Nový Borat: Hitler je toliko černou ovcí Rakouska

Kamil Fila Kamil Fila
18. 6. 2009 12:10
Bude Brüno pro gaye pohromou, či spásou?
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Nedlouho před distribuční premiérou svého filmu Brüno se komiku Sachovi Baronu Cohenovi podařilo opět upoutat pozornost hned několika akcemi. O postavě rakouského homosexuálního módního reportéra Brüna se mluví tolik, že se k němu už oficiálně museli vyjádřit zástupci gay komunit.

Po jednom prvních promítáních se dokonce zdá, že „doprovodné" akce jsou méně očekávatelné, a tudíž možná i zábavnější než film, který jde do kin 10. července v USA a 6. srpna u nás.

Mystifikace a vytváření falešné identity rozšiřující fenomén Brüno za pomoci nových technologií i mimo kina se tak vlastně stává samostatnou disciplínou.

Spěfák Pink, například

Foto: Aktuálně.cz

Cohen se kvůli nafocení na titulní stránku červencového vydání pánského magazínu GQ svléknul úplně stejně jako pár měsíců před ním herečka Jennifer Anistonová, která si ovšem ponechala na krku aspoň vázanku.

Ve smyslné póze a s výrazem připomínajícím modela z komedie Zoolander převádí Cohen své důkladně depilované křivky. Uvnitř čísla pak číhá vypečený mystifikační rozhovor, v němž co odpověď to perla.

„Drahý Brüno, mohou muži nosit podpatky? Kdy a proč? - Samozřejmě, někteří muži vypadají v podpatcích skfěle - spěfák Pink, například. Alzo, můj poslední boyfreund Diesel, byl výjimečný zakrslík, vysoký ani né metr, takže jsem ho pžinutil nosit podpatky, aby mi mohl poskytnout plow jops, aniš bych musel poklesnout v kolenách (více zde)

Film už cestuje po velkých městech. Cohen ve středu večer do kina napochodoval v červené uniformě královské gardy, z níž zbyla v původním stavu jen medvědí čepice; jinak se smrskla na tričko a kožené šortky.

Na předpremiéře v Paříži, jednom z hlavních měst módy, někteří diváci odeslali ve formě textovek první recenze, které se nesou v duchu: "Je to předvídatelně …. ještě víc šokující a posunující hranici než Borat a stejně tak zábavné. Ale zároveň to už není nové, takže to vyznívá jaksi bezpečněji, když víte, co čekat. Každopádně pořád skvělé. Nemám ponětí, jak to může mít rating jen do 17 let." 

Foto: Aktuálně.cz

Scéna s trpaslíkem je prý „jeden nejstrašlivějších incidentů, jež kdy byly spáchány na celuloidu a chlapci v pubertě by film neměli za žádných okolností vidět se svými rodiči" - více zde.

Máme smysl pro humor i obavy

Američtí zastánci práv homosexuálů se dokonce obávají, že Brüno mohl oživit negativní stereotypy panující o jejich menšině a také mohl ohrozit současné úspěchy hnutí gayů a lesbiček ve Spojených státech, zvláště pak jejich boj za právo uzavírat sňatky.

Studio Universal Pictures, které snímek uvádí do distribuce, nicméně tvrdí, že Brüno chce naopak zesměšnit homofobii.

Gayové jsou si zároveň vědomi, že nesmí vyjádřit své znepokojení příliš dotčeně, protože by to především vypadalo, že nemají smysl pro humor.

„Považujeme záměr filmařů za správný - satira tohoto druhu dokáže odhalit homofobii. Současně to ale může vyvolat větší rozpaky lidí vůči naší komunitě," prohlásil Rashad Robinson, zástupce organizace bojující za zlepšení obrazu gayů v očích americké veřejnosti.

Foto: Reuters

Aktivisté slovili Universal, zda by k filmu nemohl připojit Cohenovo krátké poselství o důležitosti práv gayů a toleranci. To ale studio odmítlo. Podle něj většina diváků pochopí úmysl tvůrců. „Brüno využívá provokativní humor, aby působivě osvětlil absurditu mnoha druhů nesnášenlivosti a ignorance, včetně homofobie," stojí v oficiálním prohlášení.

V USA jsou dosud sňatky legální jen v šesti státech, v Kalifornii byl naopak zákon umožňující registrované partnerství gayů a lesbiček loni v referendu odmítnut.

Podobné starosti, zda film neublíží gayům, však mohou mít i producenti. Hlavní diváckou skupinou v Americe jsou totiž mladí muži, a ti možná nebudou chtít jít na film, jehož hrdinou je gay a který si utahuje z heterosexuálů. Gay aktivistka Cathy Rennaová se dokonce ptá: „Bude zajímavé vidět partu teenagerů, kteří opravdu rozhodnou na to jít."

Toliko černá ovce Rakouska

Pravdu špatnou pověst Brüno má hlavně v Rakousku. Tamní noviny o něm píší komentáře a obávají se nejhoršího - zda se po uvedení snímku Rakousko zbaví nálepky země podivínů, jako se to nyní nedaří Kazachstánu, jeho obraz ve světě zdeformoval Borat.

Foto: Aktuálně.cz

Sloupkařka magazínu Heute.at Lisa Trompisch byla například pobouřena tím, když Brüno v módním magazínu Marie Blaire popsal Hitlera jako „toliko černou ovci Rakouska".

„Jsme hrdí na naši zemi, a jsme vychováváni k tomu splnit si rakouský sen - najít si práci, zbudovat si podzemní kobku a vychovat v ní rodinu," řekl také Brüno ve zjevné narážce na kauzu tyrana Josefa Fritzla.

Podle Trompischové podobné narážky nejsou vtipné. „Je těžké se rozhodnout, co je horší: urážka Rakouska, nebo formulace, že Hitler je toliko černou ovcí".

V rakouských médiích, od nichž nyní přebírají informace i zahraniční zdroje, se spekuluje, zda byl předobrazem Brüna skutečný televizní moderátor Alfons Haider, který uváděl například rakouskou verzi Dancing with Stars (u nás Stardance).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
MTV: Brünův zadek u Eminemova obličeje byl domluvený

Sám Haider v rozhovoru pro britskou BBC připustil, že sice je otevřený gay a pracuje v rakouské televizi, ale jinak s Brünem nemá nic společného.

K formě Cohenova/Brünova humoru pak poznamenal: „Gay téma je pravděpodobně ok, ale to nacistické… - nejsem si jistý, že to lidé budou mít rádi. Osobně nemám rád, když je moje země znovu ukazována jako fašistická či nacisticky  pravičácká země. Máme problém s pravým křídlem politiky jako všechny evropské země, ale ne tak špatné, jak je ukazováno."

Ale když se reportérka Bethany Bellová zeptala, zda ho zlobí, že je spojován s Brünem, jen se usmál: „Je to úžasné!"

 

Právě se děje

Další zprávy