Místo třetího Batmana počne režisér Nolan nové sci-fi

Kamil Fila Kamil Fila
13. 2. 2009 11:18
Warneři chtějí restartovat i Supermana - s Wachowskými
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Byl to příliš velký úspěch, aby nevznikl další díl. Temný rytíř alias  celkově šestý celovečerní film s Batmanem a druhý díl po restartu celé série utržil celosvětově v kinech téměř miliardu dolarů (oficiálně 999 milionů) a vzápětí po vydání na digitálních nosičích pro domácí kina se stal nejprodávanějším titulem.

K tomu osm nominací na Oskara v technických kategoriích a jedna za herecký výkon - zemřelého Heathe Ledgera v roli padoucha Jokera. Temný rytíř byl zkrátka film, na němž se shodli diváci, kritici i kolegové z filmařského fochu.

Foto: Reuters

Studio Warner Bros., které má na Batmana dlouholetou licenci, se samozřejmě nemůže dočkat, až se bude natáčet třetí „obnovený" film, v němž superhrdinu ztvární Christian Bale. Bohužel režisér Christopher Nolan, na jehož bedrech ležela kvalita dosavadních dvou filmů nové batmanovské éry nejvíc, se rozhodl pro jiný projekt.

Má jím být intelektuálně pojatá akční sci-fi s pracovním názvem Inception (Zahájení, Založení), která by se podle slov autora měla odehrávat „v architektuře mysli a mozku".

Scénář vychází z povídky Nolanova bratra Jonathana, s nímž režisér spolupracuje od svého prvního snímku Following a jenž byl již za thriller Memento nominován na Oscara. Spolu napsali i druhého Batmana.

Studio Warner Bros. naštěstí není o Nolana ochuzeno úplně; producentka Batmana Emma Thomasová bude spolupracovat se sourozenci Nolanovými i na Inception. A byla to právě ona, kdo vznik celého projektu oznámil veřejnosti.

Foto: Aktuálně.cz

„Chris Nolan je vizionářský filmař, který soustavně zvyšuje laťku s každým dalším filmem, který udělá," řekla k projektu, který je považován za velmi ambiciózní.

Každopádně toto rozhodnutí posouvá další díl Batmana o nějaké tři roky. Inception totiž zabere čas minimálně do léta 2010, kdy má být uvedeno jako jeden z hlavních hitů sezóny.

Je otázka, zda Warneři budou otálet tak dlouho, byť Inception vzniká pod jejich střechou. Kolují zvěsti, že studio už má v záloze Zacka Snydera, autora comicsové řežby 300: Bitva o Thermopyly, jehož Watchmeni právě čekají na premiéru.

Něco o netrpělivosti studia napovídá i nedávné prohlášení předsedy správní rady Jeffa Bewkese: „Je zřejmé, že bude dělat více Temných rytířů. Díváme se na Harryho Pottera a je fantastické mít takovou licencovanou sérii, která trvá tak dlouho. Chceme totéž udělat s Batmanem a Supermanem a možná i se Sherlockem Holmesem. Pokračování jsou dobrá."

Taťánu uchvátil i herec Brandon Routh, který hraje SuperMana.
Taťánu uchvátil i herec Brandon Routh, který hraje SuperMana. | Foto: Bleskově

Jejich Potter je sice nejvýdělečnější sérií, nicméně se chýlí k závěru, nehledě na to, že čas fantasy sérií se zřejmě naplnil. Naděje vkládané do Sherlocka Holmese od režiséra Guye Ritchieho s Robertem Downeym Jr. v hlavní roli jsou velká. Ale Batman nyní asi zůstává pro Warnery největší jistotou.

Pokud vynecháme (bez)konkurenčního Bonda od Sony, který už má za sebou dvaadvacet pokračování, má netopýří muž šanci stát se (kupříkladu spolu s Piráty z Karibiku) jednou z nejžádanějších značek. Už proto, že novým, vícevrstevnatým komiksovým adaptacím, které nabízejí potěšení různým skupinám fanoušků, doba přeje.

To potvrzují i nejnovější informace k Supermanovi. Warneři, kteří chtějí létajícího novináře z Kryptonu restartovat v pochmurnějším a dospělejším Batmanově duchu, hledají pro tento záměr vhodné tvůrce. A režisér James McTeigue (V jako Vendetta) na Berlinale pustil - zatím neověřenou - informaci, že na nabídku by mohli kývnout sourozenci Wachowští.

Nabídka prý dokonce počítá s tím, že vytvoří celou trilogii jako v případě Matrixu. Komiksová adaptace Plastic Man, kterou měli v plánu, se prý stala obětí škrtů ve studiu.  Pokud vůbec vznikne, bude mít nižší rozpočet a režírovat bude právě zmíněný McTeigue, který u Wachowských začínal jako asistent režie a nyní již dostáv samostatné projekty.

 

Právě se děje

Další zprávy