Václav Havel začal natáčet své Odcházení

Kultura Kultura
1. 7. 2010 14:11
Film má mít premiéru v březnu 2011
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru
Hra Odcházení bývalého českého prezidenta Václava Havla měla premiéru | Foto: Reuters

Praha - Exprezident a dramatik Václav Havel se ve čtvrtek poprvé postavil za kameru jako režisér a začal natáčet filmovou verzi své hry Odcházení.

Natáčení komorního dramatu podle Havlova vlastního scénáře potrvá do konce srpna, rozpočet je 44 milionů korun. Premiéra je plánována na březen 2011. Film vznikne v produkci společnosti BUC Film Jaroslava Boučka, do kin ho Bontonfilm.

Hra bývalého prezidenta patřila k nejsledovanějším premiérám roku 2008. V režii Davida Radoka ztvárnil hlavní roli Jan Tříska. Ve filmové  adaptaci budou hrát Josef Abrhám a Dagmar Havlová; ta se měla původně objevit i na jevišti vedle Třísky; kvůli zdravotní indispozici však ze zkoušek  odstoupila.

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Návrat dramatika Havla: jak přicházelo Odcházení
Recenze Odcházení: Havel neztratil cit pro absurditu
Ukázky z Odcházení. Aneb Rieger už není kancléř

„Mám o filmu dost přesnou představu, mám do práce chuť, mám dobré spolupracovníky a film je obsazen výbornými herci. Chci relativní nezkušenost obrátit v klad: snad se snadněji vyvaruji návyků, klišé a konvencí," konstatoval už dřív Havel.

Za kamerou je Jan Malíř, snímek sestříhá Jiří Brožek, hudbu složí Michal Pavlíček. V dalších rolích se objeví Vlasta Chramostová (obsazená jako jediná z původní inscenace opět do role babičky) a dále Ivana Uhlířová, Eva Holubová, Jan Budař, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Stanislav Zindulka, Jan Kraus, Jiří Macháček, Miroslav Krobot, Jaroslav Dušek, Josef Polášek a Pavel Landovský.

Štáb začal ve vile v České Skalici vily, filmaři využijí i zámek v Ploskovicích. Tato informace podle všeho odpovídá na spekulace, jestli vznikne "klasický" film v reálech, nebo Havel zachová spíš divadelní stylizaci předlohy - což by podle převažujících názorů výslednému tvaru víc prospělo.

Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989.
Faksimile rukopisu první verze nové hry Václava Havla je vystavena ve foyer divadla Archa. Tyto stránky psal Havel před rokem 1989. | Foto: Ondřej Besperát

Havlova rodina je spojena s domácím filmovým průmyslem v období první republiky. Uznávaný dramatik a politik přiznává, že i pod vlivem tohoto zázemí chtěl být odmalička filmovým režisérem, ale politické poměry mu to nedovolily. Setkání „na závěr veřejné kariéry" je tak podle něho symbolické.

Je to vůbec poprvé, kdy Havel bude svou autorskou vizi sám interpretovat. „Divadelní hra je jakýsi polotovar, který autor nabídne divadlům, a ta si s ním naloží po svém," říká.

„Myslím, že  autor to má pokorně snášet. Nesnese-li interpretaci někým jiným, má psát  romány a ne divadelní hry. Poté, co mnohá desetiletí se mé hry takto hrají, pocítil jsem chuť konečně interpretovat sám sebe. A navíc filmem, což pro mne znamená určitou vnitřní satisfakci. Původně a vlastně celý život jsem chtěl být hlavně filmařem. A teď se mi to snad splní."

Jeho hra, první, kterou napsal po listopadové revoluci, je příběhem o ztrátě moci. Dr. Vilém Rieger po dlouhá léta zastával funkci kancléře, nedávno však o ni přišel a v podstatě se mu tak zhroutil celý svět. Musí se vystěhovat z vládní vily, musí se účastnit oddělování erárních věcí od věcí soukromých. Hlavně však musí prožít rozklad svého okolí, svého dvora.

Text o pěti dějstvích vznikl v roce 2007. Během posledních dvou let se hrál po celém světě, zatím poslední inscenaci Odcházení uvedlo v květnu 2010 divadlo Wilma Theatre ve Filadelfii.

Hra o nelehkém loučení s mocí byla napjatě očekávána coby další havlovská zpráva o stavu a fungování světa, ale nakonec poměrně dost rozdělila kritiky v Česku i v dalších zemí. Nejhalasnější byla námitka, že je to až nečekaně osobní a proklamativní distancování se od nových časů, ve kterých kancléře Riegra střídá politik bezskrupulóznějšího střihu Vlastík Klein.

Pochvalné hlasy naopak mluvily o tom, že jde o ironické podobenství o mechanismech moci, ve kterých morálka prohrává nad touhou po funkci.

Kompromisní názory mluvily o tom, že někdejší dramatik-konstruktér sice nedostál svým minulým hrám, v nichž zachytil právě mechanismy moci. Dokázal však podle nich vykreslit osamělost člověka, jemuž odcházejí síly.

Foto: Jaroslav Prokop

Informace o chystaném snímku se poprvé objevila loni v červnu. Současně s tím byl  na poslední chvíli byl zrušen televizní záznam hry z představení v Arše.

Zatím se Havel objevil jen před kamerou. Před revolucí ji drželi hlavně příslušníci StB, po revoluci televizní štáby a dokumentaristé. Z poslední doby patří k havlovským dokumentům Občan Havel Míry Janka a Pavla Kouteckého a Občan Havel přikuluje od spisovatele Jana Nováka a jeho syna.

V roli sebe sama coby prvního českého prezidenta se Havel objevil i v hraných filmech: v Kamenném mostě a Horem pádem. Hereckou dráhu nicméně odstartoval už v roce 1965 ve filmu Pavla Juráčka Každý mladý muž.

 

Právě se děje

Další zprávy