Avatar se vrací do kin. S novými tvory a romantikou

Pavel Kroulík
27. 8. 2010 9:00
Nová verze nabídne devět minut nepoužitých záběrů
Foto: Kultura

Los Angeles - Do světových kin po sedmi měsících znovu míří komerčně nejúspěšnější a zřejmě technicky nejúžasnější film všech dob. V 3D sálech má v pátek premiéru nová verze megahitu Avatar, jež nabídne dalších devět minut nepoužitých záběrů.  

Dřív než režisér James Cameron ukáže divákům v ohlášeném pokračování své ekologické sci-fi podmořský život na planetě Pandora, vezme je na prodlouženou 3D jízdu po deštných pralesech. V severní Americe vstoupí nová verze do osmi stovek 3D kin včetně 125 IMAXů. Další tisícovka kin uvede „Avatara 2.0" od pátku ve 14 zemích světa.

Mohlo to být lepší

Foto: Reuters

Autoři Avatara si mohli gratulovat, jak se jim loni v prosinci povedlo vyvolat diváckou 3D horečku. Jenže zároveň se ukázalo, že pro její léčení zatím není dostatek „opravdových"  3D kin s velkými plátny - tedy nikoli jen sálů s digitálními projektory, které umožňují prostorové promítání.

Film tak nejenže plně nevyužil svůj potenciál, ale navíc ho poměrně záhy z 3D kin a z IMAX sálů vytlačily další 3D tituly, zejména Burtonova Alenka v říši divů.

Avatar získal na domácích amerických tržbách 749,8 milionu dolarů a ve zbytku světa 1,99 miliardy. Kromě titulu nominálně nejvýdělečnějšího a nejnavštěvovanějšího filmu všech dob má i světový rekord z IMAX sálů, kde celosvětově utržil 236 milionů dolarů.

Šestapadesátiletý Cameron tvrdí, že by Avatar vydělal ještě mnohem víc, pokud by nebyl omezen počtem míst k promítání. Nicméně za novým uvedením prý není snaha o další zisk: podle režiséra si snímek vyžádali sami diváci, kteří neměli šanci zhlédnout film ve 3D kinech, nebo si chtějí znovu připomenout zážitek z revoluční technologie v nejvyšší kvalitě.

Foto: Bontonfilm

Cameron se jim rozhodl vyhovět a dohodl se s distribuční společností Fox, že Avatara znovu uvedou právě ve 3D sálech, jejichž počet se od začátku roku celosvětově zdvojnásobil. A jako bonus divákům nabídnou některé ze záběrů, které při střihu původní verze spadly pod stůl. Cameronova revoluční technologie neměla (a stále nemá) ve světě obdoby. Nikdo tak nedokázal odhadnout, jak dlouho publikum vydrží prostorové vjemy sledovat, a film se krátil. I poté zbylo ohromující číslo 162 minut; nová verze má 171 minut.

Akce a romantika

Zatím nepoužité nebo nakonec vyřazené záběry jsou rozprostřené do celé délky filmu. Mají divákům nabídnout další detaily z přírodního světa na planetě, kterou Cameron kompletně stvořil - a to včetně nových tvorů.

Na plátně se má hned na začátku objevit ekologicky poničená planeta Země, vyprávění má obohatit epizodní postava muže, který jako první „konvertoval" - zamiloval do ženy kmene Na'vi, vzal si ji, ale byl zabit lidmi. 

Chybět nemají ani nové bojové a emotivní scény. V první umírá modrý bojovník kmene Na'vi a její vystřižení prý Camerona mrzelo nejvíc, protože ji pokládá za to vůbec nejlepší, co pomocí počítačů vytvořil.

Foto: Bontonfilm

Divákům naopak zřejmě nejvíc chyběla druhá scéna, která má být v prodloužené verzi - od začátku se mluvilo o tom, že z filmu byl vystřižen sex mezi hlavními hrdiny. Oproti internetové šuškandě ovšem nepůjde o žádné intergalaktické páření, ale spíš o vášnivou romantiku.

Magazín IGN Movies sice žertuje, když píše, že multimilionář Cameron neodolal a vsadil se do závěrečných titulků nové verze, kde počítá peníze, děkuje divákům a upozorňuje je na to, že se chystá nové DVD.  V tom posledním má ale časopis pravdu.

Pracovitý režisér jistě rád předvede divákům své vypiplané dílo v ještě vypiplanější verzi. Nicméně obnovená premiéra má také marketingový účel: je předzvěstí dalšího vydání Avatara pro domácí kina.

3D doma ještě nebude

Zatím totiž vyšla v dubnu jen jednodisková verze DVD bez jakýchkoli bonusů. Na podzim má tak přijít do obchodů nové, dvoudiskové DVD i Blu-ray vydání. Nabídne nejen doplňky a prodlouženou „directors cut" verzi z 3D kin, ale ještě další variantu, která má být dokonce o 16 minut delší než původní film. 

Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Autor Avatara kritizuje dovybavování třetím rozměrem
Recenze: Alenka v říši 3D divů neví, co se sebou
Alenka vyslala z Říše divů signál: Vsaďte na 3D
Buďte na sebe hodní a braňte malé filmy, vzkázal Oscar
Umělecké ceny pro Avatara? Návrat do 30., 50. a 70. let
Recenze: Avatar je film, který pár let nikdo nepředčí

Pořád však půjde jen o 2D verzi Avatara. S plnohodnotnou 3D verzí, jež by mohla nabídnout zážitek podobný kinům, chce Fox a režisérova firma Lightstorm Entertainment počkat až na příští rok, kdy bude podle nich mnohem víc domácností vybaveno příslušnými přístroji.

Perfekcionista Cameron už dřív varoval, že laciné 3D zážitky mohou diváky od nové technologie spíš odradit. Kritizoval také filmová studia, která se po úspěchu Avatara vrhla na rychlé konverze filmů. A je pravda, že dosud nevznikl a ani ve výhledu není jediný film, který by se Avatarovi mohl rovnat tím, že by byl natáčen kompletně v trojrozměrném počítačovém prostředí. 

Foto: Reuters

Cameron věří, že jsme jen pár let od éry, kdy všechny obrazovky a přístroje budou 3D i bez brýlí. Dál pracuje na rozvoji technologie, kterou chce použít pro pokračování Avatara, a v rámci testování se podílí i na stavbě miniponorky, která má zkoumat Mariánský příkop. Účastní se také vývoje kamerového systému  pro marsovské vozítko Curiosity.

Žádné konkrétní termíny ohledně pokračování Avatara však nejsou známy. Datum je naopak stanoveno pro 3D konverzi Cameronova předchozího megahitu Titanic.  Měla by být uvedena do kin v dubnu 2012, u příležitosti stého výročí ztroskotání slavné lodi.

Nedávno se objevila zpráva, že Cameron se má jako producent podílet na 3D adaptaci Lovecraftovy klasiky V horách šílenství, kterou chce natočit Guillermo del Toro.

Potter a Tron

3D filmy loni tvořily 4 procenta z celkového počtu snímků vyrobených v Severní Americe, přitom zajistily studiím desetinu tržeb. Jednak lákají diváky na novou vizuální atrakci (respektive její novou úroveň) a jednak se za ně platí dražší vstupné.

Foto: Bontonfilm

Studia vidí v 3D spásu, která vrátí do kin diváky a vyřadí ze hry internetové piráty. Těžko však odhadovat, kde se 3D boom zastaví. I když se technologie dál vylepší a zlevní, je reálnější varianta, že v nejbližší době zůstane vyhrazena spíš pro žánry a příběhy spojené s fantazijními světy.

Nicméně tržby z 3D projekcí zatím stále rostou. Například britský řetezec Cineworld ohlásil, že v první půli loňského roku měl z promítání 3D filmů osm procent příjmů. Letos to za stejné období byla už pětina.

V nejbližší době se z 3D filmů do kin chystá třetí díl buranské show Jackass. V listopadu pak bude mít premiéru první polovina sedmého, závěrečného Harryho Pottera, o kterém se už dlouho spekuluje, že se dodatečně převádí do 3D. V prosinci pak bude s pompou uvedeno pokračování sci-fi Tron, která v 80. letech znamenala přelom v používání počítačové grafiky.

Další boom přijde v březnu 2011, kdy bude uveden film plný automobilových honiček Drive Angry s Nicolasem Cagem a comicsově laděný snímek Sucker Punch popisovaný jako „Alenka v říši divů s rotačním kulometem a erotickým podtextem".

Mimo to jsou připravovány i animované tituly, u nichž je prostorové zobrazení poměrně snadnou záležitostí a jež stále tvoří (spolu s přírodopisnými dokumenty) většinu 3D snímků. Zároveň se objevily informace o natáčení první 3D pornografických snímků.

 

Právě se děje

Další zprávy