Soud: Spielberg nevykradl Hitchcockovo Okno do dvora

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 9. 2010 16:03
Film Distrubia není podle rozsudku plagiát

New York - Režisér Steven Spielberg a hollywoodská studia DreamWorks a Paramount se natočením filmu Disturbia nedopustili plagiátorství. Rozhodl o tom newyorský soud, když zamítl žalobu, která režiséra a studio vinila z vykradení klasického thrilleru Alfreda Hitchcocka Okno do dvora. 

Hlavní hrdina kriminálního thrilleru Disturbia (spilebergův favorit Shia LaBeouf) je mladík v domácím vězení, který šmíruje své sousedy, včetně muže, jehož podezřívá, že je sériovým vrahem. V Hitchcockově filmu je hlavní hrdina po úrazu uvězněn v invalidním vozíku a při pohledu do cizího okna dostane podezření, že zde žijící muž zabil svou manželku.

Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg
Premiéra Shreka: Zvonec a konec v Los Angeles - Steven Spielberg | Foto: Reuters

Hitchcock se při natáčení filmu nechal inspirovat povídkou Cornella Woolriche z roku 1942. Správci Woolrichovy pozůstalosti tvrdili, že Spielberg ve svém filmu povídku rovněž použil, aniž koupil autorská práva.

"Hlavní zápletky jsou podobné pouze na vysoké úrovni obecnosti, kterou nelze chránit," rozhodla však soudkyně Laura Taylorová Swanová. "Uspořádání a nálada v povídce jsou statické a napjaté, zatímco v Disturbii jsou mnohem dynamičtější a okořeněné humorem a romantikou," doplnila.

Hitchcockův film z roku 1954 za milon dolarů patří mezi hollywoodské klasiky. Hlavní role ztvárnili Jamest Stewart a Grace Kellyová. Spielbergův snímek dokončen v roce 2007. Při rozpočtu 20 milionů dolarů jeho světové tržby v kinech dosáhly 117 milionů dolarů.

Čtěte také:
Navštivte náš pouťový zámek hrůzy Disturbia!

 

Právě se děje

Další zprávy