Bilba Pytlíka si zahraje hvězda seriálu Kancl

Simona Holecová, Pavel Kroulík
22. 10. 2010 11:50
Warneři prý odvezou natáčení Hobita ze Zélandu
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V době, kdy se mluví hlavně o tom, že dvoudílná adaptace Hobita nevznikne na Novém Zélandu, oznámili producenti nečekaně jméno toho, kdo tvární hlavního hrdinu Bilbo Pytlíka.

Za pokladem střeženým drakem Šmakem se s trpaslíky podle režiséra Petera Jacksona vydá Martin Freeman, hvězda britského televizního Kanclu, hlavní hrdina adaptace Stopařova průvodce po galaxii a jeden z protagonistů filmového leporela Láska nebeská.

Foto: Aktuálně.cz

Devětatřicetiletý britský herec, o jehož jméně se v poslední době nejvíc spekulovalo, sice poprvé nabídku odmítl, protože má hrát doktora Watsona v TV seriálu Sherlock, studio mu ale připravilo upravený natáčecí plán. V třídílné adaptaci Tolkienova Pána prstenů -  kterému děj Hobita předchází - ztvárnil Bilba britský herec Ian Holm, ale tomu už je ale nyní 79 let.

Neznámí trpaslíci

Freeman se podle režiséra Jacksona přímo narodil k tomu, aby si Bilba zahrál. "Je inteligentní, zábavný, chrabrý a plný překvapení - přesně jako Bilbo. Jsem nepředstavitelně pyšný, že mohu oznámit, že už máme svého Hobita," napsal v prohlášení.

Současně s Freemanem oznámili producenti jména ještě dalších osmi figur. Krále trpaslíků Thorina Pavézu si zahraje Richard Armitage; ten je známý jako televizní herec například z britské série MI-5, ale příští rok se v kinech objeví v komiksovém snímku Captain America: The First Avenger.

Dalších sedm členů trpasličí družiny si zahrají spíše málo známí herci, pracující rovněž převážně pro britskou televizi: Rob Kazinsky, Aidan Turner, Graham McTavish, John Callen, Stephen Hunter, Mark Hadlow a Peter Hambleton.

Představujeme vám Thorina. Richard Armitage.
Představujeme vám Thorina. Richard Armitage. | Foto: repro: imdb.com

O dalších jménech producenti nehovořili. Stále také není oficiálně jisté to, o čem mluví již dlouho. Tedy zda se v Hobitovi objeví i hvězdy Pána prstenů - Ian McKellen jako čaroděj Gandalf, Andy Serkis coby znetvořený hobit Glum, případně i  Cate Blanchettová v postavě elfky Galadriel.

Warner Bros. dali minulý týden natáčení Hobita zelenou poté, co se vyřešily finanční problémy koprodukčního studia MGM. Záhy se ale začaly objevovat nečekané informace, že dvojfilm zas 500 milionů dolarů nevznikne na Novém Zélandu, kde před deseti lety Peter Jackson natočil Pána prstenů a jehož krajinu si většina fanoušků spojuje s Tolkienovou mýtickou Středozemí.

Producenti už jsou údajně rozhodnutí, že natáčení dvojfilmu odvezou do zámoří, a jako příčinu označují novozélandské filmové odbory, které před časem vyhlásily finančními problémy zmítanému Hobitovi bojkot. Odbory se brání, že za prohlášeními o přesunu je finanční nátlak studia. I vždy dobře informované periodikum Hollywood Repoter píše, že situace je nejasná a protichůdné informace nelze ověřit.

Vláda bude bojovat

V této souvislosti lze oznámení o obsazení hlavních rolí chápat jako snahu přesunout pozornost zpět k tomu, o čem fanoušci i média dlouho spekulovali, a současně vylepšit image projektu i Petera Jacksona. Novozélanďan a původně autor béčkových hororů byl vždy považovaný spíš za oddaného tolkienovského fanouška a hračičku než za ostrého producenta, ale v poslední době vystupoval velmi tvrdě proti odborům a hájil svého zaměstnavatele.

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Jackson, který na Hobita dohlížel jako producent, nakonec bude i režisérem nejdražšího natáčení všech dob. V červenci z tohoto postu odstoupil původně najatý Mexičan Guillermo Del Toro s tím, neustálé odsuny už mu začínají kolidovat s dalšími zakázkami.

Důvodem novozélandského odborářského bojkotu byly stížnosti, že s nimi producenti nebudou jednat o minimálním platu, pracovních podmínkách nebo platbách z prodeje DVD. Minulý měsíc je v tom podpořilo sedm velkých svazů v USA, Kanadě, Austrálii a Británii, které vyzvaly své členy, aby v projektu rovněž odmítli účinkovat.

Novozélanďan Jackson tehdy reagoval prudce. Vzkázal, že jde o akci zorganizovanou australským odborovým hereckým svazem, který se snaží "zneužít své slabé Kiwi bratrance, aby zabral prostor v novozélandském filmovém průmyslu". A pohrozil, že se celé natáčení přesune do východní Evropy.

Hobit se dlouho odkládal kvůli zadluženosti studia MGM, které  adaptaci chystá na plátna spolu s Warner Bros. a studiem New Line Cinema (oba posledně jmenovaní patří zábavnímu impériu Time Warner). Když MGM dosáhlo dohody s věřiteli a Hobit se přiblížil natáčení, předpokládalo se, že finanční spory s odbory skončí.

Místní sdružení i jejich zahraniční partneři už také na spekulace, že Warneři chtějí natáčení Hobita odvézt ze země, reagovali tím, že bojkot zrušili před několika dny. Podle Jacksona ale může být pozdě. Jeho firma Wingnut Film v prohlášení vedla, že napáchané škody nelze odčinit.

Foto: New Line Cinema

Příští týden podle něj přiletí na Zéland šéfové Warnerů i koncernu Time Warner jednat o přeložení Hobita do zámoří.  Jacksonova manželka Fran Walshová, která na filmu spolupracuje jako producentka, už řekla, že by Warneři mohli využít lokace a studio Leavesden nedaleko Londýna, kde se nedávno natáčel mimo jiné Harry Potter. Některá média uvádějí i Kanadu, nebo dokonce Českou republiku.

Je to jen hra a nátlak

Pán prstenů nastartoval novozélandský filmový průmysl a podnítil zájem turistů o tuto zemi. Vláda se proto obává odchodu filmařů a slíbila, že se do sporů vloží.  Premiér John Key, který se dříve nabídl jako prostředník, oznámil, že udělá vše proto, aby filmaři v zemi zůstali.

"Máme silnou pozici, ale protestní akce odborů a hrozba odborářských protestů... zásadně podlomily důvěru Warner Bros. v Nový Zéland," řekl. "Vláda si musí sednout a jednat s nimi o tom, co udělat k napravení této důvěry."

S transparenty  "Nezabíjejte Bilba" a „Irsko není Středozemě" proti přesunu Hobita ve středu večer v hlavním městě Wellingtonu demonstrovalo na 1500 lidí včetně filmových techniků. Novozélandské odbory pak oznámily, že začnou znovu jednat s producenty. 

Pán prstenů
Pán prstenů | Foto: New Line Cinema

Šéfka tamních odborů Helen Kellyová nicméně tvrdí, že Warneři o zrušení bojkotu věděli a sami žádali, aby se oznámení pozdrželo. Studio si podle ní odbory bere jen jako záminku, protože se dávno rozhodlo natáčet jinde kvůli lepším podmínkám. 

A pokud chce studio na Zélandu zůstat, pak prý odbory obviňuje proto, že si tak u vlády hodlá vyjednat finanční a daňové úlevy (australská vláda vrací filmařům 15 procent investovaných peněz; standard, ke kterému se nyní vrátila i Česká republika, je dvacet procent).

Podle některých komentátorů prohlášení Warnerů sice směřuje přímo k odborům - ale proto, že si vyhrožováním o přesunu chtějí  vylepšit pozici pro finální jednání o podmínkách smluv.

Natáčení, které má začít v únoru, už se blíží do předprodukční přípravy, filmaři mají vybrané konkrétní lokace, dokonce už vybudovali některé stavby. Přesun za moře by skoro jistě znamenal další odklad i navýšení nákladů. Natáčet se má před 3D kamerami - což je informace, o níž se dosud jen spekulovalo. Premiéry budou zřejmě o Vánocích 2012 a 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy