Filmový Princ z Persie zatím doskákal na internet

Kamil Fila Kamil Fila
5. 11. 2009 9:20
Adaptace slavné počítačové hry bude hitem léta 2010
Foto: archiv

Los Angeles - Počítačové hry na filmovém plátně zatím příliš nefungují. Už od prvních pokusů, jímž byl Super Mario Bros., až po současné propadáky typu Doom nebo Max Payne se zdá, že přechod z monitoru na velké plátno hrám jenom ubírá na působivosti. I komerčně relativně úspěšné snímky jako první díl Mortal Kombatu nebo Tomb Raidera nepatří k srdečním záležitostem fanoušků akčních filmů.

Je to podobné jako převod pouťových atrakcí na plátno: zatím jediným, kdo uspěl, byl producent Jerry Bruckheimer se svými Piráty z Karibiku. A je opět Bruckheimer, kdo stojí na produkcí dosud nejnákladnějšího „videoherního filmu" Prince of Persia: The Sands of Time (Prince z Persie: Písky času).

Foto: archiv

Známý hollywoodský megaloman, proslulý spoluprací s režisérem Michaelem Bayem či souběžnou výrobou seriálů CSI (Kriminálek Las Vegas a Miami), investoval do Prince z Persie přes 150 milionů a věří, že se mu vrátí a pomůžou překlenout období, než do kin přijdou další díly Pirátů z Karibiku či Lovců pokladů.

Přestože premiéra Prince of Persia se má odehrát až na konci května 2010, na internet byly už vypuštěny první ukázky, dlouhý americký trailer i kratší mezinárodní teaser. Příběh i vizuální styl zjevně vychází nikoli z minimalistické grafiky památného prvního dílu z roku 1989 (to by byla krásná avantgarda!) ani trochu zdobnějšího druhého dílu z roku 1994, ale až z opulentní superbarevné 3D grafiky pokračování z roku 2003.

Foto: archiv

Z něj si bere i základ příběhu, v němž nejde jen o záchranu princezny ze spárů zlého vezíra jako v prvních dílech, ale do děje se zapojuje i artefakt tzv. Dýky času, pomocí níž lze ovládnout svět. Autor původní hry Jordan Mechner se přitom svou „gamesu" k filmové adaptaci snažil udat dlouhá léta; než o snímek skutečně seriózně projevilo zájem studio Disney a producent Bruckheimer, vzniklo více verzí scénáře.

Do hlavní role byl poněkud překvapivě obsazen Jake Gyllenhaal, který se dosud profiloval hlavně seriózními dramatickými rolemi ve snímcích Donnie Darko, Zkrocená hora, Mariňák či Zodiac. Jedinou zkušenost s velkým blockbusterem učinil v katastrofickém snímku Den poté, ovšem ani tam nešlo o heroickou akční úlohu.

V Princi z Persie musel nabrat množství svalové hmoty a projít i tréninkem parkouru - akrobatické disciplíny, která učí, jak překonávat překážky v městském prostředí. Na snímku se výrazně podílel i jeden z hlavních představitelů tohoto nového sportu David Belle, známý ze snímků Okrsek 13, či práci na Purpurových řekách 2 a  Transporterovi 2.

Původně se do role prince uvažovalo o indické akční superstar Hrithiku Roshanovi, který ovšem nabídku z nevyjasněných důvodů odmítl. Přitom by to mohlo být tak zajímavé!

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ještě větší potíže byly s obsazením hlavní ženské role - princezny. Na casting měla dorazit íránská hvězda Golshifteh Farahani, kterou ovšem na letišti zadržely místní úřady a bylo jí zakázáno odcestovat ze země, protože krátce předtím hrála v hollywoodském thrilleru Labyrint lží, který líčil boj americké výzvědné služby proti arabskému terorismu. Lhostejno, že snímek byl kritický spíše vůči americké straně, Farahani nemohla na casting dorazit a roli dostala druhá adeptka Gemma Arterton, která se krátce předtím proslavila v  bondovce Quantum of Solace.

Foto: archiv

V traileru se tvůrci odhodlali k nezvyklé taktice - je vyprávěn právě velmi sexy hlasem princezny a její repliky pocházejí přímo z filmu. Nahrazuje se tím obvyklá praxe, že trailer doprovází speciálně nahraný komentář čtený hlubokým mužským hlasem.
Padoušské role zbyly na Alfreda Molinu (Frida, Spider-Man 2, Šifra mistra Leonarda) a Bena Kingsleyho (Ghándhí, Sexy Bestie, Štvanec IRA) - ani jeden z nich přitom nehraje vezíra známého z her. Kingsleyho Nizam je podle všeho zlotřilý bratr princova otce, vůči němuž uspřádal komplot.

Největším překvapením je každopádně jméno režiséra. Na tento post byl najat Mike Nevell, který sice ve svých filmech střídá žánry (komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb, gangsterka Krycí jméno Donnie Brasco či fantasy Harry Potter a Ohnivý pohár), ale nikdy netočil takový akční film plný speciálních efektů.

Foto: archiv

Točilo se od července minulého roku v Maroku a poté interiéry ve studiích Pinewood v Londýně, po většinu letoška probíhá výroba triků. Kolik procent filmu je v současnosti dokončeno, není známo. Premiéra v USA je plánována na 28. května 2010, česká až na 5. srpna.

To už by měl na dalším herně-filmovém pokusu s velkými ambicemi dávno pracovat Sam Raimi, který nedávno podepsal smlouvu na hranou adaptaci slavné herní série Warcraft a hlavně její on line odnože.

Režisér, který se po Spider-Manovi vrátil k hororovým začátkům v úspěšném snímku Stáhni mě do pekla, by se jí měl věnovat hned poté, co na začátku příštího roku natočí pro Columbii už čtvrtého pavoučího muže.

 

Právě se děje

Další zprávy