Po padlých dívkách má režisér Mullan cenu za delikventa

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 9. 2010 8:33
Festival v San Sebastianu vyhrál jeho film Neds
Foto: Reuters

San Sebastian - Hlavní ocenění letošního 58. mezinárodního filmového festivalu v severošpanělském v San Sebastiánu získal britský snímek Neds režiséra Petera Mullana. Rozhodla o tom jury vedená srbským filmařem Goranem Paskaljevičem.

Představitel hlavní postavy realistického sociálního dramatu, mladý herec Connor McCarron, byl za svůj výkon oceněn Stříbrnou mušlí. V ženské kategorii dostala Stříbrnou mušli herečka Nora Navasová za výkon ve španělském filmu z občanské války Pa negre.

Vítězný film Neds (podle zkratky NED, Non-Educated Delinquent - delikvent bez vzdělání) popisuje životní osudy chlapce vyrůstajícího v 70. letech v obtížných sociálních podmínkách v Glasgowě. John McGill je dobrý žák, rád by studoval a vedl normální život. Realita jej ale brzy dostihne. Dostane se do kontaktu s brutálním gangem mladistvých a vír událostí ho stáhne dolů. Stane se nedem, čili delikventem bez vzdělání.

Skotský režisér Mullan začínal jako herec ve filmech Dannyho Boylea (Mělký hrob, Trainspotting), v roce 1998 získal hereckou cenu v Cannes za výkon ve snímku Kena Loache My Name is Joe. V roce 2002 si pak z Benátek odvezl Zlatého lva coby režisér za snímek The Magdalene Sisters (Padlé ženy).

Syrový film byl inspirovaný skutečnými osudy dívek, jež byly proti své vůli zadržovány v domech řádu milosrdných sester Marie Magdalské v Irsku v polovině 60. let minulého století. Nevinně znásilněné nebo "příliš vyzývavé" mladé ženy v klášteře coby součást "převýchovy" čekala i šikana, ponižování a další sexuální zneužívání. Snímek vyvolal protesty Vatikánu, sám Mullan však odmítal, že je protikatolický: "Považuji ho za pokus napravit křivdu, jež se stala tisícům mladých žen."

Cenu za nejlepší režii si letos ze San Sebastiana odnesl devětašedesátiletý portugalský tvůrce Raoul Ruiz za snímek Mistérios de Lisboa (Tajemství Lisabonu). Čtyři a půl hodiny dlouhý film inspirovaný dílem spisovatele Camila Castela Branca popisuje ospalý životní rytmus lidí v portugalské metropoli 19. století.

Cenu pro začínající režiséry dotovanou 90 tisíci eury dostal kolumbijský film Los colores de la montana od Carlose Césara Arbeláeze.

Ocenění za celoživotní dílo dostala v pondělí při zahájení tohoto festivalu kategorie A z rukou Javiera Bardema herečka Julia Robertsová. Česká tvorba se letos festivalové soutěže neúčastnila.

 

Právě se děje

Další zprávy