Stmívání potřetí k slzám vysaje romantické teenagerky

Kamil Fila Kamil Fila
27. 6. 2010 18:00
Princ na bílém koni nepřijede, varují je feministky
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V Los Angeles si ve čtvrtek odbyl slavnostní premiéru film Twilight Saga: Eclipse, třetí díl romantické hororové ságy Stmívání na motivy knih Stephenie Meyerové. Tetralogie líčí příběh obyčejné šestnáctileté teenagerky Belly, která se zamiluje do mladistvě vyhlížejícího upíra chodícího na střední školu. On se zamiluje do ní, ale ví, že by ji mohl spíš ohrozit.

Příští čtvrtek, 30. června, se pak odehraje oficiální distribuční premiéra ve 24 zemích světa včetně Česka, v následujících dvou dnech pak bude premiéra v dalších osmi zemích a během července ještě v sedmi státech. Nálet to bude opravdu globální a očekává se také rekordní návštěvnost. Producenti se navíc pojistili tím, že vyrobili i kopie pro kina IMAX.

Foto: Reuters

Předcházející díly Stmívání (2008) a Nový měsíc (2009) utržily celkem přes 1, 1 miliardy dolarů. To z nich při relativně nízkých nákladech činí jedny z nejvýdělečnějších filmů všech dob a rozhodně nejúspěšnější filmy s upírskou tematikou - což pravidelně přivádí k zoufání mnoho fanoušků hororového žánru.

Hysterické reakce

Do určité míry jde opravdu o svého druhu genderovou válku: sága Twilight totiž oslovuje téměř výhradně náctileté dívky. Druhou významnou skupinou jsou ženy středního věku v domácnosti, tedy ve věku autorky románů Stephenie Meyerové a scenáristky Melissy Rossenbergové.

Zároveň se twilightovské knihy a filmy stávají terčem posměšků ze strany mužů. Verbální útoky jsou určeny jak příliš rozněžnělým ženám, tak mužským hercům, kteří se „propůjčují podobné limonádě",  a nakonec míří i na muže, jimž se knihy a filmy náhodou líbí; ti jsou pak obviňováni nejen ze špatného vkusu, ale i homosexuality a zženštilosti. Reakce na celý fenomén jsou vyhnané až do takové hysteričnosti, že téměř zaniká, jaké jsou filmy samy o sobě.

Foto: Reuters

Pozoruhodné je, že všechny díly natočili velmi solidní režiséři - Katherine Hardwicková (Třináctka, Lords of Dogtown), Chris Weitz (Jak na věc, Zlatý kompas) a nyní David Slade (V pasti, 30 dní dlouhá noc). Zmiňovaná  Melissa Rossenbergová navíc stojí producentsky a scenáristicky i za seriálem Dexter čili jde o ženu mnoha talentů. Čtvrtou knihu s podtitulem Breaking Dawn rozdělenou do dvou filmů bude pak dělat Bill Condon (Bohové a monstra, Kinsey, Dreamgirls).

Hraje indie smetánka

Jestli o filmech se vedou spory, naopak skoro nikdo nepopírá, že všechny filmy navíc výjimečně dobře poskládaný soundtrack a s každým dalším dílem jako by se předpokládal i zvyšující se věk a vkus posluchačů.

V třetím díle zazní například skladby od Dead Weather, Becka a Bat for Lashes, UNKLE, Vampire Weekend, Black Key či Battles; tedy většinou indie kapely milované publicisty, které hrají na prestižních festivalech. Písničku Neutron Star Collision (Love is Forever) , první vydaný singl z alba, natočili britští Muse.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Autorka Stephenie Meyerová byla s třetím dílem Eclipse po premiéře zatím nejspokojenější, při sledování jí prý opustily veškeré kritické námitky, kterými obvykle trpí, a do filmu se plně ponořila. Film má být celkově temnější a emocionálně dospělejší. 

Mohly za to i zvýšené nároky režiséra „na autenticitu" - po hrubém sestřihu se například musela ještě přetáčet milostná scéna ve stanu, protože režiséru Sladeovi ani hlavnímu představiteli Robertu Pattinsonovi nepřipadala dost erotická. Hlavní herečka Kirsten Stewartová navíc měla roli o trochu komplikovanější tím, že musela nosit paruku, neboť se musela u svého předcházejícího snímku The Runaways ostříhat nakrátko.

Foto: Summit Entertainment

O zvýšenou publicitu snímku se má postarat i jedna z novějších zpráv, že genealogové zjistili, že Robert Pattinson je vzdálený příbuzný hraběte Drákuly, tedy Vlada Napichovače.

Naprostá oddanost ho pomůže změnit

Filmoví kritici i kulturní teoretici si mezitím lámou hlavu, v čem přesně spočívá tak obrovský úspěch Twilight ságy. Odpovědi nacházejí většinou v  tom, že romantické filmy potřebují stálé ozvláštňování a momentálně byla formule nalezena ve zkřížení s hororem - nehledě na to, že dívčí publikum chodí na horory velmi často a stal se z něj výrazně „ženský žánr".

Vztah mladé dívky s upírem, který s ní nesmí spát, protože by nemusel ovládnout chtíč a mohl ji vysát, se může jevit i jako obnovení romantického modelu milenců odlišného sociálního postavení a oživení schématu „zakázané lásky". Zároveň v dnešní době působí jako obrana před přesexualizovanou kulturou.

Čtěte také:
Nový měsíc ustanovil nové rekordy v tržbách i nenávisti
Upíři vysáli z teenagerů v kinech 70 milionů dolarů

Tento návrat do dřívějších dob dráždí nejen velkou část mužského publika, které často smýšlí stereotypně a nelíbí se mu, že mužské postavy jsou zde poníženy na úroveň snových statických ideálů. Ještě víc ale Stmívání nemají rády feministky.

Podle nich příběh opakuje nebezpečné mýty ve vztazích mužů a žen. Například se tu sugeruje, že pokud je k vám muž odměřený až hrubý, stejně vás přitom tajně miluje.

Foto: Aktuálně.cz

Stejně tak, že je prý podle Stmívání vzrušující a romantické, když má muž nebezpečná tajemství, a pokud vás dotyčný opustí, vždycky to dělá pro vaše dobro a vrátí se.

Můžete se z lásky k němu dopouštět i zločinů a vaše naprostá oddanost ho pomůže změnit. A je v pořádku rozvíjet i paralelní vztahy a dávat falešné naděje druhému muži.

Hlavní hrdinka Bella je navíc neobyčejně pasivní, průměrná, neschopná a všechno za sebe nechá dělat ostatní. Podléhá svým emocím a obklopuje se pouze lidmi, kteří ji podporují v její pubertální zádumčivosti a sebelítosti.

Jistě se s ní snadno identifikuje průměrná dívka, která nemá silnou osobnost a vlastní zájmy - ale podléhání  snu, že na vás někde čeká bledý princ na bílém koni, je chyba, varuje jeden z blogů, který u příležitosti premiéry třetího dílu shrnuje feministické námitky vůči Stmívání.

 

Právě se děje

Další zprávy