Keira Knightleyová (zase) brojí v korzetu za emancipaci

Alena Prokopová
27. 2. 2009 10:35
Historická romance získala Oscara za kostýmy právem

Recenze - Keira Knightleyová je nejsoučasnějším ztělesněním romantické emancipované hrdinky z hollywoodské kostýmní podívané. Na image třiadvacetileté Angličanky se podílela znamenitá adaptace románu Jane Austenové Pýcha a předsudek, ceněná dobovka Pokání i dobrodružná trilogie o Pirátech z Karibiku.

Druhé nejlépe placené herečce v Hollywoodu sluší historické kostýmy s pikantními erotizujícími detaily - a v nich role roztomile rázných mladých žen, jež si umějí vydupat svobodu i v rámci nepřejícných společenských pravidel.

Toto schéma se lehce pokouší vychýlit hrdinka filmu Vévodkyně - lady Georgiana Spencerová, která na sklonku 18. století proslula krásou, módními výstřelky a nešťastným manželstvím s vévodou z Devonshiru.

Sňatek z rozumu

Vévodkyně vstupuje do českých kin čerstvě přizdobená Oscarem pro autora kostýmů Michaela O Connora. Možná vzrušivějším detailem než výtvarné řešení výstřihů je ovšem okamžik, kdy novomanžel mladičkou Georgianu poprvé vyprostí z šatů a divák na jejích útlých zádech zaznamená brutální otisk korzetových kostic.

Výmluvný detail, zrcadlící tlak přísných dobových konvencí, nicméně slibuje víc, než pak dokáže splnit nezkušený režisér a spoluscenárista Saul Dibb. Nahá hrdinka vzápětí na zkoprnělého novomanžela vypálí tezi o tom, že ženy věnují oblékání takovou pozornost proto, že jim není dovoleno realizovat se v jiných oblastech.

Foto: Aktuálně.cz

Není ani divu, že upjatý vévoda z Devonshiru není tím, kdo by idealistické novomanželce pomohl setřást pomyslné kostice genderové poroby. Stárnoucí šlechtic si navíc od sňatku z rozumu slibuje jediné - legitimního mužského potomka.

Novomanželčina rodina mu sice zaručila bezproblémový výsledek, Georgiana však zprvu rodí samé dcery. A nepřestává trvat na tom, že by jejich svazek měla provázet empatie, ohleduplnost a láska.

Šaty nedělají film

Podle dobových zvyklostí (jež odráží i knižní předloha historičky Amandy Foremanové) byl vévoda z Devonshiru udiven právem. Georgiana se mu nutně jevila jako obtížná partnerka, která sice porodila požadovaného syna, v touze po svobodě však porušila všechna pravidla slušného chování. Role diktátorky módního vkusu a politické aktivistky, v níž jí nebránil, jí totiž nestačila.

Foto: Aktuálně.cz

Život své hrdinky líčí tvůrci filmu jako řetězec ústrků a křivd deptajících martyrskou průkopnicí ženské emancipace. Protože má přitom jít o divácky příjemnou a atraktivní hollywoodskou podívanou, trpí Georgiana nadmíru půvabně a velmi předpokládaně. Čím víc ovšem krásně oblečená, ale herecky stereotypní Keira Knightleyová bojovně vystrkuje bradičku, tím víc marní příležitost vyprávět prostřednictvím své postavy zajímavý příběh . 

K pochybnostem o hlavní hrdince vede diváka i obsazení role manžela Ralphem Fiennesem. Představitel Voldemorta ze série o Harrym Potterovi se opět připomíná jako vynikající herec s letitými zkušenostmi v kostýmním žánru (Bouřlivé výšiny, Anglický pacient).

Nad asexuální a nenápaditou Knightleyovou tady herecky natolik dominuje, že pokud nepatříte zrovna mezi její obdivovatele, strhne možná vaše sympatie na stranu svého, zprvu zavrženíhodného hrdiny. Fiennesovo charizma prudce zvyšuje ještě nešťastné obsazení hrdinčina milence nemužně nanicovatým Dominicem Cooperem (snoubenec z muzikálu Mamma mia!).

Foto: Aktuálně.cz

I na minimálním prostoru, který mu tvůrci poskytli, Fiennes může vyprávět příběh stejně dramatický, ale rozhodně poutavější, než je banální story krásné Georgiany.

Lady G a lady Di

Jakmile vévoda zodpovědně splní nudnou povinnost zplodit dědice a zapojit ho do šťastného houfu svých manželských a nemanželských potomků, rád by poklidně zestárl po boku laskavé milenky (poutavá Hayley Atwellová). Plán je to stejně nekonvenční jako sucharsky rozumný. A najít  v něm místo pro „pokrokovou", ovšem přitom konvenčně egocentrickou a bolestínskou manželku je obtížné.

William ví, co je povinnost a kompromis, zatímco Georgiana předpokládá, že svět je povinen ji obdivovat a milovat. V tom připomíná svého nejslavnějšího potomka - manželku prince Charlese Dianu. O zkázonosné naivitě romantické pyšné princezny tváří v tvář realitě ovšem nesrovnatelně zdařileji vyprávěla už jiná "aristokratická" dramata - Královna Stephena Frearse nebo Marie Antoinetta Sofie Coppolové.

Foto: Aktuálně.cz

Ani vědomá paralela mezi osudy obou příslušnic Spencerovy rodiny nemůže legitimizovat Vévodkyni jako snímek, který by téma obohatil o něco osvěživě nového.             

The Duchess, Velká Británie/Itálie/Francie 2008. Režie Saul Dibb, scénář Saul Dibb, Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen, hudba Rachel Portmanová. Hrají Keira Knightleyová, Ralph Fiennes, Charlotte Ramplingová, Dominic Cooper, Hayley Atwellová ad. 110 minut, distribuce Bioscop. Premiéra v ČR: 26. února 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy