Woody Harrelson je zpět: pobil zombíky i soupeře

Kamil Fila Kamil Fila, kf
5. 10. 2009 13:30
Amerika má nový filmový hit s živými mrtvolami
Foto: Aktuálně.cz

 Los Angeles -  Osmačtyřicetiletý Woody Harrelson, jenž naposledy opravdu zářil v polovině 90. let s filmy Takoví normální zabijáci a Lid versus Larry Flint, se nečekaně vrátil v hororové komedii Zombieland. Snímek, který už předem vychvalovali kritici, vyhrál svůj premiérový víkend v amerických kinech, suma 25 milionů dolarů je dokonce vůbec nejlepším startem  Harrelsonovy kariéry.

Doteď byla finančním vrcholem hned premiéra jeho debutu - romantického příběhu Neslušný návrh z roku 1993. Od té doby se přes spolupráci s Oliverem Stonem a Milošem Formanem propracoval k pověsti zhuleného podivína, který žije s manželkou a dcerami na Havaji a zasazuje se o legalizaci marihuany.  

Foto: Reuters

Z poslední doby stojí za zapamatování jen jeho vedlejší postavy ze snímků Zítra nehrajeme!, Temný obraz nebo Tahle země není pro starý. Na premiéru čeká jeho anti-superhrdinský comics The Defendor, který měl předpremiéru na festivalu v Torontu.

Hračkářské komedie ve 3D

Zombieland a Harrelson coby kovboj, který se připojí k roztomilému nerdovi při putování Spojenými státy zamořenými zombíky, odsunul na druhé místo vítěze předchozích dvou víkendů. Animák Zataženo, místy trakaře  si tentokrát přišel na dalších 16,7 milionu  celkem má ze zámořských kin na kontě 82 milionů při stomilionovém rozpočtu.

Na třetím místě je druhá novinka týdne, respektive spíš z krabice vytažené a přeleštěné vzpomínky na animační revoluci. Premiéru si společně odbyly 3D verze pixarovských snímků  Toy Story a Toy Story 2 z let 1995 a 1999. Dvojice má znovu využít stále většího potenciálu 3D kin a sloužit jako reklama na Toy Story 3, která už vznikala jako 3D. O víkendu si filmy dohromady přišly na 12,5 milionu dolarů.

Foto: Aktuálně.cz

Na čtyřce je další že čtyř novinek týdne, komedie The Invention of Lying  (Objev lhaní) - režijní debut Rickyho Gervaise, který si získal obdiv fanoušků a uznání kritiků jako autor a herec v úspěšných seriálech, z nichž asi nejznámější je Kancl.

Ve své prvotině - která vydělala 7,35 milionu a o hrst dolarů předběhla nepovedené Náhradníky s Brucem Willisem -  líčí příběh neúspěšného scenáristy, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna,  než zjistí, že umí lhát.

Podle ohlasů ale snímek není tak vtipný jako Gervaisovy televizní věci, a navíc se z disputace o společnosti a víře zvrtne v klasickou romantickou komedii, jejíž obehrané schéma se ze začátku pokoušel film spíš rozložit.

I poslední novinkou je režijní debut, tentokrát herečky a producentky Drew Barrymorové, která do hlavní role v komedii Whip It angažovala hvězdu předloňského filmu Juno,  Kanaďanku Ellen Pageovou. Snímek vyprávějící o dívce z maloměsta, která se chce prosadit v bruslařské lize, skončil na sedmém místě..

Množství filmů o zombiích se stále rozrůstá

Přestože se za zlatou éru považují především 60. a 70. léta, podle statistik jich vzniklo nejvíc během posledních šesti let.

Foto: Aktuálně.cz

Důvody budou nejspíš ve zlevnění nákladů na natáčení díky digitálním kamerám i obecné snadnosti vyrobit film se zabíjením nemrtvých. Většinu těchto rychle vzniklých filmů totiž tvoří různé poloamatérské počiny.

V amerických kinech nicméně zombie tak často nevládnou. Kritici sice chovají v úctě zakladatele žánru  George A. Romera, ale většině ostatních zombie filmů nevěnují příliš pozornost. Proto je takovým překvapením nynější úspěch hororové komedie Zombieland nejen u diváků, ale hlavně recenzentů.

Nedávno sice měl velký ohlas horor Stáhni mě do pekla, ale snad nikdy v dějinách anglosaská média nepsala tak nadšené recenze na reprezentanta subžánru zombie horor - podle serveru Rottentomatoes si zhruba 90 procent kritiků myslí, že letos tu ještě nebyl zábavnější snímek.
Konsensus na serveru vystihuje věta: "Zombieland, jenž je zvráceně zábavný a nabízí plno masakrů, je důkazem, že zombie subžánr je velmi daleko od toho, aby mohl být označen za mrtvý."

Například známý kritik Eric D. Snider tvrdí, že si film "zaslouží stát se klasikou půlnočních promítání. A jestliže se nestane, tak to znamená, že zombie vyhráli." Podle Erika Childresse jde zase o snímek, který nám umožní být v kině znovu dítětem, a vyvolává tento pocit dokonce mnohem víc než infantilní velkorozpočtové akčňáky typu Transformers nebo G. I. Joe.

Nejvtipnější od Pařby ve Vegas

Rychlá, jen 80minutová vypalovačka vypráví o Spojených státech, jež jsou kompletně zamořeny lidmi, kteří se proměnili v nemrtvé. Hlavním hrdinou je mladík Columbus, který vytvoří seznam 47 pravidel přežití ve světě plném zombiů a ta pak před našimi zraky bryskně aplikuje s pomocí nově nabytého parťáka, kovboje jménem Tallalahassee.

Na jejich cestě napříč kontinentem je provázejí dívky Wichita a Little Rock (tedy také osoby pojmenované podle měst) a hlavně hodně různě tvrdého, jižanského či vidláckého rocku od Metalliky, Van Halen a Velvet Underground až k Band of Horses a The Raconteurs.

Foto: archiv

Zombieland je zároveň horor, akční film, komedie, parodie, buddy movie, road movie a romantika. Tento mix prý přitom drží velice dobře dohromady a nutí diváky a divačky střídavě se smát, zakrývat si oči či dávat si dlaň přes pusu.

S Harrelsonem je druhou hvězdou snímku roztomilý a nenápadný Jesse Eisenberg (ročník 1983), který před sedmi lety zaujal v konverzační komedii Roger Dodger; od té doby se objevil například v hororech Vesnice a Prokletí či nostalgické komedii Adventureland.
Dvě dívčí role si mezi sebou rozdělily Abigail Breslinová, jež od dob Little Miss Sunshine hodně vyrostla a působí i o dost dospěleji než v loňském Nim's Island.

Emma Stoneová se vedle ní nemůže chlubit tak výrazným hereckým talentem ani portfoliem významných titulů, nicméně její účast byla téměř povinná - za poslední roky se stala ikonou teenagerských komedií typu Superbad, The Rocker nebo The House Bunny.

Zombieland je dílem režiséra Rubena Fleischera, jenž před tímto svým celovečerním debutem dělal v Boratovi "zákulisní scény", produkoval reality show Fantasy Factory a režíroval talk show Jimmy Kimmel Live!

Jak sám tvrdí, inspirací pro celkový tón snímku se mu stala skvělá britská zombie komedie Shaun of the Dead (u nás bez dvojsmyslu přeloženo jako Soumrak mrtvých) z roku 2004.

Jak napsal i hodně přísný recenzent Kyle Smith: "Ačkoli jsou obě dvě ženské postavy hůře napsané a film skončí příliš rychle po rutinním akčním finále, které není tak svěží jako zbytek, je Zombieland stále široko daleko nejzábavnější komedie od Pařby ve Vegas."

Do českých kin se Zombieland dostane až 3. prosince pod názvem Země Zombie.

 

Právě se děje

Další zprávy