Polanski bude na rozhodnutí o vydání čekat v base

Kultura Kultura, Red Kul
6. 10. 2009 15:00
Schwarzenegger: Ode mě režisér milost nedostane
Foto: Reuters

New York - Šestasedmdesátiletého Romana Polanského zadržela policie 26. září v Curychu. Nyní čeká ve vazbě, zda bude vydán do Spojených států, aby tu čelil obvinění za údajné znásilnění třináctileté dívky před více než třiceti let.

Zatím je jasné, že rozhodnutí si vyslechne ve vězení. Švýcarský federální soud právě zamítl žádost, aby byl propuštěn na kauci, případně do domácího vězení.

Švýcarský ministr spravedlnosti řekl, že se zasadí o rychlé posouzení americké žádosti, a Polanského francouzský právník Hervé Temime očekává rozhodnutí v polovině týdne. Obě strany ovšem mají právo na odvolání, a spor se tak může táhnout měsíce, které tedy režisér stráví ve vězení.

Foto: Reuters

Pozorovatelé očekávají, že Polanski bude nakonec vydán do Spojených států - a víkendové vyjádření švýcarského ministra tyto spekulace podpořilo. Žádost o vydání se podle něho zamítá jen ve velmi výjimečných případech.

Odpovídá tomu i odmítnutí kauce: Švýcaři se tak jistí proti tomu, aby režisér neopustil zemi, která je součástí schengenské dohody.

Polanski před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Sex s nezletilou se podle amerických zákonů považuje automaticky za znásilnění a to je nepromlčitelné.

A pokud stane u soudu, nemůže podle všeho čekat velkou shovívavost. Americké veřejné mínění i média se proti němu ostře vymezila. K názoru většiny Ameriky se připojil i kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, když řekl, že pokud bude režisér vydán, nemůže počítat s jeho milostí.

Kulturista a představitel akčních hrdinů připustil, že by mělo být prošetřeno, zda v případu nedošlo k bezpráví, a dodal, že Polanského respektuje a jeho si práce váží. "Nicméně mělo by s ním být zacházeno jako s každým jiným," uvedl rakouský rodák, který se dal v USA v roce 2003 na politickou dráhu.

Čtěte také:
Roman Polanski prý může ve vězení čekat i roky
31 let na útěku skončilo. Režisér Polanski byl zatčen

DVD: Roman Polanski kolekce
Sundance žije dávným Polanského sexuálním skandálem

Soud v Los Angeles ho v roce 1977 uznal vinným, ve vězení režisér strávil měsíc a půl. O rok později, když dal soudce na srozuměnou, že ho pošle za mříže znovu, odletěl Polanski do Evropy. Od té doby v USA z obav ze zatčení nikdy nebyl.

Od Romana Polanského se po počáteční podpoře odvrátili i politici v Evropě, zbývá mu jen podpora od filmařů že starého kontinentu.

Polanskému nepřidává ani zpráva, která se dostala do médií. Režisér se podle ní už v roce 1993 dohodl s inkriminovanou dívkou, že jí zaplatí mimosoudní vyrovnání ve výši půl milionu dolarů. Nicméně o tři roky později Samantha Geimerová podala k soudu žalobu, že jí tuto sumu plus úroky stále dluží. A dodnes není podle agentur jasné, jestli ji dostala. 

Nestojí pod ani nad zákonem

Záhy po zatčení se v Evropě zvedla vlna podpory od politiků i umělců, ale ti začali rychle couvat. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner a jeho polský kolega Radoslaw Sikorski vyzvali k propuštění Polanského, který má francouzské a polské občanství. Obrátili se kvůli tomu i na šéfku americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Ministryně však odpověděla, že kauzou by se měli zabývat právníci, nikoliv diplomaté. Den poté francouzská vláda přestala režiséra veřejně podporovat; její nový postoj zní, že Polanski nestojí "pod ani nad zákonem". 

K "větší zdrženlivosti" vyzval poté i polský premiér Donald Tusk s tím, že jde přece "o sex s dítětem".

Foto: Archiv

Nekompromisně se proti Polanskému postavila americká média, nejen ta konzervativní, pro která by to mohla být další příležitost vymezit se vůči "autorovi divných filmů". Pro soud a "splacení dluhu" je i liberální The New York Times.

Názor většiny komentářů zní, že nejde o šikanu umělce, ale o spravedlnost; a že talent nikoho nezbavuje povinnosti dodržovat zákony a morální zásady. Média odmítají jako protiargument autorovo dosavadní dílo včetně holocaustového Pianisty, polehčující argument podle nich není ani smrt režisérovy manželky Sharon Tateové, kterou v roce 1969 zavraždili vyznavači Charlese Mansona.

Whoopi dostala sprchu

Případ stejně přes oceán rozdělil i filmový svět. Zatímco z Evropy je slyšet obrana "psance štvaného bigotní Amerikou", za oceánem je spíš ticho.

V Hollywoodu má autor filmů Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či Hořký měsíc pověst zázračného dítěte z Evropy, které umí naplnit populární žánrové formy, ale vnést do nich něco znepokojivě civilního a realistického.

Pod peticí na podporu Polanského se ale podepsalo jen několik amerických jmen jako Martin Scorsese, Woody Allen či David Lynch. Sexuální skandály jsou v USA příliš ožehavým tématem, které jim může poničit zisky i kariéru.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Mlčí tak i jeho "starý přítel" Jack Nicholson. Herečka Whoopi Goldbergová, jež se pokusila Polanského bránit, to hned schytala od čtenářů v online rozhovoru, kde uvedla, že Polanského kauza nebylo znásilnění v pravém smyslu slova.

Polanskému odmítl vyjádřit podporu i francouzský kolega Luc Besson, naopak Krzysztof Zanussi nazval dívku, kterou měl Polanski v roce 1977 zneužít, "nezletilou prostitutkou". Nově se ho zastala i polská režisérka Agnieszka Hollandová.

Údajné znásilnění se podle ní stalo velmi dávno: Polanski byl tehdy jiným člověkem a "podle našeho vnímání spravedlnosti" je to promlčené. "My všichni, i lidé, kteří na něho teď plivou a jsou vzrušeni z toho, že ho konečně chytli, jsme měli po celou tu dobu milion příležitostí k tomu, abychom dali najevo pobouření," řekla.

Jen jsem chtěl říct dobrou story

Režisér už si najal známého amerického právníka Reida Wingartena, který poskytuje služby hvězdám a prominentům. Podle pozorovatelů ale není žádný důvod k tomu, aby se Polanski nepostavil před americkou justici. Nejsou prý ani žádné důkazy o tom, že by proces v USA neměl být spravedlivý.

Foto: Aktuálně.cz

To byl další argument Polanského příznivců, kteří navíc mluví i o tom, že jde o účelový krok švýcarské vlády, jež nemá s USA dobré vztahy kvůli bankovnímu tajemství.

Nyní by mohli použít zastánci režiséra ještě další kauzu. Státní zástupce David Wells v loňském dokumentu Roman Polanski: Wanted and Desired řekl, že radil v původním procesu soudci Laurenci J. Rittenbandovi, aby poslal Polanského znovu do vězení.

Nyní však přiznal, že si vše vymyslel. Chtěl prý jen, aby celá historka zněla lépe a atraktivněji.  Polanského advokáti to přitom poté použili v žádosti, aby byl případ uzavřen, protože režisér tím byl krácen na svých občanských právech.

Soudce to nicméně odmítl s tím, že Polanski je na útěku - byť konstatoval, že došlo k zásadnímu pochybení v procesu.

 

Právě se děje

Další zprávy