Natočím Hobita v Evropě, hrozí Jackson hereckým odborům

Pavel Kroulík
27. 9. 2010 15:20
Dvojfilm má finanční problémy. Svazy vyzvaly k bojkotu

Wellington - Fanoušky napjatě očekávané filmové zpracování Tolkienova Hobita se dostává do čím dál větších problémů. Start natáčení dvoudílného snímku, který připravuje na Novém Zélandu Peter Jackson, se neustále odkládá. Důvodem je podle všeho velmi špatná finanční situace hollywoodského studia MGM.

Sedm velkých hereckých odborových svazů v USA, Kanadě, Austrálii a Británii nyní kvůli tomu dokonce vyzvalo své členy, aby v projektu odmítli účinkovat, protože převážně novozélandští herci obsazení do menších rolí prý nemají záruky týkající se minimální mzdy, pracovních podmínek ani následných plateb z prodeje DVD.

Foto: New Line Cinema

Jackson jim ale odpověděl až nečekaně ostře. Vzkázal, že jde o akci zorganizovanou australským odborovým hereckým svazem, který se snaží "zneužít své slabé Kiwi bratrance, aby zabral prostor v novozélandském filmovém průmyslu". A vyhrožuje, že se projekt přesune do východní Evropy.

Vzývaný novozélandský filmař stojí za megaúspěšnou adaptací Pána prstenů, jehož ději Hobit přechází. Pro příznivce Tolkienova světa je zárukou kontinuity v dalším převodu Středozemě na plátna - a o to je jeho reakce překvapivější. Jacksonovo prohlášení může poškodit image projektu, jehož úspěch z velké stojí právě na oddanosti fanoušků fantasy. 

Pikantní je i to, že Jackson nyní vehmentně brání ty, se kterými se dlouho přel o peníze. Se studiem New Line Cinema vlastněným firmu Time Warner, jež se podílí i na Hobitovi, se hádal o výdělky z DVD za Pána prstenů a odmítal se na Hobitovi jakkoli podílet. Nakonec ale obě strany pochopily, že jejich spojenectví bude vzájemně užitečné. Jackson nastoupil na post producenta a stal se hlavním mluvčím projektu.

Novozélandské sucho

Z této pozice ve čtyřstránkovém prohlášení pohrozil, že velkonákladovou produkci přesune z Nového Zélandu do východní Evropy, a varoval, že pokud se bojkot uskuteční, pak to zostudí novozélandský filmový průmysl před světem. "Pokud se Hobit přesune do východní Evropy, pak se těšte na dlouhé a vyprahlé vysokorozpočtové filmové sucho v téhle zemi".

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

"Cítím rostoucí hněv nad způsobem, jakým ta malinká menšina ohrožuje projekt, na němž stovky lidí pracovaly poslední dva roky a který by během následujících čtyř let zaměstnal tisíce dalších a přinesl stovky milionů dolarů, jež se Warner Brothers chystají utratit v naší ekonomice," vzkázal Jackson, který se mediální pozornosti spíš vyhýbá.

Už od července nemá Hobit ani režiséra. Tehdy odstoupil původně najatý Mexičan Guillermo Del Toro s tím, že film stále nemá oficiálně zelenou a vše je ve fázi "zašmodrchaných vyjednávání". Coby jeden z nejvytíženějších tvůrců už dál nechtěl odmítat či odkládat jiné projekty.

Čtěte také:
Guillermo del Toro nebude režírovat dvoudílného Hobita
Upírská pohádka na papíře strýčku Guillermovi nevyšla
Do filmové Středozemě se vrátí jen Gandalf a párek elfů

"Ve světle neustálých odkladů stojím před nejtěžším rozhodnutím života," napsal fanouškům. "Navrhli jsme už všechny bytosti. Navrhli jsme scény a kostýmy. Udělali jsme rozkreslení scén a rozpracování bojových sekvencí. Po téměř dvou letech, kdy jsem žil, dýchal a vytvářel tak bohatý svět, ale nyní musím s lítostí tyto nádherné scenérie opustit," dodal režisér snímků Blade II., Hellboy a Faunův labyrint.

Foto: Reuters

Logicky se nabízí, že by Jackson po něm zpětně převzal i post režiséra; už na začátku ostatně bylo jasné, že vhodných tvůrců není mnoho. Manažeři studia však tento krok zatím nijak nekomentují

Kdo bude hrát Hobita

Plánovaný bojkot Hobita zastřešuje Mezinárodní federace herců IFA sídlící v Bruselu. Zřejmě nemá takovou sílu a vliv jako konsolidované americké odbory, které sice zastupují hlavně méně obsazované a honorované herce, ale jak velí image, solidárně se k nim hlásí i hollywoodské stars.

Přesto nelze odhadnout, zda se proti doporučení bruselské centrály postaví ohlášené (byť stále nepotvrzené) hvězdy Hobita - Ian McKellen, Cate Blanchettová nebo Andy Serkis. Ale i bez stovek statistů a dublérů (ke kterým zrovna produkce shání malé herce pod 130 centimetrů) by výpravná adaptace těžko mohla vzniknout.

Co se týče hereckého obsazení, finanční problémy zpomalily další castingy na hlavní role a žádné smlouvy se nepodepisují. Přitom podle původního plánu mělo už být natáčení v plném proudu.

Stopařův průvodce po Galaxii
Stopařův průvodce po Galaxii | Foto: Bleskově

Odklady zjevně otrávily i fanoušky - natolik, že skomírá i druhdy hlavní téma diskusí: kdo bude hrát titulní postavu Bilbo Pytlíka. Ve hře byli Britové James McAvoy, David Tennant a Daniel Radcliffe, padala i jména více či méně pravděpodobných Američanů, jako jsou Shia LaBeouf, Tobey Maguire, Seth Rogen, Jonah Hill, nebo dokonce Jack Black.

Nejnovějším favoritem produkce má ale být Martin Freeman, hvězda britského televizního Kanclu, hlavní hrdina Stopařova průvodce po galaxii a jeden z protagonistů leporela Láska nebeská. Děvetatřicetiletý herec sice nabídku odmítl, protože má hrát doktora Watsona v seriálu Sherlock, ovšem studio mu prý nově nabídlo upravený natáčecí plán.

Jeho jméno už je s poznámkou „rumoured" uvedeno na databázi IMDb. com. Tak daleko se žádný z dalších potenciálních Hobitů nedostal, ale fanouškovské weby to skoro neregistrují. 

Na řadě je blu-ray

Loni na podzim se poprvé objevily zprávy, že MGM se potácí na pokraji bankrotu. Firma spojovaná se řvoucím lvem nabídla v listopadu 2009 samu sebe k prodeji, protože ji tíží dluh ve výši 3,7 miliardy dolarů. Loni MGM vyprodukovalo jediný film, dokonce mu hrozí bankrot.

Nové datum natáčení nyní podle BBC zní začátek roku 2011. Je však možné, že se nezačne točit dřív, dokud studio někdo nekoupí. Je přitom paradoxní, že právě Hobit by mohl vytáhnout MGM z finančních problémů.

Pán prstenů z let 2001 až 2003, na jehož popularitu Hobit hodlá navázat, vydělal jen v kinech tři miliardy dolarů. Další obrovské zisky plynuly z merchandisingu a několika postupně rozšiřovaných verzí DVD, které nabízely desítky bonusů, filmy o filmu i záběry nepoužité v kinech. A právě v půli tohoto měsíce se Pán prstenů objevil na trhu znovu - na Blu-ray.

 

Právě se děje

Další zprávy