Alice Nellis kvůli nemoci nenatočí velkofilm o Lidicích

Kamil Fila Kamil Fila
9. 6. 2010 14:00
Nahradí ji Petr Nikolaev, režisér Viewegha i Pelce

Praha - Režisérka Alice Nellis nebude kvůli akutní borelióze a neurologickým problémům natáčet film Lidice. Projekt, který vzniká již přes dva roky, musela pro dohodě s producentem Adamem Dvořákem předat jinému tvůrci.

Jejím nástupcem se stal Petr Nikolaev, jenž má s dobovými filmy jisté zkušenosti - ať už jím byla adaptace Vieweghových Báječných let pod psa (1997), drama z komunistického lágru v 50. letech Kousek Nebe (2004) či adaptace undergroundové knihy Jana Pelce …a bude hůř (2007).

Nikolaev dokonce před lety točil rozhovor s autorem scénáře Zdeňkem Mahlerem. Jeho knihu Nokturno, z níž scénář vychází, chtěl sám kdysi natočit, a proto jej nynější nabídka od producenta velmi překvapila, byť vzhledem k okolnostem ne přímo potěšila. Projekt pro něj prý každopádně bude i osobní výzvou, jelikož jeho dědeček, legionář a důstojník, byl po Heydrichově smrti popraven.

Petr Nikolaev a Táňa Pauhofová
Petr Nikolaev a Táňa Pauhofová | Foto: http://www.czech-tv.cz

"Scénář nebudu měnit, můžu jen něco zpřesnit a posílit jeho obrazivější prvek," řekl Nikolaev, jenž bude mít za jednoho z kameramanů Mexičana Antonia Riestru, jen byl nominován na Českého lva za neobvykle expresivně nasnímaný thriller Normal. Ovšem i Alice Nellis do Mahlerova scénáře zapracovala své režijní představy, které Nikolaev respektuje.

Lidice jsou snímek, „který musí být natočen" - což není pouze lehce patetická rétorika tvůrců a národnostně cítících masových médií, ale i prostý pragmatický fakt. Film dostal několik grantů, které musí být využity, a posouvat natáčení za 65 milionů korun by bylo velmi nevýhodné. Producent dokonce neváhal uspořádat národní sbírku, kdy mu na film přispěla města Praha, Kladno, Lidice, Opava a Liberec.

Nasmlouvány jsou také pracovní termíny. Hlavní částí natáčení začne 26. července a nezmění se ani termín premiéry - 9. června příštího roku. Proto může zůstat i stejné obsazení hlavních rolí: Karel Roden, Zuzana Bydžovská, Martha Issová, Matěj Hádek, Václav Jiráček, Jakub Prachař, Ivan Trojan či Norbert Lichý. Jistý problém zatím představuje polská partnerská strana, kde jsou smlouvy psány na jméno Nellis.

Foto: www.ceskatelevize.cz

Film Lidice nabízí pohled na tragický osud této středočeské obce za 2. světové války z neobvyklé perspektivy: skrze příběhy tří mužů, jejichž osudy ovlivnily osobní vztahy a nevěra. Například jediný přeživní unikl masakru Lidic, protože byl v době útoku Němců ve vězení za zabití svého syna v opilecké rvačce.

Hotov je nyní první ze singlů tvořících souběžný hudební projekt k filmovým Lidicím - skladba s názvem 15 od Jamese Harriese, britského písničkáře žijícího v Praze. Jeho píseň vypráví o chlapci, který prožívá první okouzlení ženami a dívkami. Ve druhém plánu poukazuje na to, že při vyhlazení Lidic byl právě tento věk hranicí dospělosti, po jejímž překročení mohli být chlapci jako muži zastřeleni.

Hudebním projektem prý chtějí Dvořák s Miroslavem Chyškou zpřístupnit lidické téma, očistit je od nánosu dějepisné propagandy minulého režimu a získat podporu hudebních osobností. Oslovili i Čechomor, Jarka Nohavicu, Dana Bártu, Jana Budaře a Janu Lotu. S vydáním CD počítají v prosinci, tedy půl roku před premiérou.

Lidice by měly plnit podobnou úlohu rekapitulujícího filmu jako například v Polsku snímek Katyň od Andrzeje Wajdy. Zárukou má být scénář Zdeňka Mahlera, který se specializuje na historické látky.


Mahler v povědomí veřejnosti funguje jako ikona, osobnost a svorník starých a dnešních časů - historik samouk, který se snaží o různě revidující pohled na české dějiny, aniž přitom ale vystoupil z rámce nacionálního smýšlení. Zda je to výbava, která může filmu přinést úspěch u jiného než konzervativního domácího publika, zůstává otevřenou otázkou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy