Šílený Max Gibson začíná pykat za další Slepičí úlet

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
31. 7. 2010 10:20
DiCaprio odstoupil z jeho vikingského projektu
Mel Gibson s přítelkyní
Mel Gibson s přítelkyní | Foto: Reuters

Los Angeles - Kariéra Mela Gibsona je znovu na dně.  Je obviněn z domácího násilí, Hollywood ho bojkotuje a jeho nový režijní počin se možná ani nezačne točit. Z projektu totiž odstoupil Leonardo DiCaprio, který by filmu i pověsti svého kolegy mohl hodně pomoct.

Herec, který je nyní v kinech k vidění v úspěšné sci-fi Inception, se dostal na profesní vrchol a ve společnosti zastává prototyp odpovědné celebrity. Je tak jasné, že si nechce ohrozit pověst kvůli skandálu, jehož hlavní postavou je v posledních týdnech a měsících Gibson.

Foto: Reuters

DiCaprio měl hrát v Gibsonem režírovaném filmu o Vikinzích, který zatím nemá jméno. Podle filmových serverů už ale na jeho účast už není žádná šance. Slovy jednoho z nich: Leonardo si vybírá správně a dělá správné věci, ale spojení s Gibsonem k nim nepatří.

DiCaprio je přitom údajně kulturou Vikingů velmi zaujatý a v Gibsonově filmu si měl jednoho z nich zahrát.  Nedávno prohlásil, že o nich dosud neexistuje opravdu dobrý film a že ho fascinují svou pověstí jednoho z nejbarbarštějších národů v historii.

Film v produkci Gibsonovy společnosti Icon Production se měl začít natáčet na podzim. Teď ale není jasné, zda nebude zcela odložen. DiCapriovo rozhodnutí je každopádně pro Gibsona těžkou ranou. Čtyřiapadesátiletý herec čelí obviněním z domácího násilí a ohrožování dítěte a prakticky každý den prosákne ze skandálu na veřejnost další kousek "špinavého prádla".

Foto: Aktuálně.cz

Vše začalo tím, že se na internetu objevily nahrávky jeho telefonátů, v nichž svou bývalou partnerku Oksanu Grigorijevovou zasypává výhrůžkami, rasistickými urážkami a nadávkami a sexuálně ji vydírá. Média to glosují slovy, že Gibson má trochu zvláštní představu o tom, po čem ženy touží - což je narážka na jeho dřívější velký hit.

Čtyřicetiletá Grigorjevová Gibsona navíc obvinila, že ji v lednu dvakrát udeřil do tváře v době, kdy držela jejich malou dcerku Luciu. Držiteli Oscara hrozí vězení a jeho kariéra se opět hroutí.

Policie sice vyšetřovala i jeho partnerku kvůli tomu, zda všechno nezinscenovala kvůli vydírání a penězům za rozvod, ale málokdo v Hollywoodu tomu věří. Navíc zemřel Gibsonův věrný agent a nový šéf agentury ho už nechce zastupovat; naopak vyzval k tomu, aby lidé bojkotovali všechno, co natočí, zrežíruje nebo napíše. První výsledky společenské izolace už se dostavily. Do kin prý zatím nepůjde jeho film Beaver, který režírovala Jodie Fosterová.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Není to zdaleka první Gibsonův skandál. Jeho mediální obraz a pověst už v prvních letech nového století setrvale chřadly, když byl několikrát zatčen za řízení pod vlivem alkoholu. Největší rána přišla v červnu 2006, kdy ho opilého zastavili policisté a herec jim za to začal nadávat „do Židů, kteří můžou za všechny války a zlo na světě".

Tento výstup navíc znovu oživil kritiku jeho filmu Umučení Krista.  Za krvavý snímek z roku 2004, který popisuje posledních dvanáct hodin Ježíše z Nazaretu, byl obviňován z antisemitismu. Novináři znovu připomínali i to, že hercův otec, po kterém „zdědil" ultrakonzervativní katolické vyznání, údajně popírá holocaust.

Gibsonův náboženský morytát byl jedním z nejpodivnějších trháků všech dob - mluvený v cizím zaniklém jazyce, prakticky bez děje, popisně brutální na hranici snesitelnosti. Autor se v něm přihlásil ke své fundamentalistické tradicionalistické katolické víře a rozdmýchal po světě debaty na téma svoboda vyznání a utlačování víry druhých.

Apocalypto Mela Gibsona - plakát k filmu
Apocalypto Mela Gibsona - plakát k filmu | Foto: Aktuálně.cz

Herec se nakonec za své antisemitské spílání omluvil a Hollywood mu dal ještě jednu šanci. Loni se ale objevily první fotky s Grigorijevovou a záhy se otec sedmi dětí rozvedl.

S poškozenou pověstí u mnoha investorů se zdálo, že se před kameru jako herec již nevrátí. Nakonec si celkem překvapivě vybral akční drama Edge of the Darkness (Na hraně temnoty), jehož scénář vychází z britské televizní minisérie pro BBC.

Žánr „revenge movies" s tatíky v roli mstitelů je poměrně v kurzu a Gibsonovi měl pomoct v napravování pověsti. Jen průměrně hodnocený thriller ze začátku letošního roku mu však ztracenou slávu nepřinesl a zveřejněné nahrávky, podle nichž je Gibson vskutku dost vikingský tatík, vše završilo.

Gibson si udělal jméno dvěma filmy s Šíleným Maxem a hlavně sérií Smrtonosná zbraň. Za režii svého filmu Statečné srdce z roku 1995 dostal Oscara.

Nový, vikingský film má prý kombinovat dějové schéma tohoto snímku o životě středověkého rebela Williama Wallace a brutalitu jeho zatím posledního režijního počinu - Apocalypta.

Názorné a extrémně násilné scény tu měly demonstrovat zánik mayské kultury a zároveň varovat před zánikem dnešní západní civilizace. Gibson se tu pokusil ztvárnit tezi, že každá vyspělá společnost nakonec zdegeneruje a zničí i samu sebe.

Jako herec si však mezitím dával pauzu. Naposledy byl před Edge of the Darkness v úspěšné hlavní roli k vidění v roce 2002 v mysteriózní sci-fi Znamení, což byl ve své době ohromný hit.

Role kněze, který ztratil víru a opětovně ji nalézá při setkání s mimozemšťany, patřila už k jeho spíše usedlejším, „otcovským"  úlohám. Krátce předtím ztvárnil ještě svou zatím poslední roli udatného bojovníka ve válečném vietnamském dramatu Údolí stínů.

Poté se sice objevoval ve vedlejších úlohách. Ty filmy ovšem moc peněz nevydělaly - ať už to byl akční thriller Paparazzi, jenž byl agresivně namířený proti bulvárním novinářům, nebo retro muzikál Zpívající detektiv, kde byl maskou změněn ve starého doktora.

Po skandálu se zveřejněním telefonických nahrávek se nyní stárnoucí Gibson údajně vrací ke své manželce, která jej hájí, že se ve svazku s ní nikdy nechoval násilně, a společně se stěhují - možná natrvalo - zpět do Austrálie, kde Gibson začínal.

Smrtonosná zbraň: Mel Gibson a Danny Glover
Smrtonosná zbraň: Mel Gibson a Danny Glover | Foto: Aktuálně.cz

Populární omyl ovšem je, že Gibson je původem Australan. Narodil se ovšem v New Yorku a do Austrálie se s rodiči přestěhoval až jako školák. V Sydney také vystudoval herectví.

Shodou náhod se právě v Austrálii začne natáčet remake Šíleného Maxe, který Gibsona kdysi celosvětově proslavil - byť byl například v americké distribuci původně předabován, protože jeho hlas zněl příliš hrubě.

Nového Šíleného Maxe ztvární Tom Hardy, který nedávno zaujal v životopisném snímku Bronson o nejnebezpečnějším vězni Velké Británie, a nyní je k vidění jako člen týmu „extraktorů snů" ve sci-fi Počátek.

Gibsonovy telefonické úlety se každopádně nyní staly předmětem lidové tvořivosti na internetu. Nabízíme vám na ochutnávku fiktivní rozhovor Mela Gibsona s Christianem Balem (v původní verzi se tento představitel Batmana cholericky rozčiluje na place na kameramana) a dále upravený trailer ke Slepičímu úletu, kde Gibson namluvil hlavní "mužskou" roli amerického kohouta-náfuky Rockyho.

 

Právě se děje

Další zprávy