Na festival Sundance letos míří i Bohdan Sláma

Kultura Kultura, Red Kul
16. 1. 2009 16:00
Nezávislá Redfordova přehlídka slaví už čtvrtstoletí

Park City - Se slovy "Nevím, kolikátý letošní ročník je, protože mě zajímá budoucnost" zahájil Robert Redford ve čtvrtek večer v pořadí pětadvacátý festival nezávislých filmů Sundance, jejž založil.

Akce v utažském Park City je tradičně první významnou přehlídkou roku; po ní následuje Berlinale coby první z velké trojky. Letos nabídne Sundance během 10 dnů na 120 celovečerních snímků, jejichž společným jmenovatelem je podle Redforda kromě kvality různorodost.

Díla vybraná z 3661 přihlášených snímků reprezentují 21 zemí. Výsledky soutěže v kategoriích hraných a dokumentárních filmů rozdělených na americkou a světovou tvorbu budou vyhlášeny 25. ledna.

"Pořád dáváme šanci každému, kdo něco umí," zopakoval Redford heslo festivalu, který vznikl jako přehlídka nízkorozpočtových a uměleckých filmů natočených mimo velká hollywoodská studia.

Hranice mezi nezávislými filmy a Hollywoodem už ale dávno není tak neprostupná, co se týče výdělků, témat i obsazování hvězd, které si rády vylepší image v kvalitním projektu. A je to i zásluha Sundance, které se proměnilo ve festival, jejž loni navštívilo 45 tisíc diváků, kteří tu utratili 63 milionů dolarů.

Křest DVD Venkovský učitel - Zuzana Bydžovská a Bohdan Sláma
Křest DVD Venkovský učitel - Zuzana Bydžovská a Bohdan Sláma | Foto: Roman Souček

Pořád je tu ale i místo pro objevování talentů a pohádkové příběhy o úspěchu. Předloni na Sundance získal cenu diváků irský film Once natočený za 150 tisíc dolarů. Pro Glena Hansarda a Češku Markétou Irglovou to znamenalo cestu ke slávě, která vyvrcholila Oscarem za píseň Falling Slowly.

Na druhou stranu tu premiéru mívají i filmy s jistým komerčním potenciálem a rády se zde ukazují hollywoodské celebrity, Sundance se těší i zájmu médií a sponzorů. To prý platí i pro letošní ročník, ačkoli zaznívají také hlasy, že věhlas nezávislých filmů sice roste, ale nedobrá ekonomická situace vrátí Sundance k opravdu nezávislým začátkům.

Od festivalu se odklonili i někteří tradiční sponzoři. Pořadatelé ale tvrdí, že se hned objevili náhradní. Volkswagen nahradila Honda, mezi novými donory je i Google/YouTube.

Výrazně menší je nicméně zájem o pronájmy prostorů na večírky, také šéfové studií a producenti očekávají při prodeji filmů k distribuci značné problémy. V současné době nejsou nákupčí v náladě sázet na snímky, u nichž není jistý široký ohlas, znějí názory z branže. Navíc prý řada studií uzavřela nebo omezila své divize pro nezávislou tvorbu.

Koncert Markéty Irglové a Glena Hansarda v hotelu Richmond při Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.
Koncert Markéty Irglové a Glena Hansarda v hotelu Richmond při Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Česko ale může těšit, že letos bude mít v Sundance svého zástupce. Do výběru deseti zajímavých režisérů 10 Directors to Watch, který sestavuje magazín Variety, se dostal Bohdan Sláma, jenž zaujal Venkovským učitelem.

V panelu moderovaném režisérem Stevenem Soderberghem se Sláma objeví v neděli. S ním se tam objeví i Matteo Garrone (Gomorra) nebo Steve McQueen (Hlad) - oba bodovali loni na festivalu v Cannes.

Sláma tak bude moci podpořit uvedení Venkovského učitele na americký filmový trh. Snímek s Pavlem Liškou a Zuzanou Bydžovskou vstupuje i do kin  ve Francii a v Německu.

 

Právě se děje

Další zprávy