Život vždy z lepší stránky ber. Na DVD vychází Brian

Petr Palouš
8. 9. 2010 13:05
1.9. - Edice Bontonfilmu pokračuje slavnou skupinou
Foto: Bontonfilm

Kudy nám jíti do prdele, ó, Pane? Co je směšného na Pyjovi Čůwovi? Kfižujeme dnes někoho? Otázky dotýkající se samé podstaty bytí. Kde na ně nalézt odpověď? ZDE!

Člověčenství naše, veselme se, ráčil vzíti na se, radujme se! Aj, aj, aj, aj, v Betlémě, on tam leží na seně... atd. Kdo by neznal příběh Dítěte, zrozeného v jesličkách... JENŽE, o číslo vedle. Teď máte příležitost poznat odpovědi na tyto otázky prostřednictvím osudu toho Nepravého, a že se máte na co těšit, protože opravdu nebylo, o co stát. Není to žádnej Vykupitel, ale tuze zlobivej kluk!

Film Život Briana byl zvolen v roce 2000 v anketě diváků nejlepší britskou filmovou komedií všech dob. Čím si to zasloužil? V roce 1979 leželo britské impérium v troskách, po ulicích Londýna se toulaly bandy loupeživých maďarských turistů, z rušených ministerstev odcházeli úředníci ne-již-tak-švihlou chůzí do vyhnanství, ti šťastnější do chudé Pensie, ti méně šťastní do istrijské Krchovije.

Foto: Bontonfilm

Pod tvrdou podešví římských sandálů a pod knutou thatcherských farizejů úpěl kdysi tak hrdý národ nyní již-ne-tak-velkých Britů. Tu a tam probleskávaly jiskry odporu, leč pomoc v nedohlednu... Až tu, kde se vzal, tu se vzal, náhle se zjevilo mimino BRIAN! A rostlo výš, výš a výš... až začal se holit a také si ho honit a chtěl holky balit, jít ven a kalit, muž jménem Brian!

Nejšťastnější a nejskandálnější film skupiny Monty Python, který paradoxně vznikl po rozpadu skupiny a navzdory nevůli oficiálního britského filmového průmyslu; opět tak finančně vypomohli kamarádi, jmenovitě George Harrison. 

„Jenom George měl tolik peněz, aby na otázku "Georgi, proč chceš vrazit 5 milionů do toho filmu?" odpověděl: "No, víš, protože ho chci vidět". (Michael Palin) A tak kvůli němu zastavil svůj dům a kancelář.

Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm
Foto: Bontonfilm

Prazákladem filmu je odpověď pana Drzka Erica Idlea, který, byv otázán po newyorské premiéře Svatého grálu na jejich další film, prohlásil: „Slávy chtíč Ježíše Krista." Vtípek přerostl v nápad, když členům skupiny došlo, že ještě nikdo nikdy nenatočil komedii z biblických časů.

Začali horečně studovat Bibli, svitky od Mrtvého moře, historickou literaturu i hollywoodské biblické filmy - a ze všeho, co přečetli, jim vyplynulo, že tehdejší Palestinu postihla „vykupitelská horečka".

Odjeli na Barbados a dva týdny, nikým nerušeni, psali základ scénáře. „Zaměřili jsme se na to, co je legrace, a ta není v tom, co říká Ježíš, ale v tom, jak si to lidé špatně vykládají." (Terry Jones) I vznikl z toho film o netoleranci, náboženské a rasové zaslepenosti, film o nejzávažnějších problémech současnosti podaný se smrtelným humorem, který nikoho nešetří.

Již před uvedením - jak příznačné - vyvolal odpor v jistých náboženských kruzích, v některých městech se nesměl promítat (reklama k nezaplacení), ale pravé peklo pak rozpoutal v USA mezi náboženskými fanatiky od křesťanů po rabíny... aby tak došly naplnění skutkové jeho. Amen...

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy