Vidím Libuši, jak míří do kin coby moudrá dcera elfky

Kamil Fila Kamil Fila, kf
18. 8. 2009 13:20
Koprodukční film si notně pohrává s českou legendou
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do českých kin přijde 15. října snímek Kněžna Libuše. Bude v angličtině a s příběhem známým od Aloise Jiráska (či ještě dříve z Kosmovy kroniky) bude mít podle všeho málo společného. Ostatně už jen synopse zveřejněná na internetu a hlásající, že "král Přemyl (sic!) pak vládl zemi železnou pěstí", věští nezáměrnou zábavu.

Snímek, jenž se v originále jmenuje Pagan Queen (Pohanská královna), produkovala neznámá americká společnost Amok a distribuovat ji budou další dvě pochybné společnosti. Zahraniční distribuci má na starost Boll Kino Beteilgubgs, kterou vlastní Uwe Boll, označovaný za nejhoršího režiséra a producenta na světě.

Českou distribuci pak přebírá Atypfilm, což je firma soustřeďující se na distribuci vzpomínkových filmů na DVD a jejíž distribuce filmů do kin má spíše rozměr blamáže. Tituly z jejího portfolia obvykle nelze nalézt ani v přehledech programů kin a na jejich oficiální stránce je položka Distribuce do kin stále "ve výstavbě".

Film režíroval debutující Constantin Werner, který dosud produkoval v Německu jen televizní seriály typu Der Puma. "Část mojí rodiny byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Historie Čech a jejich pověsti jsou tudíž součástí mého kulturního dědictví," vysvětloval v médiích volbu tématu.

Foto: Aktuálně.cz

Nápad natočit snímek ovšem přišel od investorky, která je "ochránkyně životního prostředí a nezávisle myslící žena". Proto ji prý "zajímaly duchovní aspekty příběhu s ohledem na ženskou moudrost v časech před křesťanstvím" a ve filmu je "spousta detailů o přírodě, specifické kouzelné rostliny, rituály typické pro slovanské kmeny".

"Udělali jsme rozsáhlý roční výzkum, abychom především tyto detaily měli správně," dodává Werner, jenž čerpal pro scénář i z divadelních her Franze Grillparzera a Clemense Brentana. Založení Prahy a vznik rodu Přemyslovců jsou tu podle něj navíc znázorněny jako konec starých pohanských časů a následně konec osobní svobody, které se slovanské kmeny těšily.

Film, původně nazývaný Koruna Vyšehradu, se natáčel v Česku s rozpočtem okolo milionu eur výhradně v exteriérech - filmaři využili zrekonstruovaná slovanská obydlí zejména okolo Brd, Dobříše a Berounky.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Pavel Kroulík

Do hlavní role kněžny Libuše, jež má mít podle zveřejněné ukázky za předky elfy, obsadil režisér herečku Winter Ave Zoli, která se dosud objevovala hlavně v malých rolích v koprodukčních filmech natáčených Praze (Liga výjimečných, Hellboy, Tristan a Isolda). I ona má stejně jako režisér zčásti české kořeny.

Přemysla bude hrát maďarský herec s uměleckým pseudonymem Csaba Lucas a Vlastu Lea Mornar. Tetu ztvární Věra Filátová (naposledy hrála ve snímku Zabijáci lesbických upírek) a Kazi Veronika Bellová (objevila se v komparsu Dětí Duny či Hanibalovi). V roli Vršovce se objeví nikdy nechybějící maskot Marek Vašut a jako Domaslav zase Pavel Kříž.

"Doufám, že má interpretace otevře dveře celosvětovému zájmu o mytologii Prahy," vzkazuje před premiérou režisér.

 

Právě se děje

Další zprávy