Hřebejk jde do boje o Oscara s americkým distributorem

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
27. 9. 2010 11:00
Akademici vyslali na nominace Kawasakiho růži
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká filmová a televizní akademie vyslala do boje o Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film nový snímek Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka.

V trojici filmů, které v hodnocení ČFTA dostaly nejvíce hlasů, se dále umístily 3 sezóny v pekle režiséra Tomáše Mašína a snímek Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka. Konkrétní počty hlasů akademie nezveřejnila. "Mám z toho radost, protože co vím, tak na rozhodnutí čekali někteří zahraniční distributoři," reagoval už Hřebejk.

Zda se český snímek dostane mezi nominované tituly, který je obvykle okolo šedesáti, bude jasno 25. ledna 2011, kdy budou oznámeny nominace na 83. ročník cen americké filmové akademie. Zlaté sošky se pak budou udělovat v losaangeleském Divadle Kodak v neděli 27. února.

V minulých letech oscaroví akademici vyhlašovali v kategorii zahraničních filmů i širší nominační předvýběr devíti filmů, aby tak zvýšili zájem o ceremoniál i méně známé kinematografie (totéž ale platilo třeba pro animované filmy).

Jan Hřebejk natáčí nový film Kawasakiho růže
Jan Hřebejk natáčí nový film Kawasakiho růže | Foto: František Herman/www.hermina.cz

"Nemůžu vůbec předjímat, jakou máme naději postoupit, ale v tuhle chvíli můžu očekávat, že o něj budou mít zájem alespoň někteří distributoři, zejména ve Spojených státech," poznamenal Hřebejk. Jen o několik hodin později pak přišla zpráva, že film do zámořských kin uvede firma Menemsha Films.

Kawasakiho růži bude mít americkou premiéru 24. listopadu v newyorském kině Film Forum, které se zaměřuje na nezávislou produkci. O tři dny později se dalšího promítání snímku zúčastní Hřebejk.

Přítomnost v zámořské distribuci v předoscarovém klání dává menším (a hlavně neamerickým) snímkům výhodu publicity, která může ovlivnit i akademiky. Pokud by také díky tomu Hřebejk při postupu uspěl, byla by to pro něj druhá nominace; v roce 2000 snímek Musíme si pomáhat ve finále prohrál s tchajwanským Tygrem a drakem. Pro scenáristu Petra Jarchovského by to byla třetí nominace (kromě filmu Musíme si pomáhat napsal scénář k Trojanovu dramatu Želary, nad kterým v roce 2003 vyhrála kanadská Invaze barbarů).

Od evropských filmů se v Americe obvykle očekává závažné-účtující téma. V tomto ohledu Kawasakiho růže zapadá do "správného vzorce" - ovšem vkus akademiků v zámoří je nasměrován spíše k příběhům odehrávajícím se během druhé světové války. Nedávný úspěch německého dramatu Životy těch druhých s tematikou špehování tajnou socialistickou policií však napovídá, že prostor pro pozitivní přijetí Hřebejkova filmu je otevřený.

Kawasakiho růže má šanci i na další mezinárodní úspěch. Dostala se  do širší nominace 46 snímků na letošním 23. ročníku evropských filmových cen - přestože nebyla mezi snímky v oficiálním návrhu za českou stranu. Spolu s ní postoupily  Mašínovy 3 sezóny v pekle.

Naopak překvapivě mezi českými kandidáty na nadcházející evropské ceny není okupační drama Protektor Marka Najbrta, které loni Česká filmová a televizní akademie navrhla v rekordně krátkém čase k nominaci na cizojazyčného Oscara (kde ovšem neuspěl).

Čtěte také:
Recenze: Hřebejk vám podá hodně trnitou Kawasakiho růži
O evropské Oscary se uchází Mašín a nečekaně i Hřebejk

Čeští akademici podle výkonného ředitele ČFTA Petr Vachlera letos vůbec poprvé uvažovali, že by využili nedávno přijatého pravidla a za českého kandidáta na Oscara vybrali dokument. Do pětice titulů, které akademii nejvíc oslovily, se totiž kromě zméněné trojice dostala i Pouta Radima Špačka a Katka Heleny Třeštíkové.

Foto: lucie jansch

Kawasakiho růže přibližuje příběh renomovaného psychiatra, morální autority, který má u příležitosti výročí založení republiky získat významné státní ocenění. Právě připravovaný slavnostní akt se stane katalyzátorem událostí, které na povrch vyplaví hříchy minulosti, jež mu můžou zlomit vaz.

Filmem, ve kterém se v nečekané roli estébáka představil Ladislav Chudík, se Hřebejkovi povedlo prolomit skepsi, že budeme sledovat v jeho podání už jen různé pelíškovské variace. Snímek získal několik ocenění, na letošním Berlinale obdržel dvě ceny nezávislých porot. Na Finále Plzeň získal hlavní cenu Zlatého ledňáčka i cenu diváků. Ladislav Chudík a Daniela Kolářová si odnesli sošky Českých lvů.

Hřebejk právě pracuje na detektivním příběhu Nevinnost. Z českých filmů jeho kolegů, které měly premiéru mezi loňským 1. říjnem a 30. zářím letošního roku a ze kterých ČFTA vybírala adepty na Oscary, ho prý nejvíc zaujal snímek Radima Špačka Pouta.

 

Právě se děje

Další zprávy