Na Alenku neměly děti, Anistonová ani výběrčí orgánů

Kamil Fila Kamil Fila
23. 3. 2010 8:40
Žebříček v USA potřetí vede 3D od Burtona
Foto: Sony / Columbia

Los Angeles - Víkendový žebříček v amerických kinech má stejného vítěze už třetí týden: Alenku v říši divů. 3D formát válcuje všechny ostatní konkurenty. Nominálně už Alenka překonala i dosud největší hit, jaký dosud režisér Tim Burton měl - první díl Batmana z roku 1989. Ten tehdy nastřádal kolem 251 milionů dolarů.

Pravda, inflace se od té doby hodně narostla a momentálních Alenčiných 265 milionů z amerických kin není faktickým překonáním Batmana; ale nesmíme zapomínat, že Batman na svoji sumu potřeboval 25 týdnů. A co bude s Alenkou za 22 týdnů, kromě toho, že už bude na DVD a Blu-ray discích? Dostane se daleko za hranici 300 milionů a Batmana překoná reálně.

Foto: Disney

Všechny tři novinky uplynulého týdne, které se za Alenkou seřadily od druhého do čtvrtého místa, každopádně dopadnou jakou krátkodeché hity.

Snímek Diary of a Wimpy Kid (Deník tupého děcka) vychází se slavné dětské ilustrované knížky Jeffa Kinneyho. Při rozpočtu 15 milionů dolarů není startovních 21, 8 milionu špatných, zvláště uvážíme-li, že film neměl velkou a propracovanou reklamní kampaň.

Film je mířen výrazně na děti - a co se týče adaptací dětských knih, je nakonec nejúspěšnějším titulem, jehož adaptace nemá animovanou podobu. Překvapivé je podle statistik, nakolik snímek zajímá ženy, respektive dívky školního věku - převládaly i nad kluky, přestože hlavními hrdiny knihy a filmu jsou kluci, kteří chodí do tzv. middle school (v americkém systému jde o most mezi základní a střední školou).

Foto: Fox

Recenzenti jsou v případě Deníku tupého děcka rozpolceni na dvě skupiny. Ta jedna tvrdí, že film se bude líbit znalcům předlohy a celkově jde o dobrý dětský film, i když je velká část vtipů postavená na prdění. Druhá skupina je spíše přesvědčena, že snímek vypadá spíš jako odmítnutý pilotní díl nového sitcomu.

Druhá novinka, romantická komedie The Bounty Hunter (u nás půjde jako Exmanželka za odměnu), v níž hrají hlavní role Gerald Butler a Jennifer Aniston, utržila za víkend 21 milionů, nicméně hrála se ve více kinech než Diary of a Wimpy Kid.

Studio Sony z nějakého zvláštního důvodu nedělalo kampaň tak, aby upozornilo na to, že romantická zápletka se tu mísí s akční (muž jde zatknout svoji bývalou manželku a veze ji přes Spojené státy vstříc spravedlnosti) a postavilo celou kampaň jen na jménech herců. Předchozí romantická komedie s Butlerem (The Ugly Truth) přitom utržila 27, 6 milionu a poslední „romkomy" s Anistonovou Zas tak moc tě nežere 27, 8 milionu, resp. Rozchod 39, 2 milionu.

Foto: Fox

The Bounty Hunter se sice stále docela drží, ovšem honoráře hvězd vyšroubovaly rozpočet na 40 milionů a podle ohlasů se zdá, že se zapomnělo na scenáristy. Film dle statistik hodnotí dobře pouze dívky pod 18 let, všechny ostatní věkové skupiny bez ohledu na pohlaví ho považují za hluboce podprůměrný.

V angloamerických médiích vyšlo jen 9 procent recenzí, které hodnotily film aspoň jako přijatelné utrácení volného času. Jak píší američtí recenzenti, film není romantický jako spíš cynický a jediné, čím přispívá do pokladnice žánru, je neustálé používání želízek.

Třetí a poslední novinka nasazená ve vysokém počtu kopií do kin je brutální akční sci-fi Repo Men. Její výsledek 6, 2 milionu dolarů za víkend ve 2700 kopiích je velmi bídný a šance na splacení (i relativně skromného) 30milionového rozpočtu jsou dost mizivé.

Foto: Universal

Návštěvnosti nepomohla ani jména herců v hlavních rolích - Jude Law a Forrest Whitaker. Film je dílem celovečerního debutanta Miguela Sapochnika, i další tvůrčí posty jsou obsazeny mnoha hispánskými jmény.

Zápletka se točí kolem vize budoucnosti, v níž mají lidé implantovány umělé orgány, které ovšem často nejsou schopni splácet, a tak existuje skupina Repo Menů, kteří je berou zpět. Výsledkem jsou často neuvěřitelně krvavé orgie.

Snímek ovšem kromě toho, že láká na nechutnosti a výborný soundtrack, působí i jako společenská satira. Recenzenti píšou o tom, že jde o paranoidní fantazii ohledně toho, jak by mohl dopadnout systém zdravotní péče po Obamově reformě.

 

Právě se děje

Další zprávy