V Hradišti začala fotbalová horečka a divoká devadesátá

Kultura Kultura
23. 7. 2010 12:20
36. ročník Letní filmové školy trvá do 1. srpna
Foto: Bontonfilm

Uherské hradiště - V Uherském Hradišti začal v pátek jeden z největších filmových festivalů v České republice - Letní filmová škola. Na devíti projekčních místech (z toho ve dvou letních kinech) se na 36. ročníku představí více než 250 celovečerních snímků a 200 krátkometrážních filmů. Festival potrvá do 1. srpna.

Letos se diváci mohou těšit na velké množství sekcí. Oddíl Fokus: Island představí kompletní historii islandské kinematografie od němých severských koprodukcí natočených na Islandu přes první úspěchy islandského filmu v 80. letech až po současnost.

Foto: Aktuálně.cz

Další islandský film Reykjavík se objeví v sekci Půlnoční delikatesy. Béčkový horor o velrybářských kanibalech, který se stal nečekaným hitem,  v originále nese název Reykjavický masakr při pozorování velryb.

V sekci Spektrum: Nový latinskoamerický film bude hlavní pozornost věnována Mexiku a Argentině, ale organizátoři chtějí objevit i opomíjené kinematografie, jako je například kolumbijská.

Inventura přinese retrospektivy Jacquese Tatiho a Rainera Wernera Fassbindera a představí i typicky americký žánr film noir. V sekci Visegradský horizont se diváci mohou těšit na retrospektivy Bély Tarra, Jána Kadára, Stanislava Szomolányiho, Roberta Glińského, Ivana Fíly či Mariusze Wilczynského.

Letos budou moct lidé znovu objevit i český film 90. let. Přestože mají mnozí tuto dobu ještě v živé paměti, některé filmy překvapivě nejsou k nalezení. Některé kopie se ukrývaly pod postelí střihače; některé produkční společnosti zanikly;  stává se, že filmaři na svá tehdejší díla zanevřeli.
Podle organizátorů to ukazuje, jak byla ta 90. léta divoká, jak fungovaly produkční vazby, kdy měl být film jen produktem, který měl jen proběhnout kiny a dál se neukládal.

Foto: Aktuálně.cz

Cyklus nazvaný právě Divoká devadesátá představí dvanáctku filmů reprezentujících podoby domácí kinematografie v 90. letech minulého století. Uvedeny budou nejen unikáty a filmové monstrozity vycházející z neklidné porevoluční doby (Kanárská spojka, UŽ, Don Gio), ale také neprávem zapomenuté filmy z této blízké a zároveň vzdálené dekády (V erbu lvice, Postel, Krvavý román).

Sekce Přepisování minulosti: Každodennost normalizace přiblíží prostřednictvím dobových i současných filmů různé podoby uměleckého zachycení (či účelové konstrukce) obrazu každodenního života, dobových reálií a sociálních vztahů v době tzv. normalizace.

Ústředním bodem sekce Film a živá hudba bude letos osobnost Maxe Lindera, francouzského komika a průkopníka němého filmu. Nejen k jeho filmům zahrají C, Pianobox, Lealoo, Vlado Ďurajka, Icon Orchestra, Please the Trees, Mythematica a Kolib.

Foto: Aktuálně.cz

Samostatnou sekcí nazvanou AČFK uvádí bude výběr starších, premiérových i předpremiérových snímků uváděných do české distribuce hlavním pořadatelem Letní filmové školy - Asociací českých filmových klubů. Letos k nim patří sci-fi Pan Nikdo nebo snímek Bunny a býk, road movie od tvůrců britského seriálu Mighty Boosh.

V Hradišti se objeví i mnoho dalších zástupců světové i domácí kinematografie, mj. letošní jubilant Karel Vachek. Svůj nový snímek Největší z Čechů představí v předpremiéře režisér Robert Sedláček. Autor filmů Muži v říji a Pravidla lži se vydal se štábem do Pelhřimova, města kuriozit a rekordmanů.

Diváci se mohou těšit i na film Andrzeje Wajdy Puškvorec. Stejně jako ve Varech tu bude k vidění snímek Iluzionista natočený podle nerealizovaného scénáře Jacquese Tatiho nebo nový český "sado-maso" dokument Nebe peklo.

Hradiště si prožije i fotbalovou horečku v čele s Karolem Polákem a Kenem Loachem.  Stejnojmenný cyklus koncipovaný u příležitosti letošního šampionátu v Jižní Africe přiblíží nejpopulárnější světový sport jako objekt různých podob fanouškovského vzývání.

Cannes: Ken Loach a Eric Cantona přivezli film Looking For Eric
Cannes: Ken Loach a Eric Cantona přivezli film Looking For Eric | Foto: Reuters

Komentátor Polák předá Výroční cenu AČFK britskému režiséru Loachovi, autorovi fotbalové komedie Jmenuji se Eric. LFŠ rozdá letos pět výročních cen; kromě Loache ji získají islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson, slovenský kameraman Stanislav Szomolányi či maďarský režisér Béla Tarr.

Doprovodný program nabídne koncerty a divadelní představení, chybět nebudou výstavy včetně expozice Československý filmový plakát 1959 - 1989.

Letní filmová škola se již od roku 1964 snaží rozšiřovat filmové horizonty členů filmových klubů a filmových nadšenců, seznamovat je s filmovým uměním v odlišných kontextech. Výrazný rozvoj festival zaznamenal po roce 2000, když se ze semináře primárně zaměřeného na členy filmových klubů stal jeden z největších filmových přehlídek v České republice. Každoročně akci navštíví tisíce diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy