Queen Latifah je herecká královna včel z nedělní školy

Petr Cífka
10. 5. 2009 17:00
DVD: Hřejivě lidský film, který lze přežít.
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Will Smith dorostl do pozice největší hollywoodské hvězdy. Na jeho filmy se chodí bez ohledu na žánr, navíc na ně houfně míří zástupci všech etnik:  Smith připadá "cool" bílým, černým i šrafovaným.

A chytře toho využívá, své projekty nezatěžuje nějakým rasovým podtextem. V případě Tajného života včel, který spoluprodukoval, ale udělal výjimku.

Rasismus ještě posvěcený zákony

Z adaptace románu Sue Monk Kiddové vyznívá, že afroamerická minorita je prostě "lepší" než bílá většina. Ne, není to rozbuška pro rasové nepokoje, Tajný život včel si může dovolit fandit jedné straně, protože se vrací na americký jih 60. let, kdy byl rasismus bělochů stále ještě posvěcený zákony.

Právě kvůli této prosté a sugestivně podané skutečnosti se dá akceptovat "pozitivně-diskriminující" podtext filmu o třech černošských sestrách, které na své včelí farmě stáčí med.

August, May a June Boatwrightovy (jejich matka měla ráda léto) jsou každá úplně jiná: August plní roli přirozené hlavy celé komunity, May je kráska štítící se svatby a June duševně nemocná citlivka. Všechny jsou nicméně tak hodné, až z nich láskyplnost vyzařuje snad až do vedlejšího okresu.

Někde tam prožívá trable čtrnáctiletá bělošská holčička Lily. Když jí byly čtyři, omylem zastřelila maminku, od té doby žije jen s krutým otcem. Dobře na tom není ani její čokoládová opatrovnice a kamarádka Rosaleen čerstvě zbitá bělochem, jenž ji chce rovnou zavraždit. Dvě vyhnankyně najdou útočiště právě na medem provoněné usedlosti, kde se naučí, co je to láska. Nejen ta mateřská.

Foto: Aktuálně.cz

V překladu to znamená, že vyjma té nezkažené holčičky jsou všichni běloši ve filmu buď hrubiáni, opilci nebo přísní šerifové. Tmaví jsou prostě lepší. Aniž by to bílé diváky nějak mělo popuzovat - uznat tenhle stylizovaný pohled je asi prověřený způsob, jak se potichu omluvit.

Na zahojení duše

Do filmů jako Tajný život včel se člověku ani nechce tepat. Jsou přesně takové, jaké chtěly být. Včely se nestydí za sladkobolnost, naopak se hrdě hlásí k hřejivě lidskému způsobu vyprávění, kdy se nahlas vyslovují velká moudra. Pro diváka navyklého na cynické, nekorektní nebo drzé filmy je to hotový alternativní vesmír, jenž by při trochu horší konstelaci mohl ublížit. Ale neublíží.

Tajný život včel oslovuje jasně definovanou skupinu a dává jí to, co si žádá. Zacílení na konzervativní diváky se zájmem o člověčinky by ovšem bylo vágní. Film proto na domácím trhu atakuje hlavně afroamerickou komunitu, resp. tu starší, sentimentálnější a něžnější část z ní.

Foto: Aktuálně.cz

Pro producenty jsou věřící černoši velmi lukrativní podmnožinou divácké obce, podobně čitelnou jako děti civící na Disney Channel a pak platící za Muzikál ze střední  a Hannah Montanu.

Kila lásky navíc

Tajný život včel však naštěstí nepřináší úplně tupě hřejivou podívanou; dokonce překvapí inteligentním scénářem a suverénní hereckou sestavou. Právě ta zajišťuje snesitelnost medového projektu.

Z korpulentní dámy Queen Latifah si (zejména běloši) obvykle dělají spíš legraci kvůli její rozložité postavě, jež se neslučuje s představami o něčem tak "sexy", jako je hollywoodská hvězda; kila navíc však tentokrát jasně hovoří v její herecký prospěch.

Jako nejstarší sestra August sice jen naplňuje archetyp dobrácké ženy, která si leccos odžila a dokáže nahradit matku, chůvu i chytrou horákyni. A dělá to přesvědčivě - ustojí i monology, které by člověk spíš očekával na bohoslužbě (… A především, vysílej ke včelám lásku. I ten nejmenší tvor touží po lásce).

Foto: Aktuálně.cz

Ostatní postavy mluví civilněji, ztvárněny jsou ale srovnatelně věrohodně. Ať už hrající zpěvačkou Alicií Keys nebo zpívající herečkou Jennifer Hudsonovou. Výborný je i Paul Bettany v "záporné" roli zuřivého otce, nejvíc pozornosti si ale samozřejmě vyslouží drobounká Dakota Fanningová, která od Války světů vyrostla nejen herecky.

A protože kolem jistého ansámblu ladně klouže kamera, hudba příjemně lechtá a celé to má vysokou řemeslnou úroveň, daří se překonat sacharidovou melancholii a dojít k docela dobrému filmu. Docela.

Tajný život včel (The Secret Life of Bees), USA 2008. Režie a scénář Gina Prince-Bythewoodová. Hrají Dakota Fanningová, Paul Bettany, Queen Latifah, Jennifer Hudsonová, Alicia Keys ad. 115 minut, distribuce: Bontonfilm. DVD v prodeji od 27. dubna 2009.

Na DVD dále vychází:

Do půjčoven se dostává například syrové kriminální drama Mona Lisa Neila Jordana nebo rozpačitá velkoprodukce Austrálie s Nicole Kidmanovou a Hugh Jackmanem.

Nestyda: Jiří Macháček jako moderátor počasí
Nestyda: Jiří Macháček jako moderátor počasí | Foto: Falcon

MagicBox přináší na discích zejména zábavu, a to jednak skrze slabou americkou komedii Desatero, která zesměšňuje desatero božích přikázání, a pak i prostřednictvím českého Nestydy od Jana Hřebejka.

Tradičně rušno bylo na stáncích, kde lze za pár korun pořídit třebas brilantní thriller Angel Heart režiséra Alana Parkera, asijskou Lady Snowblood, sci-fi Highlander, akční béčko Hadi v letadle nebo českou klasiku Ecce Homo Homolka.

V rámci série FilmX se na stáncích mj. znovu objevuje vrcholné dílo Korejce Kim Ki-duka Jaro, léto, podzim, zima… jaro.

 

Právě se děje

Další zprávy