Ve Varech bude k vidění kontroverzní Antikrist

Kamil Fila Kamil Fila, kf
16. 6. 2009 16:45
Přehlídka nabídne velkou kolekci z Cannes
Foto: Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Po filmech, které zabodovaly na letošním Berlinale či v Locarnu, oznámila karlovarská přehlídka, že tradičně dojednala  i velkou kolekci snímků z programu nejprestižnějšího světového festivalu v Cannes.

Stejně jako v minulých letech se snímky představí v sekci Otevřené oči, hlavně  v druhé polovině festivalu.
„Cannes je poslední z velkých evropských festivalů těsně před Vary a snažíme se vždycky nabídnout divákům průřez jeho sekcemi," říká umělecká ředitelka Eva Zaoralová, podle níž by tak nebylo správné tříštit filmy z Cannes do různých programů.

Ve Varech bude k vidění i film, který před měsícem v Cannes vzbudil největší rozruch. Kontroverzní Antikrist Larse von Triera přináší příběh manželského páru, který se vyrovnává se ztrátou svého dítěte. Hrají v něm jen dva herci, Willem Dafoe a Francouzka Charlotte Gainsbourgová, jíž vynesl cenu pro nejlepší ženský výkon.

Pedro Almodovar a Penelope Cruz na filmovém festivalu v Cannes 2009
Pedro Almodovar a Penelope Cruz na filmovém festivalu v Cannes 2009 | Foto: Reuters

Film obsahuje šokující, explicitně sexuální a násilné scény, které v Cannes vyvolaly odpor, smích i obdiv. „Kdyby ho nenatočil von Trier, nejspíš by reakce byly ještě odmítavější," říká Zaoralová.

Vary vezou z Cannes i další filmy slavných režisérů, které se objevily v hlavní soutěži. Pedro Almodóvar s Penelope Cruzovou na Croisette s úspěchem představili Rozervaná objetí, Park Chan-wook hororovou  Žízeň, která si odnesla cenu poroty dohromady s filmem Fish Tank Britky Andrey Arnoldové.

Dvěma filmy je zastoupena canneská sekce Un Certain Regard. Jihokorejská Matka vypráví o vztahu s dospělým synem, který je podezřelý z brutální vraždy. Izraelské Široce otevřené oči přinášejí milostný příběh lásky mezi řezníkem Aaronem a jeho novým pomocníkem Ezrim, která se odehrává v ultraortodoxní komunitě v Jeruzalémě.

Foto: Kultura, archiv
Čtěte také:
Malkovich bude v kůži hosta Karlových Varů
Vary tradičně vezou vítěze světových festivalů
Variety veze Karkulku a hororové Děti
Amélie z Montmartru vybere následovníka
Palmu si z Cannes odváží film o kořenech zla
Nečekaný vítěz Berlinale: o násilí v Peru

Karlovarští návštěvníci uvidí i dva filmy, jež zaznamenaly ohlas v canneské paralelní sekci Quinzaine des Réalisateurs. Americký Humpday režisérky Lynn Sheltonové se stal senzací už v letošním Sundance, odkud si odvezl Zvláštní cenu poroty. Sleduje příběh dvou starých kamarádů, jejichž setkání rozčeří hladinu jejich dosavadního, poklidně heterosexuálního života.

Ve stejné sekci byla k vidění i rakousko-italská Maličká, která si odvezla cenu Europa Cinemas za ztvárnění příběhu o cirkusačce, která se stará o nalezenou dvouletou holčičku.

Foto: Reuters

Na poslední chvíli se programovému oddělení podařilo potvrdit i film Samson a Dalila Australana Warwicka Thorntona, který  v Cannes získal cenu Zlatá kamera pro nejlepší debut napříč sekcemi. Vypráví o lásce dvou teenagerů, kteří vyrůstají v domorodé komunitě aboriginců.

Téměř jistý je prý i hlavní canneský vítěz, čerstvý nositel Zlaté palmy. Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho se vrací do období před 1. světovou válkou, kdy v malé německé vesnici začne docházet k podivným rituálním zločinům.

„Pokládám Bílou stuhu za nejzávažnější film letošního Cannes a možná jeden z nejvýznamnějších filmů poslední doby vůbec," říká Eva Zaoralová a doufá, že diváci ji uvidí.

Na festivalu ve Varech bude k vidění i jediný český zástupce v Cannes a zároveň vítěz studentské sekce Cinéfondation. Film Bába Zuzany Špidlové se představí ve výběru pěti filmů z Festivalu krátkých filmů Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy