Roman Polanski prý může ve vězení čekat i roky

Kultura Kultura, Red Kul
29. 9. 2009 15:00
Režisér žádá o kauci a neví, zda bude vydán do USA
Foto: Reuters

Londýn - Za katrem není od soboty jen Roman Polanski, ale i jeho nový film The Ghost - politický thriller byl právě ve střižně, pracovalo se také na hudbě a postprodukci. Slavného šestasedmdesátiletého režiséra teď ale asi víc zajímá jiná politická hra. Zda bude ze Švýcarska vydán do USA, kde je přes 30 let stíhán za pohlavní styk s třináctiletou dívkou.

Polanského právníci právě u Federálního kriminálního soudu v Ženevě podali žádost o propuštění na kauci. Tentýž tribunál bude rozhodovat o tom, zda vyhoví žádosti americké strany.  Obě žádosti by měly být podle mluvčího prozkoumány „v řádu týdnů".

Foto: Reuters

A podle všeho tuto dobu Polanski stráví ve vězení.  Podle médií je nepravděpodobné, že by švýcarské úřady umělce pustily. Mohl by totiž odjet přes hranice zpět do Francie, protože  Švýcarsko je součástí schengenského prostoru.

Lísá se Švýcarsko k USA?

Ani kauce přitom není jen výhrou: zároveň totiž znamená, že Polanski by se musel vzdát jakýchkoli námitek proti vydání do Spojených států.  Švýcarské ministerstvo spravedlnosti už potvrdilo, že teoreticky může být na kauci propuštěn - pokud neopustí zemi a nechá se případně poslat do USA.

Americká justice má nyní 40 dní až dva měsíce na to, aby předala švýcarské straně právní podklady.  Obě strany ale mohou proti každému rozhodnutí soudu podat odvolání - v krajním případě tak podle pozorovatelů hrozí, že se  spor o vydání protáhne i na roky.

Čtěte také:
31 let na útěku skončilo. Režisér Polanski byl zatčen
DVD: Roman Polanski kolekce
Sundance žije dávným Polanského sexuálním skandálem

Kauza mezitím dostala mezinárodní rozměr. Politické i umělecké kruhy z Evropy naléhají na alpskou republiku, aby Polanského propustila. Varšava požádala Washington o milost pro režiséra; v záležitosti se angažuje Francie, jejíž občanství má Polanski od roku 1976. Jeho manželkou je francouzská herečka Emmanuelle Seignerová.

Foto: Archiv

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner vyjádřil naději, že filmař bude propuštěn úplně. Jeho polský kolega Radoslaw Sikorski už napsal dopis americké ministryni zahraničí Hillary Clintonové.

Šestasedmdesátiletý Polanski byl zatčen v sobotu, když přijel do Curychu, aby na festivalu přijal ocenění za své celoživotní dílo, na základě amerického zatykače z roku 1978.

V této souvislosti se spekuluje, proč byl zatčen až nyní, když do Švýcarska dávno pravidelně jezdí. Objevily se názory, že si tím chce Švýcarsko vylepšit vztahy s USA, které kalí spory o bankovní informace.

Americká justice ale tvrdí, že se o jeho příjezdu vědělo dlouho předem a že oficiálně intervenovala u tamních úřadů. Navíc je prý režisér již dlouho na seznamu Interpolu.

Předhozen lvům

Podle francouzského ministra kultury Frédérika Mitterranda byl slavný režisér dokonce "předhozen lvům".  Ještě hlasitější jsou umělecké kruhy, které podle všeho chápou jako i "boj proti Americe" a tvrdí, že po tolika letech a údajných chybách ve vyšetřování je sporné, zda se dočká v USA spravedlnosti.

Pod petici, která už zákrok policie odsoudila, se podepsali například Polanského kolegové Costa-Gavras či Stephen Frears nebo italská modelka a herečka Monica Bellucciová. Okamžité propuštění požaduje i polský režisér Andrzej Wajda s dalšími polskými umělci.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Podle nich zasluhuje režisér "negativní morální soud", ale Ameriku prý opustil ze strachu, že se mu nedostane spravedlivého procesu.

Polanski před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Sex s nezletilou se podle amerických zákonů automaticky považuje za znásilnění. Soud v Los Angeles ho v roce 1977 uznal vinným, ve vězení režisér strávil měsíc a půl.

O rok později, když dal soudce na srozuměnou, že ho pošle za mříže znovu, odletěl Polanski do Evropy. Od té doby v USA z obav ze zatčení nikdy nebyl; ani v roce 2002 pro Oscara za Pianistu. Polanski svou oběť odškodnil, ta stáhla žalobu a neusiluje o trest.

Zatímco z Evropy je slyšet obrana "psance štvaného bigotní Amerikou", za oceánem je ticho.  V  Hollywoodu má sice autor filmů Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či Hořký měsíc pověst zázračného dítěte z Evropy, které umí dokonale naplnit populární žánrové formy, ale vnést do nich něco znepokojivě civilního a realistického.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

V současné kauze se ovšem studia ani kolegové režiséra nijak nezastávají: sexuální skandály jsou v USA příliš ožehavým tématem, které jim může poničit zisky i kariéru.

Polanského nedokončený film The Ghost na námět Roberta Harrise vypráví o fiktivním britském premiérovi Adamu Langovi v podání Pierce Brosnana a spisovateli, který je najat, aby napsal jeho memoáry (Ewan McGregor). Ve snímku dále hrají Kim Cattrallová, Tom Wilkinson nebo James Belushi.

Přestože ještě není hotov a v USA nebyla stanovena premiéra, v řadě evropských zemích už byl zakoupen do distribuce. Předloha snímku vzbudila v Británii diskuse, protože fiktivní premiér připomíná Tonyho Blaira - stejně jako on totiž odchází z politiky poté, co země vstoupila po boku USA do války s terorismem a jemu klesá podpora a popularita.

 

Právě se děje

Další zprávy