují nominace
Prezident akademiků Tom Sherak a herečka Mo'Nique vyhlašují nominace | Foto: Reuters

Los Angeles - Dobové britské drama The King's Speech získalo nejvíce nominací na Oscary. Může si odnést sošky ve 12 kategoriích, čímž překvapivě porazilo předpokládaného největšího favorita, snímek The Social Network.

Film Davida Finchera o zakladateli Facebooku nakonec předběhnul i černý kůň posledních dní, western bratří Coenů Opravdová kuráž s deseti nominacemi. Social Network má osm šancí na Oscary, stejně jako sci-fi thriller Počátek (Inception).

The Social Network
The Social Network | Foto: Aktuálně.cz

Pokud však nebudeme srovnávat absolutní počty nominací, velká překvapení se nekonala. Všechny čtyři zmíněné tituly podle očekávání soutěží v nejprestižnější kategorii Nejlepší film, která byla podruhé rozšířena z pěti titulů na dvojnásobek. To proto, aby se do nominací dostaly i špičkové příklady zábavných žánrů nebo lidovější filmy, čímž se má zvýšit zájem o přímý televizní přenos i efekt výkladní skříně filmového byznysu, jíž Oscaři zůstávají.

Ani další uchazeči o o hlavní sošku nejsou překvapením: do finále se dostalo baletní drama s hororovým nádechem Černá labuť, boxerský příběh The Fighter, lesbické rodinné drama The Kids Are All Right (Děcka jsou v pohodě), horolezecké drama 127 hodin, animák Toy Story 3 a nezávislý snímek z prostředí drsných hor Winter's Bone (seznam všech nominací najdete zde).

Režijního Oscara mohou získat Darren Aronofsky (Černá labuť), David O. Russell (The Fighter), Tom Hooper (The King's Speech), David Fincher (The Social Network) a bratři Joel Coen a Ethan Coenové (Opravdová kuráž).

Letos je ve výběru každopádně nejvíc hitů za poslední roky. Očekávaný souboj Social Network s The King´s Speech je přitom vnímán jako "bitva mladé facebookové generace se starší konzervativnější".

Dva favoriti

Opravdová kuráž
Opravdová kuráž | Foto: Bontonfilm

The Social Network vyhrál většinu výročních anket a za film roku ho zvolila většina novinářských sdružení. Minulý týden si odnesl Zlatý Glóbus jako nejlepší drama a k tomu i ceny za scénář, režii a hudbu. Film pro americké recenzenty naplňuje ideál: nabízí aktuální podobenství i nadčasový "velký americký příběh" a k tomu dokonale zvládnuté řemeslo, resp. až posedlost po dokonalosti.

Také The King's Speech sice sbírá velmi pozitivní ohlasy doma i za mořem; jeho šance se však zdály menší už proto, že jde o britský film. Nesplnil dokonce pravidla pro několik cen od sdružení zámořských novinářů, vyřadili ho i členové některých hollywodských cechů, kteří jsou členy akademie.

O víkendu ho nicméně za film roku vybral důležitý cech amerických producentů, který má v oscarovém sboru velké slovo. Velký vliv může mít i to, že film produkovali jedni z nejagilnějších a nejmocnějších lobbyistů v Hollywoodu, bratři Weinsteinové. Králova řeč je klasický oscarový film, a má navíc výhodu, že je "vystavěná" tak, že se vejde do mnoha kategorií - hereckých i technických (výprava, kostýmy).

Rekordní počet nominací naznačuje, že ho tedy akademie každopádně vzala "na milost" - nicméně v této fázi jde pořád jen o hru čísel a nálepky na DVD. Loni nakonec na Oscarech obdobně propadla hořká krizová komedie Lítám v tom s Georgem Clooneym.

Králova řeč
Králova řeč | Foto: Aktuálně.cz

Jestli by ale King's Speech neměl nejaký Oscar uniknout, pak pro představitele hlavní role Colina Firtha, který už za úlohu Jiřího VI. dostal Zlatý Glóbus a je považován za favorita na zlaté sošky. Jeho soupeři budou Jesse Eisenberg za Social Network, Javier Bardem za roli malé ryby z barcelonského podsvětí ve španělsky mluveném dramatu Biutiful, James Franco, který hraje horolezce v Boyleově filmu 127 hodin, a pak zřejmě největší Firthův protivník - Jeff Bridges coby jednooký šerif Cogburn v Opravdové kuráži, který si odnesl Oscara i loni za Crazy Heart.

The Fighter bojuje o vedlejší role

Také v ženské hlavní kategorii je jasná favoritka, Natalie Portmanová za roli baletky v dramatu Black Swan, která jí rovněž vynesla Glóbus v dramatické kategorii. Soupeřit s ní bude hlavně Annette Beningová za Děcka jsou v pořádku (přestože jde spíše o roli vedlejší).

Pětici nominovaných hereček dále tvoří Michelle Williamsová za Blue Valentine (jedno z překvapení nominací), Nicole Kidmanová za rodinné drama Rabbit Hole, které rovněž produkovala, a pak objev letošního roku, Jennifer Lawrencová z nezávislého filmu Winter's Bone (Zmrzlá kost).

Vedlejší mužská herecká kategorie má dva hlavní soupeře. Jeden z nejvíc obsazovaných herců Christian Bale se opět zcela proměnil pro roli ve filmu The Fighter, Geoffrey Rush byl nominován za úlohu nekonvenčního australského logopeda, který se v The King's Speech snaží napravit koktajícího krále.

Foto: Aktuálně.cz

Doplňují je John Hawkes (Winter's Bone), Jeremy Renner (Affleckova kriminálka The Town) a Mark Ruffalo za roli "dodavatele spermatu" v Děcka jsou v pohodě.

Vedlejší ženskou hereckou kategorii ovládl The Fighter, za který byly navrženy Amy Adamsová a Melissa Leo. Helena Bonham Carterová je tu nominovaná jako královská manželka v The King's Speech, čtrnáctiletá Hailee Steinfeldová za Opravdovou kuráž a Jackie Weaverová za australskou mafiánskou ságu Animal Kingdom.

Opomíjený Nolan

Oproti Glóbům, kde nejsou technické kategorie, by si na Oscarech mohla polepšit sci-fi Inception. Velký hit loňského roku je nominován i za hudbu (Hans Zimmer) a za původní scénář pro Christophera Nolana. Ten se ovšem opět nedočkal nominace v kategorii režie a stává se jedním z nejpřehlíženějších tvůrců - podobně jako Alfred Hitchcock nebo Stanley Kubrick.

Toy Story 3
Toy Story 3 | Foto: Falcon

Za původní scénář je dále navržen The Fighter (Scott Silver a Paul Tamasy), Lisa Cholodenko a Stuart Blumberg za Děcka jsou v pohodě, David Seidler za The King's Speech a Mike Leigh - což je nakonec nečekaně jediná nominace pro jeho film Another Year, který jinde bodoval i v hereckých kategoriích.

Adaptovaný scénář má zřejmě favorita v Aaronu Sorkinovi za The Social Network, další nominovaní jsou Danny Boyle a Simon Beaufoy (127 Hours), autoři Toy Story 3, bratři Coenové za Opravdovou kuráž a Debra Graniková s Anne Roselliniovou za Winter's Bone.

Čtěte také:
Hřebejk zahraničního Oscara za Kawasakiho růži nezíská
Britové připomněli koktavého krále oscarové akademii
Oscary rozdají horolezec Franco a princezna Hathawayová
Film o Facebooku ovládl Zlaté Glóby a vyhlíží Oscary
O Oscara za efekty se asi utkají Alenka, Počátek a Tron
Producenti a scenáristé posvětili oscarovou sestavu

The Social Network je film roku, zní ze všech stran
O hudebního Oscara se uchází Paltrowová i kovboj Woody
Do oscarového finále postoupí letos jen tři animáky

Překvapení se nekoná v nominacích na animák roku, kde je s Toy Story 3 navržen francouzský Iluzionista a Jak vycvičit draka.

O cizojazyčného Oscars se uchází dánský Lepší svět známé režisérky Susan Bierové, zmíněné mexické drama Biutiful od Alejandra Gonzálese Iňárittua, řecký Dogtooth, kanadský snímek Incendies a alžírký Hors-la-loi. Kawasakiho růže Jana Hřebejka se nedostla do širších nominací. To se ovšem nepodařilo ani řadě jiných favoritů, kteří předtím vyhráváli ceny na velkých filmových festivalech. Tato kategorie je dlouhodobě nejméně vyzpytatelná,

Zlaté sošky se budou předávat v neděli 27. února, přímý přenos stanice ABC z losangeleského Divadla Kodak budou moderovat herci James Franco a Anne Hathawayová.

 

Právě se děje

Další zprávy