Nový festival veze džihádisty s dávkou smrtících hlášek

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
2. 9. 2010 10:27
Manifesto po Česku uvádí úspěšné festivalové filmy
Foto: Wild Bunch

Praha - Dobrých a úspěšných festivalových filmů je čím dál víc, většina z nich se ale nedostává do širší distribuce. To byl základní umpuls pro putovní přehlídku Manifesto. Novou akci s podtitulem Ozvěny světových filmových festivalů zahájil v pražském kině Atlas francouzský snímek Mimina, v němž čtyři štáby současně během tří let zaznamenávaly první tři roky života čtyř dětí narozených v Kalifornii, Namibii, Tokiu a poušti Gobi.

Kolekci devíti filmů uvedených s úspěchem na významných přehlídkách nabídne Manifesto v předpremiéře od 2. září do 20. října celkem ve 42 tuzemských kinech. Převažovat budou hrané filmy, ale v sestavě se pokaždé objeví dokument či snímek animovaný. Přehlídka prý nabídne snímek prakticky pro každou cílovou skupinu.

Mimina i další uváděné snímky budou pak mít i klasickou distribuční premiéru, následně se se objeví i na DVD. Ředitelem festivalu je Jiří Králík, autor Projektu 100 a někdejší šéf Letní filmové školy v Uherském Hradišti, který se tak znovu vrací na českou scénu coby propagátor kvalitních snímků.

Foto: Aktuálně.cz

Festival by se měl konat dvakrát ročně, v září a v dubnu. Podle Králíka - který je také šéfem distribuční společnosti 35 mm, jež je dceřinou firmou společnosti CHCE, a uměleckým ředitelem kina Atlas -  by dubnu měl obohatit filmovou nabídku; provozovatelům kin nabídne možnost uspořádat si vždy na týden vlastní minifestival složený aspoň z části nabízených festivalových hitů. Manifesto se má každý týden konat v sedmi regionech dvou krajů, z každého regionu půjde o šest až osm převážné kamenných kin.

"Jedná se o snímky, které sice nemusí být oceňovány porotami, ale jsou masově navštěvovány a nikdy se neobjeví v distribuci, což je pro mne záhadou," podotkl Králík. To jsou případy filmů, které návštěvníci prvního kola uvidí.

V nabídce je australské monodrama Kluci jsou zpět s Clivem Owenem v hlavní roli, teroristická černá komedie britského „ajťáka" Christophera Morrise Čtyři lvi o poletených terorositech, která byla hitem letošních Varů díky "smrtelné dávce" hlášek a gagů. Stejně byl ve Varech populární i francouzský animovaný snímek Iluzionista. V podzimní sestavě je i Winterbottomův letošní snímek Vrah ve mně nebo film o zrodu dívčí punkové skupiny The Runaways.

Filmy pak do distribuce přijodu 21. října ve dvou kopiích. Výjimkou bude snímek Nikity Michalkova Unaveni sluncem 2 - Exodus, který se na plátna dostane ve čtyřech kopiích.

Foto: Muse Productions

Při výběru filmů pro podzimní i jarní část Manifesta hodlá Králík spolupracovat především s karlovarským festivalem a Febiofestem. V plánu je prý novinka Alejandra Gonzáleze Iňárritu Biutiful nebo Jasná hvězda od autorky Piana Jane Campionové.

V domácím kině Atlas Králík hodlá pořádat i přehlídky národních kinematografií, projekce pro děti i středoškolské studenty, setkání s předními filmaři, i představení spojená s tvorbou dokumentární, animovanou či experimentální.

"Nesměřujeme ke koncepci vyhraněně artového kina, na druhé straně se nebudeme orientovat ani na masové publikum. Spíše chceme oslovit ty, kteří mají rádi filmy," plánuje. V programu se podle něj objeví snímky nekomerční i komerční.

V zářijovém programu je například cyklu filmů Luka Bessona, snímky s taneční tematikou a také cyklus Kánon filmu. Chce oslovit středoškoláky, jimž představí významné tituly světové kinematografie. V říjnu se uskuteční přehlídka Vojtěcha Jasného, zaměřená především na tituly, které natočil v zahraničí. V listopadu bude následovat Jan Švankmajer.

Atlas by se měl profilovat i jako kino světového filmu, do budoucna se počítá také s filmy na přání či s nočními projekcemi.

 

Právě se děje

Další zprávy