Projekt 100 bude tentokrát plný lásky a vášně

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 12. 2010 12:58
Od 13. ledna nabídne v devadesáti kinech sedm filmů
Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Různé podoby lásky a vášně jsou tématem Projektu 100, který projde devadesáti kiny různých míst Čech a Moravy. Sedmnáctý ročník bude zahájen 13. ledna v Praze.

"Z hlubin temného vzplanutí duše prosté železničářovy dcery k proradnému záletníkovi v Erotikonu přes rutinu a stereotyp manželské lásky a snový únik ve Velké lásce až k podzimu života, který zrcadlí nepřehlednost, zoufalství a marnost lidského počínání v britském filmu Další rok," charakterizoval téma nadcházejícícho ročníku umělecký ředitel pořádající Asociace českých filmových klubů Pavel Bednařík.

Standardem bývala desítka celovečerních titulů, tentokrát jich bude jen šest (přehled je zde). K předním osobnostem světové kinematografie - Gustavu Machatému, Pierrovi Étaixovi, Andrzeji Wajdovi a Miku Leighovi - přibývají dva talenty evropské kinematografie, Borys Lankosz a Dagur Kári. Étaixovu Velkou lásku z roku 1969 doplní jeho krátký snímek Všechno nejlepší, za který získal začátkem 60. let Oscara.

Program Projektu 100 není podle předsedkyně AČFK Radany Korené zaměřen na filmové intelektuály. Je to prý svátek filmu pro ty, kteří mají rádi kvalitní kinematografii a zajímají je i slavná díla minulosti. 

Slavný polský režisér Andrzej Wajda dostal na Berlinale cenu Alfreda Bauera. Ocenění na počest zakladatele festivalu dostal za svůj film Tatarak.
Slavný polský režisér Andrzej Wajda dostal na Berlinale cenu Alfreda Bauera. Ocenění na počest zakladatele festivalu dostal za svůj film Tatarak. | Foto: Reuters

Projekci Machatého Erotikonu z roku 1929, jenž patří mezi nejdůležitější domácí díla němé éry, na některých místech doplní živý hudební doprovod.

Fanoušci se mohou těšit i na vloni natočené dílo Andrzeje Wajdy nazvané Puškvorec. Hlavní roli si v něm zahrála polská herečka Krystyna Jandová; účinkuje také v dalším polském snímku Druhá strana mince. Film Další rok Mikea Leigha je jedním z těch, o kterých se mluví v souvislosti s udělováním Oscarů.

Za založením Projektu 100 stál Jiří Králík, který se však s Asociací před dvěma lety rozešel ve zlém. Od poloviny 90. let uvedla akce 160 filmů z celého světa - nových titulů i starých klasických děl, které se dnes v kinech už nepromítají.

Do konce května projde přehlídka Prahou, Brnem, Ostravou, Plzní, Olomoucí, Zlínem a desítkami dalších měst. Zahájena bude nejúspěšnějším polským filmem posledních let, zmíněnou tragikomedií Druhá strana mince, která vypovídá o životě v tuhém socialismu 50. let.

Podle organizátorů většina uváděných snímků zůstane jako obvykle v distribuci českých kin. Další informace získají zájemci na adrese www.projekt100.cz.

17. ročník Projektu 100 by měl opět navázat na tradici propojení s programem Letní filmové školy - část filmů byla uvedena v Uherském Hradišti letos, část je předznamenáním programu LFŠ v roce 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy