Evropský film roku: snímek o kořenech nacistického zla

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila, kf,krk
12. 12. 2009 22:30
Česko cenu opět nezískalo: Tobruk nebyl v nominacích

Bochum -  Evropským filmem roku byl v sobotu v německé Bochumi vyhlášen snímek Bílá stuha. Přestože za největšího favorita byl považován francouzský vězeňský příběh Prorok, jednoznačným vítezem je nakonec právě kruté černobílé historické drama rakouského režiséra Michaela Hanekeho.

Foto: archiv

Kromě hlavní kategorie podtrhly jeho triumf ještě další dvě zásadní ceny - pro Hanekeho jako nejlepšího evropského režiséra i nejlepšího scenáristu. Snímek o kořenech nacistického zla v Rakousku zvítězil v květnu v Cannes a uchází se o cizojazyčného Oscara za Německo.

Loni byla podobně úspěšným vítezem italská Gomorra, jež proměnila všech pět nominací. Film Mattea Garronea podle bestselleru Roberta Saviana přinesl zasvěcenou zprávu o praktikách italské mafie. I letos tedy Evropská filmová akademie pokračuje ve vyzdvihování snímků, jež ohledávají neuralgické body starého kontinentu.

  • Přehled všech oceněných filmů najdete zde
  • Seznam všech nominací najdete zde

Gomorra dostala od poroty Velkou cenu v Cannes loni, Prorok letos. Na evropských Oscarech se ale snímek režiséra Jacquesa Audiarda musel nakonec spokojit s trofejí za zvuk (opravdu je sugestivní) a s hereckou cenou pro Tahara Rahima, jenž ztvárnil mladého Araba, který nastupuje do vězení. Postupně získává důvěru šéfa korsického gangu, jenž zde vládne, a buduje si vlastní postavení.

Foto: archiv
Čtěte také:
Recenze: Přísnost musí bejt, tvrdí psychoteror Bílá stuha
Zlatou palmu si z Cannes odváží film o kořenech zla

Ženská herecká cena patří Kate Winsletové za roli v Předčítači, která už jí na jaře vynesla Oscara. Ve filmu Brita Stephena Daldryho podle knihy Bernharda Schlinka ztvárnila někdejší dozorkyni Hannu, ženu s temnou nacistickou minulostí, o které se dozvídá mladík, jenž se do ní zamiloval.

Diváci vybrali Milionáře z chatrče

Cenu Carla di Palmy za kameru získal Anthony Dod Mantle, který stojí za dvěma vizuálně působivými, ale jinak zcela odlišnými snímky: Antikristem Larse von Triera a Milionářem z chatrče. Druhý jmenovaný snímek, který si letos odnesl osm Oscarů, zvolili filmem roku diváci.

Foto: Aktuálně.cz

Cenu kritiků FIPRESCI získal polský režisér Andrzej Wajda, jeho britský  kolega Ken Loach dostal cenu za celoživotní přínos kinematografii. Za zásluhy o světový film byla pak oceněna Francouzka Isabelle Huppertová.

Cenu za hudbu má Alberto Iglesias (Rozervaná objetí) a animovaným filmem roku je francouzský snímek Mia and the Migoo. Objevem roku je pak maďarsko-britsko-rumunský film Katalin Varga.

Evropské filmové ceny jsou považované za protiváhu Oscarů. Ani letos se mezi jejich držitele nedostalo Česko. Válečné drama Tobruk režiséra a scenáristy Václava Marhoula nepostoupilo do užších nominací, přestože byl film v zahraničí poměrně dobře přijat.

Příliš velký rozptyl

Shortlist kandidátů oznámila akademie na festivalu v Seville; poté dvě tisícovky evropských akademiků hlasovaly o vítězích 22. ročníku v jednotlivých kategoriích.

Foto: Aktuálně.cz

O ceny soupeřily jak efektně nablýskané snímky hollywoodského střihu, tak filmy programově minimalistické a asketické. Také tematický rozptyl jednotlivých děl je příliš velký, aby se z korpusu nominovaných dal určit nějaký trend; nicméně většina adeptů se pyšní cenami z velkých festivalů.

Typická pro umělecké tituly je každopádně reflexe minulosti (Bílá stuha, Předčítač, Rozervaná objetí) a sociálních podmínek chudších vrstev (Milionář z chatrče, Fish Tank).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Prorok je z nové generace kriminálníků
Prorok vede dvojí život v labyrintu brutality
Dokumentem roku jsou zápisky umírajícího těla

Tobruk postupuje v boji o evropského Oscara
Rozervaná objetí spíš od Quentina než Penelope
Ryba, co má AIDS, vám natankuje nádrž realismu

Většina kategorií má šest kandidátů. Na evropský film roku spolu s Bílou stuhou a Prorokem aspiroval Fish Tank od Britky Andrey Arnoldové, Daldryho Předčítač, Milionář z chatrče Dannyho Boylea a horor Ať vejde ten pravý švédského režiséra Tomase Alfredsona.

Na evropského režiséra roku akademici kromě Audiarda nominovali Almodóvara, Arnoldovou, Boylea, Hanekeho a dánského režiséra Larse von Trier za Antikrista.

Foto: Fox

Předem favorizovaný Prorok do českých kin přišel 3. prosince po Festivalu francouzského filmu. Syrové vězeňské drama vypráví v pomalu plynoucím tempu netradiční zločineckou ságu.  

Film měl šest nominací ve všech zásdních kategoriích, po něm následoval britský Milionář z chatrče, který měl pět aspirací. Čtyřikrát byla nominována vítězná Bílá stuha. Shodně po třech nominacích měl Fish Tank, který se letos představil ve Varech, stejně jako Rozervaná objetí Pedra Almodóvara a Předčítač.

Tradiční český neúspěch

V kategorii hraných filmů se Čechům už "tradičně" nedaří a skupina 48 snímků z 25 zemí se nakonec stala maximem i pro Tobruk, který měl devět nominací na Českého lva a tři sošky získal.

Foto: Aktuálně.cz

Do užšího výběru se před lety propracoval jen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka. Loni neuspěli Karamazovi. O cenu diváků - která se volí z desítky kandidátů na webu - se v roce 2006 neúspěšně ucházelo Štěstí a loni pak Menzelův Anglický král.

Česko letos nezopakovalo ani loňský dokumentární úspěch. Minulý rok se stal dokumentem roku celovečerní René Heleny Třeštíkové, a Evropská filmová cena tak vůbec poprvé putovala do České republiky.

Do bojů druhé světové války zasáhlo asi 50 tisíc československých vojáků-dobrovolníků. Z nich téměř osm tisíc padlo.
Do bojů druhé světové války zasáhlo asi 50 tisíc československých vojáků-dobrovolníků. Z nich téměř osm tisíc padlo. | Foto: Ibra Ibrahimovič

Letošním vítězem - o kterém rozhoduje zvláštní porota v dřívějším termínu - je švýcarský film Bzučení hmyzu: Zápisky mumie od Petera Liechtiho.

Filmy aspirující na ceny musí vzniknout v evropské produkci a mít první oficiální premiéru po 1. červenci 2008. Akademie  je složená z 1850 filmařů a odborníků; největší zastoupení mají velké kinematografie starého kontinentu - což někdy vede ke spekulacím o jejich protekci. Současným prezidentem akademie je režisér Wim Wenders.

 

Právě se děje

Další zprávy