Eva Zaoralová končí jako karlovarská umělecká ředitelka

Kamil Fila Kamil Fila
9. 12. 2010 10:56
Na její místo nastoupí dramaturg Karel Och
Umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová.
Umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dlouholetá umělecká ředitelka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová se od ledna 2011 stává uměleckou poradkyní přehlídky.  Funkci uměleckého ředitele bude od 1. ledna příštího roku zastávat Karel Och, oznámila pořadatelská organizace Film Servis.

Letos 78letá Zaoralová má společně s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou hlavní zásluhu na vybudování nové podoby karlovarské přehlídky. V jejím čele stála více než 15 let. Nadále však zůstává v nejužším vedení a bude se podílet na tvorbě programu i reprezentaci festivalu.

Pro přehlídku jsou cenné i její zahraniční kontakty včetně nejslavnějších festivalů v Cannes a Benátkách.  Její specializací je právě francouzský a italský film.

Pro filmovou veřejnost navíc ztělesňuje její osoba skutečný zájem o filmové umění, její přítomnost při oficiálních akcích festivalu vyvažuje pozlátko, honbu za sponzory a předvádění celebrit. Zaoralová zastupuje onu oficiální, seriozní tvář festivalu, zatímco Jiří Bartoška tu společensky vstřícnou; a je spíše tím, kdo třese rukou politikům a jedná s obchodními partnery.

46. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhne ve dnech 1. - 9. července 2011.  Podle pořadatelů už se naplno rozběhla příprava programu; první konkrétní obsah by měl být zveřejněn počátkem příštího roku.

Filmová publicistka Zaoralová dostala letos u příležitosti státního svátku 28. října  od prezidenta Václava Klause Medaili za zásluhy. Státní vyznamenání jí bylo uděleno za zásluhy o popularizaci českého filmu ve světě. "Vlastně ani nevím, zda si to zasloužím - mám dostat vyznamenání za to, že dělám něco, co mě baví, co je mým koníčkem," prohlásila při té příležitosti uznávaná teoretička a také překladatelka.

Zaoralová (rodným příjmením Šebánková) byla od roku 1968 redaktorkou a mezi léty 1989-1992 i šéfredaktorkou odborného filmového časopisu Film a doba, na jehož vydávání se stále podílí. Přednášela filmovou historii na FAMU, zasedala a zasedá v porotách mnoha filmových festivalů.

Karel Och působil na MFF Karlovy Vary od roku 2001 v pozici dramaturga (nejprve v sekci dokumentárních filmů) a v posledním roce i ve programového ředitele; patří k nejbližším spolupracovníkům Zaoralové. Jeho jmenování uměleckým ředitelem tak představuje podle pořadatelů záruku v zachování kontinuity uměleckého směřování festivalu.

Och byl dříve přispěvatelem odborného filmového časopisu Cinepur. Stejně jako Zaoralová má vynikající jazykové vybavení a skvělou orientaci v italské kinematografii.

 

Právě se děje

Další zprávy