Oscarové nominace ovládl mládnoucí stařec Brad Pitt

Kultura Kultura, Red Kul
22. 1. 2009 16:20
Oscara může mít i Čech, zvukař filmu Wanted
Foto: archiv

Los Angeles - Podivuhodný případ Benjamina Buttona získal nejvíc nominací v 81. ročníku Oscarů. Za měsíc si může z divadla Kodak odnést od Americké filmové akademie až třináct sošek - včetně Oscara za hlavní roli pro Brada Pitta, za vedlejší roli pro Taraji P. Hensonovou a za režii pro Davida Finchera.

Drama o muži, který se narodí jako stařec a postupně mládne, nechybí ani v poli adeptů na titul nejlepší snímek za rok 2008: utká se se snímky Duel Frost/Nixon, Milk, The Reader (Předčítač) a Milionář z chatrče.

Nominace pro Jokera byla jistá

Stejná sestava bojuje o sošku pro nejlepšího režiséra: rozhodne se mezi Fincherem, Ronem Howardem (Frost/Nixon), Gusem Van Santem (Milk), Stephenem Daldrym (Předčítač) a Danny Boylem.

Vítěz čtyř Zlatých Glóbů, Boyleův Milionář z chatrče, je na druhém místě s celkovým počtem deset nominací; za ním jsou s osmi zásahy životopisné drama Milk a batmanovský Temný rytíř. Vall-I má šest nominací, Pochyby, Frost/nixon a Předčítač po pěti.

Cannes: Valčík s Bašírem
Cannes: Valčík s Bašírem | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zlaté glóby vyhrál přímý přenos indické chudoby
Kritici velkých listů: Filmem roku je Valčík s Bašírem
Mezi filmy roku míří gay starosta a mládnoucí stařec
Milionář ze slumu následuje Malou Miss Sunshine
Nejlepší filmy? Odborníci vyzdvihli Batmana i Milka

Temný rytíř, komerčně nejúspěšnější film loňského roku, který v kinech vydělal téměř miliardu dolarů, sice podle očekávání získal posmrtnou nominaci pro Heathe Ledgera za vedlejší roli padoucha Jokera, ale jinak chybí v hlavních kategoriích.

Sestava nejlepších filmů roku, která vykrystalizovala po cenách kritiků i profesní cechů, byla letos poměrně jasná už dopředu. Obrovská překvapení se v oscarových nominacích nekonala, byť je udivující absolutní opomenutí Eastwoodova poměrně ceněného filmu Gran Torino, kterým se veterán loučí jako herec, i absence Revolutionary Road (Nouzový východ) Sama Mendese.

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně se letos úplně nepotvrdilo, že novinářské Zlaté Glóby jsou generálkou na Oscary a dobrou předpovědí úspěchu při vyvrcholení filmové sezony.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Frost/Nixon i Doubt měly na ceny zahraničních novinářů pět nominací, ale před deseti dny odešly z vyhlášení zcela s prázdnou. Nominace na Oscara, které vyhlásili Forest Whitaker a prezident akademie Sid Ganis, je tedy znovu vracejí do hry.   

Rekordní počet nominací pro Streepovou

Nejhvězdnější pár Hoolywoodu si může odnést domů dva herecké Oscary. Na sošku za hlavní roli není nominován je Pitt, ale za drama Výměna i jeho manželka Angelina Jolie.

Cannes - Angelina Jolie a Brad Pitt
Cannes - Angelina Jolie a Brad Pitt | Foto: Reuters

S ní jsou v této kategorii Kate Winsletová (Předčítač jí už vynesl Zlatý Glóbus), Anne Hathawayová (Rachel Getting Married) Melissa Leová (Zamrzlá řeka) a Meryl Streepová. Její veleúspěšná abbovská Mamma mia! sice vyšla naprázdno, ale návrh za snímek Pochyby (Doubt) je pro ni už patnáctou nominací, což je i absolutní rekord, kterého ještě nikdo nikdy nedosáhl.

S Pittem soutěží Richard Jenkins (The Visitor), Frank Langella (Frost/Nixon), navrátilec Mickey Rourke za hlavní roli ve filmu The Wrestler a Sean Penn. Jeho ztvárnění titulní role v dramatu Milk, které pojednává o homosexuálním politikovi a ikonickém bojovníkovi za práva gayů Harveym Milkovi, si už vydobylo hodně cen; ale i on byl z těch, kdo vyšli z Glóbů naprázdno.

Foto: Reuters

O sošku za nejlepší zahraniční film bude bojovat německý The Baader Meinhof Complex, francouzský snímek Mezi zdmi, japonský Departures, rakouský titul Revanche a izraelský animovaný Vačík s Bašírem, spolu s Francouzi asi největší z favoritů. Překvapivě ale chybí italská mafiánská Gomorra oceněná v Cannes, která má i pět Evropských filmových cen.

Favorité naopak nechybějí v kategorii celovečerní animovaný film, kde soutěží Bolt, pes pro každý případ, Kung-fu Panda a neméně roztomilý robůtek Vall-I.

Oscaři budou bez herců z chatrče

Nominaci má i český zvukař Petr Forejt: za zvuk ke komiksovému filmu Wanted, který se natáčel v Praze. Spolu s Forejtem byli nominováni i jeho kolegové Chris Jenkins a Frank Montano.

V kategorii nejlepší píseň, která zajímala Česko díky Markétě Irglové loni, je znovu Vall-I a s ním dvě písně z Milionáře. Jejich spoluautor A. R. Rahman je nominován i za hudbu k filmu.

Agentury svorně připomínají, že nynější favorit se málem vůbec nedostal do kin kvůli krizi, která zasáhla nezávislé divize velkých studií. Warner chtěl Milionáře uvést přímo na DVD, ale pak se ho ujal Fox Searchlight.

Baader-Meinhof-Komplex
Baader-Meinhof-Komplex | Foto: Aktuálně.cz

Film - jehož česká premiéra je až 26. února - pojednává o chudém indickém chlapci Jamalu Malikovi, který vyhraje v televizní soutěži Kdo chce být milionářem. Policie ho však podezírá z podvodu a při výslechu jim hoch v retrospektivě odvypráví svůj příběh.

Hugh Jackman, nejkrásnější muž planety, který letos bude moderovat Oscary, se s ním ale nepotká. Neznámí herci filmu se do nominací vůbec nedostali.

Seznam všech nominací najdete na oficiálních stránkách zde

 

Právě se děje

Další zprávy