Statkářka Zuzana Bydžovská vyhrála ve Stockholmu

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 11. 2008 12:45
Film Bohdana Slámy dál sbírá zahraniční vavříny
Foto: Negativ/Marek Špelda

Praha - Po úspěšné mezinárodní premiéře na benátském filmovém festivalu a ceně diváků z festivalu středoevropských filmů v německé Chotěbuzi slaví v zahraničí další úspěchy Venkovský učitel Bohdana Slámy.

Film o hledání lásky a cestě učitele za štěstím na jihočeský venkov tentokrát bodoval na festivalu ve Stockholmu. A to hned dvakrát: podle producenta filmu Pavla Strnada tu snímek Bohdana Slámy v sobotu získal cenu pro nejlepší herečku Zuzanu Bydžovskou i cenu za kameru pro Diviše Marka.

Bydžovská, která ztvárnila statkářku Marii coby jeden z vrcholů netradičního milostného trojúhelníku, cenu převzala osobně na slavnostním ceremoniálu. Porota ji ocenila za "neobyčejně důstojné a propracované" ztvárnění postavy, která se musí rozhodovat mezi mateřským citem a touhou zbavit se samoty.

Foto: Negativ/Martin Špelda

Cenu za nejlepší kameru porota přiřkla za vizuální styl oslavující přírodu a její souznění s lidskými bytostmi.  Jury vyzdvihla jistotu, s níž vytváří Marek životem naplněné obrazy, které diváků umožňují získat intimní vztah s postavami .

Venkovský učitel bodoval na stockholmském festivalu v ostré konkurenci. Hlavní cenu si odtud odnesl vítěz letošního Sundance Frozen River, ocenění zde získal i snímek Hunger, premiérovaný a oceněný letos v Cannes.

Držitelkou ceny pro nejlepší herečku se rok před Bydžovskou stala rumunská herečka Anamaria Marinca za roli ve filmu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, Diviš Marek má neméně slavného předchůdce - loni tu bodoval dvojnásobný držitel kameramanského Oscara Janusz Kaminski s filmem Skafandr a motýl.

Venkovský učitel vstoupil do českých kin letos v březnu. Od té doby ho jen v českých kinech vidělo už 200 tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy