Na DVD startuje Létající cirkus slušných mladých mužů

Petr Palouš
22. 9. 2010 12:14
22.9. - Edice Bontonfilmu pokračuje slavnou skupinou
Foto: Aktuálně.cz

Žili byli Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin, šestice autorů/herců (a 1 výtvarníka), která obrátila svět televizní zábavy naruby. Všichni měli dělat něco jiného, ale byli to zlobiví kluci a začali si s kabaretem ve vysokoškolských divadelních klubech (Oxford, Cambridge).

Spolu se sešli v roce 1969, kdy Cleese (nejstarší a nejrozumnější) dostal nabídku na samostatný program od BBC a hledal někoho s podobným smyslem pro humor a stejným názorem na komediální herectví - hlavně vždy hrát vážně.

Foto: Aktuálně.cz

Byli představeni jako „slušní, zodpovědní mladí muži, kteří mohou vyrobit takový nový potrhlý pořad, který sice neumějí moc popsat, ale bude to něco velmi neotřelého".  A v BBC (ještě jsme v pohádkových časech) jim řekli: „Můžete dělat, cokoli se vám zlíbí, v rozumné míře a v mezích zákona."  Později toho trpce litovali.

Nejhorší bylo nalézt pro nový pořad název (ty zamítnuté jsou tituly jednotlivých dílů). Létající cirkus mu vlastně začali pracovně říkat v BBC. Teď šlo o to - čí?

Po Gwen Dibleyové (tetka od Palina z vísky) někdo přišel s Monty Pythonem (Krajtou Montym). „Váleli jsme se smíchy celý večer, vlastně nevím proč." (John Cleese)

A tak pro začátek dostali objednávku na 13 dílů a strašně málo peněz...

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

 

Obsah DVD - 1. série, část prvá (1-7)

1 Kdeže Kanada?
Tady je Wolfgang Amadeus Mozart.  Slavná úmrtí. Lekce italštiny. Máslo "Žůžo". Arthur "Dvěboudy" Jackson. Picasso / cyklistické závody. Vtip zabiják.

2 Sex a násilí
Létající ovce. Francouzská přednáška o ovionice. Muž se třemi hýžděmi. Muž se dvěma nosy. Muzikální myši. Manželský poradce. Cáklá královna. Dělnický spisovatel. Skot na koni. Volným způsobem o existenci Boží. Myšilidi.

3 Jak poměrně zdaleka rozeznat různé druhy stromů
Soudní skeč (svědek v rakvi/kardinál Richelieu). Modřín. Správkař Kol a Supermani. Poslouchánky pro děti. Restaurační skeč (špinavá vidlička). Svedení mlékaři. Ukradený zprávař. Dětské interview. Drcdrc.

4 Čas natáhnout sůvy
Píseň ("Kráčely snad ty zuby kdys..."). V obrazárně s fakany. Kunsthistorik. Soudobá armáda je pro opravdové chlapy. Svlékání na veřejnosti. Sebeobrana proti čerstvému ovoci. Zubařská tajná služba.

5 Krize lidské identity v druhé polovině dvacátého století
Kočkozmat. Pašerák. Kachna, ještěr a kočka (diskuse). Anketa o pašování. Policejní razie. Dopisy a anketa. Zatčený hlasatel. Erotický dokument. Potrhlý vstupní pohovor. Poradce pro volbu povolání, jenž se minul povoláním. Zloděj / prodejce encyklopedií.

6 Tady kultura  
Tady kultura (Johann Skocdostuku...von Haupthof Ulmský). Neilegální loupež. Anketa. Žabka křupka. Nudný život makléře z City. Indián v divadle. Policisté se báječně přátelí. Skot na koni (překažená svatba). 20th Century Hraboš (scenáristé v krizi).

7 S vámi chcíp pes
Velbloudí hlídka. S vámi chcíp pes. Audit. Science-fiction skeč. Člověk přeměněn ve Skota. Policejní stanice (čtyřka v pěti). Pudingy hrají tenis.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy