Zázrak po 35 letech. Třeštíková dostane cenu v Cannes

Kultura Kultura, Red Kul
6. 5. 2009 18:20
Vítězství jí pomůže s novým časosběrným filmem
Dokumentaristka Helena Třeštíková
Dokumentaristka Helena Třeštíková | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dokumentaristka Helena Třeštíková zvítězila v konkurenci 345 evropských filmových projektů a získá cenu Media European Talent. Na nadcházejícím festivalu v Cannes ji převezme od evropské komisařky Viviane Redingové.

Jde o dokument Zázrak, který Třeštíková natočila jako svůj první profesionální snímek v roce 1974. Tehdy začala sledovat těhotnou mladou ženu přes porod až do šesti měsíců života jejího syna. Dnes už dospělého syna natáčela dokumentaristka až v San Sebastianu, kde v současnosti žije. Nyní se k tomuto snímku vrátila a hodlá ho rozpracovat v časosběrném dokumentu Zázrak po 35 letech.

S tímto záměrem zvítězila mezi dalšími evropskými filmaři žádajícími v rámci programu Evropské unie Media o podporu na vývoj hraného, dokumentárního, animovaného filmu či seriálu. 

Cena pro Třeštíkovou znamená nejen pozvání na festival. Především bude režisérce poskytnuta profesionální pomoc na trhu v Cannes, kde bude její chystaný projekt propagován a nabídnut evropským producentům.

Podle Barbory Ondrejčákové z české kanceláře programu Media by úspěch Heleny Třeštíkové mohl otevřít oči ostatním českým žadatelům o evropské peníze na filmové projekty.

Problém získat finance prý často nespočívá v jejich kvalitě, ale především ve špatně vyplněných žádostech.

Program Media na podporu evropských filmových a televizních projektů vznikl v roce 1991. V současnosti probíhá jeho čtvrtá řada s celkovým rozpočtem nezanedbatelných 755 milionů eur na období let 2007 až 2013. Třeštíková je prvním českým filmovým tvůrcem, který mezi stovkami projektů každoroční ocenění získal.

"Když jsem před 35 lety začínala s metodou časosběrného dokumentu, nenapadlo by mě, že filmy René nebo Zázrak uspějí v mezinárodním měřítku a po tolika letech. Z toho vyplývá, že se nikdy nemá nic vzdávat -  všechno je třeba vydržet a dokončit," vzkazuje režisérka, která za dokument René získala Evropskou filmovou cenu.

Nyní se ve střižně věnuje dalšímu rozpracovanému projektu, jímž rozšíří svůj snímek o mladé narkomance jménem Katka.

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Helena Třeštíková si jede pro evropského Oscara

Třeštíková, která z programu Media částečně financovala právě Reného, nicméně nepatří k jediným úspěšným žadatelům o peníze z EU. Producenti ze společnosti Negativ získali finance například na film Venkovský učitel Bohdana Slámy, který vznikl v česko-německo-francouzské koprodukci, či společnost Hypermarket Víta Klusáka a Filipa Remundy.

Od roku 2002, kdy v Praze funguje česká kancelář Media, byly z tohoto programu financovány české filmové projekty celkovou částkou 7,575 milionu eur.

Mezi evropské filmy, které se díky penězům z tohoto programu objevily v českých kinech, patří například životopisný snímek Edith Piaf nebo rumunské drama oceněné Zlatou Palmou v Cannes s názvem 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

 

Právě se děje

Další zprávy