Marhoul chystá adaptaci bestselleru Nabarvené ptáče

27. 5. 2010 15:45
Před několika dny získal práva a začíná psát scénář
Režisér Václav Marhoul popřál divákům v kinosálech hluboký divácký zážitek. "Příjemnou podívanou vám přát nemohu, to jistě chápete," dodal.
Režisér Václav Marhoul popřál divákům v kinosálech hluboký divácký zážitek. "Příjemnou podívanou vám přát nemohu, to jistě chápete," dodal. | Foto: Ondřej Besperát

Praha  - Režisér, scenárista a producent Václav Marhoul oznámil, že předlohou jeho nového celovečerního filmu bude světoznámý bestseller amerického autora Jerzyho Kosińského Nabarvené ptáče.

Román Nabarvené ptáče mě zasáhl natolik, že jsem se po dokončení celovečerního filmu Tobruk před dvěma lety rozhodl vyvinout veškeré úsilí a um na to, abych získal filmová práva právě k tomuto dílu. To se nakonec podařilo," konstatoval Marhoul v tiskové zprávě.

Samo "pátrání" po tom, kdo práva po spisovatelově smrti a posléze i úmrtí jeho druhé ženy spravuje, mu prý zabralo osm měsíců. Dalších 14 měsíců pak trvalo vyjednávání s chicagským nakladatelstvím Spertus College of Judaica. Toto úsilí bylo nakonec dovršeno podpisem opční smlouvy, kterou obě strany před pár dny společně uzavřely.

Čtěte také:
Marhoul: Pearl Harbor nebyl pro můj Tobruk určující

Drsný román, psaný brilantním strohým stylem, líčí osud malého židovského chlapce, kterého rodiče poslali na vesnici, aby ho zachránili před nacisty; druhou světovou válku tak prožil sám na zaostalém venkově kdesi v prostoru východního Polska či Ukrajiny. Sám autor nikdy neřekl, do jaké míry je jeho literární debut autobiografický.

Foto: Argo

Chlapec s tmavými vlasy - odtud název románu, kdy je nabarvené ptáče vhozeno mezi ptáky, kteří ho roztrhají - se tu potýká s téměř středověkými poměry, kde panuje násilí a pověrčivost. Proto se také kniha v autorově rodném Polsku setkala s kritikou, že hanobí jejich zemi.

Jerzy Kosiński napsal dvanáct románů, z nichž dva se staly světovou klasikou. Prvním a nejznámějším dílem je právě román Nabarvené ptáče (The Painted Bird, 1965). Druhým byl pak román Byl jsem při tom (Being there, 1971), v jehož filmovém ztvárnění se v hlavní roli objevil Peter Sellers. Snímek byl v roce 1979 nominován na Oscara v kategorii nejlepší film.

"Nabarvené ptáče bude složitý projekt po všech stránkách, které si lze vůbec představit. Každopádně vše teprve začíná - samozřejmě psaním první verze samotného scénáře," dodává Marhoul.

 

Právě se děje

Další zprávy