Festival ve Varech bude lákat na Antonia Banderase

Kamil Fila Kamil Fila
23. 6. 2009 15:20
Další hvězdy: Malkovich, Huppertová, Forman, Schrader
Foto: archiv

Praha - Krátce před zahájením doplnili organizátoři filmového festivalu v Karlových Varech soupisku hlavních hvězd tohoto ročníku. Zatímco v minulých letech to byl Robert De Niro, Morgan Freeman nebo Sharon Stoneová, letos se skrytým trumfem stal španělský herec Antonio Banderas.

Ten zde přiveze předvést svůj druhý režijní počin - film Letní déšť, v němž ovšem nehraje on, ale jeho tři mladší kolegové, Raúl Arévalo, Cuca Escribano a Félix Gómez. Banderasovi příznivci ho tak neuvidí na plátně, ale pouze krátce na červeném koberci před hotelem Thermal.

Antonio Banderas
Antonio Banderas | Foto: archiv

Letní déšť vypráví o třech mladých mužích, kteří se o jedněch prázdninách na konci 70. let rozhodnou jednat podle pravidla, že jediné, co vám nemůže nikdo vzít, jsou osobní, intimní zážitky. Film obsahuje řadu choulostivých scén, včetně detailních záběrů souloží či močení krve do záchodové mísy.

Banderas proslavil nejprve v rodném Španělsku ve filmech Pedra Almodóvara (Labyrint vášní, Matador, Spoutej mě!), časem přesídlil do Hollywoodu, kde se uchytil jako romantický milovník i akční hrdina.

Kromě Banderase, jenž dostane Cenu prezidenta festivalu, a již oznámeného Johna Malkoviche a Miloše Formana vyrukovali pořadatelé i s dalšími slavnými jmény: Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii převezme francouzská herečka Isabelle Huppertová, která má letos velkou festivalovou sezónu - v květnu byla předsedkyní poroty v Cannes. Publiku se představí v soutěžním snímku Villa Amalia režiséra Benoita Jacquota.

Isabelle Huppertová
Isabelle Huppertová | Foto: archiv

Dále přijede ještě francouzský režisér Patrice Chéreau (Královna Margot, Intimita), od nějž bude uveden film Gabriela, v němž Huppertová rovněž hraje.

Z Hollywoodu dorazí scenárista a režisér Paul Schrader, původně filmový kritik a teoretik, který se později proslavil spoluprací s Martinem Scorsesem (Taxikář, Zuřící býk, Poslední pokušení Krista).

Sám režíroval filmy jako Hardcore, Americký gigolo, Kočičí lidé, Mishima, Muž bez spánku či Auto Focus: Muži uprostřed svého kruhu. Schrader ve Varech uvede svůj poslední snímek Okamžik vzkříšení, adaptaci kontroverzního románu Yorama Kaniuka.

Čtěte více:
John Malkovich se ocitne v kůži hosta Karlových Varů
Ve Varech bude k vidění kontroverzní Antikrist
Vary tradičně dovezou vítěze světových festivalů
Variety vezou do Varů  českou Karkulku a hororové děti

Mezi členy hlavní poroty zasednou osobnosti jako ruský režisér Sergej Dvorcevoj (jeho film Tulpan loni vyhrál sekci Na Východ od Západu), uruguayský režisér Rodrigo Plá (Zóna, Vnitřní poušť), americký kritik Kenneth Turan (Los Angeles Times) či český režisér Ivan Zachariáš, známý svými reklamními spoty.

Paul Schrader
Paul Schrader | Foto: archiv

V hlavní soutěži hraných filmů se mezi 14 tituly objeví nový film maďarského provokatéra Gyorgiho Pálfiho Nejsem tvůj přítel či melancholická komedie debutující Sophie Barthesové Duše Paula Giamattiho (Cold Souls) - o jmenovaném herci, jehož hraje Giamatti osobně a který se rozhodne čelit blížícímu se nervovému zhrouceni extrakcí a zmrazením duše.

V hlavním klání není český titul. "Loni jsme uvedli dva, letos se nenašlo nic, o co bychom vysloveně stáli," říká umělecká ředitelka Eva Zaoralová.

V soutěži Na východ od západu se objeví Tycův snímek El Paso a sekce kritiků spolupracujících s časopisem Variety vybrala do desítky titulů snímek Marii Procházkové Kdopak by se vlka bál.

Zahajovacím snímkem festivalu se stane 3. července v mezinárodní premiéře snímek Dar (The Greatest) režisérky Shany Festové o rodině rozvrácené nečekanou smrtí staršího syna. Autorka se hlásí k odkazu filmu Roberta Redforda Obyčejní lidé, do hlavních rolí obsadila Susan Sarandonovou a Pierce Brosnana.

Závěrečným snímkem bude o devět dnů později naopak odlehčená britská komedie Piráti na vlnách od scenáristy a režiséra Richarda Curtise (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Láska nebeská) o skupince DJů, kteří se v šedesátých letech rozhodli konkurovat vysílání rádia BBC, jež hrálo příliš málo rockové hudby. Film, kde hlavní role hrají Philip Seymour Hoffman, Bill Nigry a Rys Ifans, se dostane vzápětí i do českých kin.

Antikrist (režie Lars von Trier)
Antikrist (režie Lars von Trier) | Foto: Aktuálně.cz

Velmi opožděnou českou premiéru si na festivalu odbude The Wrestler s Mickey Rourkem, jenž byl za tuto svou životní roli nominován na Oscara. Distribuční předpremiéru budou mít i Veřejní nepřátelé od Michaela Manna a Všude dobře, proč být doma od Sama Mendese.

Nejpestřejší a nejatraktivnější program nabízí karlovarský festival v sekci Otevřené oči A Horizonty, kde jsou nasbírány vítězné snímky z ostatních velkých festivalů, především Cannes, Berlína a Benátek.

Diváci zde mohou vidět poslední filmy slavných autorů jako Lars von Trier (Antikrist), Michael Haneke (Bílá stužka), Pedro Almodóvar (Rozervaná objetí), Bong Joon-ho (Matka), Žízeň (Pak Chan-wook), Jim Jarmusch (Hranice sebeovládání), Andrzej Wajda (Puškvorec), Francois Ozon (Ricky) či Claire Denisová (35 panáků rumu).

Podrobnější tipy přineseme v nejbližších dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy