Filmovka ukáže surrealisty, Grebeníčka i Čtyřlístek

Pavel Kroulík
24. 7. 2009 12:30
Uherské Hradiště zvyšuje kapacitu kinosálů
Foto: Aktuálně.cz

Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti odstartuje 35. ročník jednoho z největších filmových festivalů v tuzemsku - Letní filmové školy. Hlavními tématy budou letos belgická a rakouská kinematografie, v rámci komiksově-filmové sekce přehlídka připomene 40. narozeniny Čtyřlístku. 

Akce, pořádaná pod záštitou Asociace českých filmových klubů, se prezentuje především jako místo, kde se setkávají mladí, nezávisle myslící a cítící lidé, kteří často pohrdají pozlátkem a snobismem, jenž provází festival v Karlových Varech.

Grebeníček hrozí

Letošní "filmovka" potrvá do 2. srpna;  přestože oficiální zahájení festivalu se uskuteční v sobotu večer, již  v pátek zde má předpremiéru český film Klíček režiséra Jána Nováka.

Snímek se před dvěma lety natáčel v uherskohradišťské věznici,  kde na přelomu 40. a 50. let minulého století vyšetřovatel StB Alois Grebeníček podle svědeckých výpovědí mučil politické vězně. Thriller s prvky hororu bude do kin uveden 13. srpna.

Foto: Pavel Kroulík

Děj filmu pojednává o dvojici mladých milenců, kteří se při návštěvě věznice propadnou v čase do 50. let a prožijí mučení a výslech.  Bývalý šéf KSČM Miroslav Grebeníček hrozí, že pokud bude jeho otec ve filmu ztvárněn ve špatném světle, může to mít pro tvůrce právní následky.

Kromě klasických projekčních míst se letos snímky budou nově promítat i na zimním stadionu, v Redutě a kreslírně střední uměleckoprůmyslové školy. Z loňských 1850 se tak kapacita míst kinosálů zvýší na 2750.

Škola i festival

Prvotní myšlenkou LFŠ bylo setkání organizátorů a lektorů filmových klubů a prohloubení jejich vzdělání. Dnes je akce kombinací školy a festivalu. Kdo chce, může ji prožít stejně jako kterýkoli jiný festival, kde chodí na předpremiéry budoucích hitů nebo náhodně zkouší archivní filmy; zájemce o hlubší průnik do filmového umění si může odnést relativně utříděné poznatky o dějinách kinematografie.

Oficální stránky LFŠ s programem najdete ZDE

Program Letní filmové školy je rozdělen do několika cyklů, z nichž každý představuje reprezentativní kolekci snímků, po jejichž zhlédnutí by měl mít divák jasnější představu o filmové tvorbě konkrétního autora, určité země či o tom, jaké filmy vznikly o určitém tématu.

Foto: Aktuálně.cz

Hlavními tématy letošního ročníku jsou rakouská a belgická kinematografie. LFŠ pásmo sestavené z rakouských filmů od němé éry až po současnou filmovou produkci (nejznámějšími tvůrci jsou Michael Glawogger a Nikolaus Geyrhalter). Součástí je i téma Rakousko-uherský erotický film.

Přehlídka belgické kinematografie představí surrealistické tvůrce Henriho Storcka, Charlese Dekeukeleirea či Thierryho Zénoa. Posledně jmenovaný režisér, který bude jedním z mnoha hostů, se podepsal pod jeden z nejbizarnějších filmů všech dob: jeho jediný hraný snímek, Svatební váza z roku 1974, je "uhrančivou poctou surrealistické poezii odpudivosti a metodě psychického automatismu".

Další z hlavních sekcí je Zmrzlý obraz - film a komiks. Otec Čtyřlístku Jaroslav Němeček se v jejím rámci už v pátek setká se svými fanoušky. Skutečný zmrzlý obraz, komiksový příběh o rozměrech 60 x 8 metrů, vznikne v areálu bývalých kasáren. Autorem bude Jakub Matuška alias Masker.

Filmy, které podlehly listopadu

Cyklus věnovaný interpretaci dějin a dobových děl české a československé kinematografie se tentokrát zaměří na filmy, které před 20 lety podlehly společenským změnám a nebyly uvedeny do distribuce nebo se v ní objevily jen okrajově - Čas sluhů, Kouř, Masseba, Pějmě píseň dohola, Pražákům, těm je hej, Tichá bolest. Letos má tak sekce název Přepisování minulosti - Filmy na hraně (roku 1989).

Foto: Magnetik

Retrospektivy v rámci sekce Visegrádský horizont budou věnovány jubileu Věry Chytilové a Petera Solana, z polské tvorby kromě významných děl současnosti bude představen herecký profil Zbigniewa Cybulského a režiséra Jerzyho Skolimowského.

Maďarskou kinematografii zastoupí výběr filmů režiséra Petera Bacsóa a experimentátor a enfant terrible maďarského filmu György Pálfi.

Jako první díl tzv. Filmové čítanky z estetických dějin bude Francouzské neobaroko 90. let, kam spadá autorská tendence, která se jako první brání odkazu francouzské nové vlny a využívá postupů tzv. reklamní estetiky (též nazývané cinéma du look).

LFŠ nabídne i řadu hudebních akcí. Kromě nedělního koncertu Suzanne Vegy na náměstí přiveze  Psí vojáky, v Hradišti vystoupí i Liam Ó Maonlaí s Markétou Irglovou.

S koncerty souvisí oživování tradice hudebních doprovodů k filmovým představením v sekce Film a živá hudba. Čeští i zahraniční hudebníci letos doprovodí klasické snímky Muž s kinoaparátem (Magnetik), Metropolis (MIDI LIDI) či Nanuk, člověk primitivní (Jiří Stivín).

 

Právě se děje

Další zprávy